REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
24.4° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Ce sunt bujiile, cum funcționează și cum le puteți schimba singuri

Ce sunt bujiile, cum funcționează și cum le puteți schimba singuri

Replica API 4 mai 2022 | 23:28 1608

Motoarele auto cu explozie necesită o piesă specială cu ajutorul căreia să se poată realiza aprinderea carburantului. Piesele care realizează acest lucru se numesc bujii.

Acestea sunt construite într-un mod foarte simplu. Este vorba despre doi electrozi care vor produce o scânteie. Puterea lor este direct proporțională cu mărimea acestora și depinde foarte mult și de modelul mașinii.

Tipuri de bujii

Bujiile pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale. Pot fi bujii fabricate din nichel, cupru, iridium, argint, platină sau din platină dublă. Fiecare model de automobil are nevoie de un anumit tip de bujii. Despre felul în care trebuie să alegem piesele, putem spune următorul lucru: cartea tehnică a mașinii descrie cu lux de amănunte acest lucru sau puteți apela la ajutorul unui mecanic specializat, dacă nu mai aveți cartea tehnică sau dacă nu sunt menționate lucrurile de care aveți nevoie, în conținutul acesteia.

Cum funcționează bujiile?

De felul în care funcționează bujiile va depinde felul în care va porni motorul, în primul rând. O bujie este formată dintr-o tijă de contact (situată în vârful piesei!), un electrod central, un izolator ceramic, o carcasă metalică, un rezistor și un electrod lateral. Vârful bujiei va fi conectat la nivelul firelor de înaltă tensiune din cadrul sistemului de aprindere.

Celălalt capăt al tijei este conectat la electrodul central. Izolatorul va avea rolul de a preveni apariția unui scurtcircuit ce poate apare între electrodul central și corpul bujiei. Acesta are și o parte interioara care va intra în interiorul camerei de ardere a cilindrului motorului.

Există și bujii care conțin 2,3 sau 4 electrozi laterali. Sunt modele noi realizate de către constructorii de autoturisme pentru a obține o scânteie de înaltă calitate și foarte stabilă.

Tutorial video preluat de pe autodoc24.ro

De ce se defectează bujiile?

Aceste piese solicitate de fiecare dată când pornim motorul mașinii și când mergem, sunt solicitate. Această solicitare continuă va determina o uzură importantă. Este motivul pentru care bujiile unei mașini trebuie schimbate în mod constant, după un anumit număr de kilometri parcurși. Intervalul de timp variază de la un model de mașină la altul și depinde de tipul acestora.

De asemenea, pe suprafața bujiilor se pot depune reziduuri rezultate în urma arderilor de combustibil.

Mai sunt și alte cauze datorită cărora bujiile se pot defecta: pătrunderea de ulei în camera de ardere, un amestec inadecvat de benzină și aer, filtru de aer murdar, compresia motorului foarte diminuată, etc.

Putem schimba singuri bujiile unei mașini?

Nu este deloc dificil dacă doriți să faceți acest lucru singuri. Aveți nevoie doar de câteva chei speciale și de multe materiale informative din mediul online. Nu este nevoie să faceți o programare la un service de specialitate. În prezent, în mediul online, există diferite tutoriale care descriu cu lux de amănunt felul în care se pot schimba bujiile la diferite modele de autoturisme. Dacă nu vi se pare complicat și dacă aveți sculele necesare, puteți face singuri acest lucru foarte simplu.

Dacă nu aveți îndemânarea necesară, atunci apelați la ajutorul unui service specializat sau al unui mecanic autorizat. Costurile pentru verificarea sau schimbul unor astfel de piese nu sunt mari deloc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768