REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ce spune Vasile Bănescu despre o retragere din funcţie a lui Teodosie

Ce spune Vasile Bănescu despre o retragere din funcţie a lui Teodosie

Natalia Paun 19 ianuarie 2024 | 09:47 1627

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu anunţă că, în urma cazului de corupţie în care este urmărit penal IPS Teodosie, Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod instituirea a două organisme la nivelul Patriarhiei care să cerceteze, în paralel cu autorităţile statului, eventualele cazuri de corupţie în rândul clericilor.Acesta și-a expus opinia și despre o posibilă retragere a Arhiepiscopului Tomisului.

 Ce spune Vasile Banescu despre o retragere din functie a lui TeodosieIPS Teodosie și Vasile Bănescu

”Tocmai din cauza acestui caz şi a încă unui caz asemănător, Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod, în şedinţa din februarie, configurarea foarte clară a două organisme judiciare care să funcţioneze în sensul următor: patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poate folosi dreptul său de devoluţiune, deci de transferare a autorităţii sale unui alt ierarh, mitropoliţilor în general, sigur va fi un astfel de organism şi la Bucureşti, şi un organism judiciar compus nu din clerici, ci din persoane abilitate pentru o anchetă judiciară, care să cerceteze pornind de la suspiciuni, de la apariţia în presă, cum e cazul acum, a unor lucruri foarte grave, să cerceteze în paralel cu autorităţile judiciare sau chiar înaintea lor cazul respectiv. Neexistând aceste organisme, care se vor întemeia, repet, după şedinţa Sfântului Sinod, în acest moment nu s-a putut întreprinde o anchetă a Bisericii în legătură cu asta (cu cazul în care este acuzat arhiepiscopul Tomisului – n.r.), pentru că subiectul nu e bisericesc, e cât se poate de nebisericesc, aş spune, de vreme ce e vorba de, înţeleg, capul de acuzare cumpărare de influenţă”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romând, joi seară, la Euronews România. 

Potrivit acestuia, prin existenţa celor două organisme ”va fi posibilă o anchetare, o analizare şi o elucidare inclusiv în interiorul Bisericii”.

Bănescu a precizat că ideea înfiinţării celor două organisme a pornit de la recentul caz al arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, inculpat de DNA, dar şi în urma unui alt caz semnalat public tot de către jurnaliştii de la Recorder, în care episcopul Ioachim Băcăuanul a fost acuzat că a discutat despre ”cumpărarea” unei parohii pentru care titularul ar fi urmat să plătească 25.000 de euro.

Vasile Bănescu a mai precizat, întrebat despre o eventuală retragere din funcţie a IPS Teodosie, că legea morală este cea care trebuie să primeze. 

„Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare. Înţeleg că funcţionează cu intensitate diferită de la persoană la persoană. Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate. Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume”, a spus Bănescu.

El a adăugat că poziţia Patriarhiei este una ”defavorabilă ascunderii adevărului”.

El a spus că Sfântul Sinod este cel care poate face recomandări arhiepiscopului Tomisului cu privire la acest caz. Bănescu a precizat că Statutul BOR prevede sancţiuni atunci când vinovăţia este una confirmată, dar Biserica nu s-a mai confruntat cu un asemenea caz.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă, iar apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea IPS Teodosie. IPS Teodosie a ieşit din sediul DNA după aproximativ o oră, declarând că dosarul nu era conţinut. Avocatul a precizat că urmează să facă o cerere de excludere a înregistrării din dosar, considerând că este făcută nelegal ,potrivit digi24.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cît i ai fost elev nu mai încet și cu felatiile Acu ce sa vezi Ii dai la oase Omul ii aceași lepră dintodeanuna
1
1
Cezaro,proasto,in cazul preotzilor conduita morala pe care ei le-o tot predica enoriashilor este valabila in primul rand si pentru ei preorzi altfel cum poate un credincios sa primeasca invatzatura duhovniceasca din gura unui pacatos,in alta ordine de idei patriarhul Daniel are putere sa elimine buruiana din sanul biserici pe care o conduce chiar daca este vorba si de innaltzipreasfintzitzi si avand in vedere ca securistul m**e sau I.P.S.Theodosie cum i se mai spune nu este la prima abatere o excludere a astuia din biserica ortodoxa romana este ceva firesc.
4
1
Poponari nenorociti
8
1
nu e legal sa apara un organism separat care sa judece in paralel
1
7
Toate parohile se vând nu se dau la preoții
10
2
in cine aveti romani incredere? in biserica reprezentata de teodosie, in armata de gen. ciuca,....in primul ministru, in presedinte!?
7
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016