REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce sunt infecțiile nosocomiale și cum le recunoști

Ce sunt infecțiile nosocomiale și cum le recunoști

Replica API 8 iulie 2020 | 00:00 2131

Prin infecții nosocomiale sunt acele infecții pe care un pacient le dezvoltă în timpul spitalizării. Mai sunt numite infecții intraspitalicești.

Ce înseamnă infecții dobândite în spital

Conform definiției, o infecție nosocomiala este contractată din cauza unei infecții ori a unei toxine care există într-un anume loc, cum ar fi un spital. În prezent, termenul de "infecții nosocomiale" este folosit interschimbabil cu "infecții dobândite în spital", scrie doc.ro.

Termenul de infecții nosocomiale se referă la orice afecțiuni sistemice ori localizate care rezultă dintr-o reacție la un agent infecțios ori la o toxina2. Clasificarea infecțiilor nosocomiale este importantă și trebuie făcută diferența. În mod normal, o perioada de 48 de ore de la internarea pacientului este folosită pentru a face diferența între infecțiile dobândite în spital și infecțiile dobândite în comunitate.

În cazul infecțiilor contractate în unități spitalicești, există anumite caracteristici:

- infecția trebuie să apară până la 48 de ore după internarea în spital

- până la 3 zile după externarea pacientului

- până la 30 de zile după o operație

- într-o unitate medicală, când o persoană a fost internată din alte motive ce exludeau infecția.

Simptome infecții nosocomiale

Experții spun că simptomele unei infecții intraspitalicești variază în funcție de tip. Cele mai frecvente tipuri de infecții luate din spital sunt: infecțiile de tract urinar, infecțiile ce apar la locul intervenției chirurgicale, gastroenterită, meningită și pneumonia.

Astfel, simptomele acestor tipuri de infecții pot fi: secreții purulente dintr-o rana sau leziune, febra, tușe, dificultate în respirație, senzația de usturime în timpul urinării sau dificultate la urinare, durere de cap, greață, vărsături, diaree.

Pacienții care dezvoltă noi simptome în timpul șederii în spital vor avea și alte simptome, cum ar fi durerea la locul infecției și iritatia zonei respective.

Cauze infecții nosocomiale

Există mai multe tipuri de microorganisme care pot cauza infecții intraspitalicești: bacteriile, fungii și virusurile se află printre acestea. Doar bacteriile sunt cauza a aproape 90% dintre cazurile de infecții nosocomiale, spun specialistii1.

Pentru că mulți pacienți au sistemul imunitar compromis în timpul internării în spital, aceștia au un risc mai mare de a lua o infecție. Printre bacteriile care sunt responsabile de apariția infecțiilor dobândite în spital se află: stafilococul auriu, E. coli, enterococcusul, Pseudomonas aeruginosa. Alți agenți care sunt implicăți în infecțiile dobândite în spital sunt: streptococii, acinetobacter, stafilococi coagulazo-negativi, Bacillus cereus, etc.

Cum se transmit aceste infecții

Este important să cunoaștem căile de transmitere ale acestor microorganisme. Bacteriile, fungii și virusurile se răspândesc în principal prin contactul direct, de la o persoană la altă persoană. Asta înseamnă că bacteriile se transmit prin intermediul mâinilor murdare și prin instrumentele medicale (catetere, aparatele care ajută pacienții să respire și alte unelte folosite în spitale).

Agenții patogeni nosocomiali pot fi transmiși de la o persoană la altă, din mediul înconjurător sau din apă contaminată ori din alimentele contaminate, de la persoanele infectate, de pe pielea contaminată a personalului medical din spital sau prin contactul cu obiecte folosite la comun și cu suprafețe folosite de aceleași persoane.

Numărul cazurilor de infecții dobândite în spital poate să crească atunci când există situații când antibioticele sunt folosite în exces ori sunt folosite în mod necorespunzător. Din acest motiv, unele bacterii ajung să fie rezistente la mai multe tipuri de antibiotice.

Tratament pentru infecții nosocomiale

Tratamentele pentru aceste probleme depind, desigur, de tipul infecției. Medicul va recomandă antibiotice și odihnă. Pentru a încuraja procesul de vindecare și pentru a împiedică deshidratarea, medicul va încuraja pacientul să adopte o alimentație sănătoasă, să bea o cantitate optimă de lichide și să se odihnească la pat.

Măsuri prin care pot fi prevenite infecțiile nosocomiale

Unele dintre măsurile generale pentru a controla răspândirea acestor tipuri de infecții sunt:

- Analizarea unității de terapie intensivă, pentru a se vedea dacă persoanele cu o infecție dobândită în spital trebuie să fie izolate de ceilalți pacienți;

- Identificarea tipului de izolare necesară pentru acel pacient, pentru că măsură ajută la protejarea altor pacienți și reduce riscul de infecție;

- Observarea igienei mâinilor, ceea ce implică spălarea mâinilor înainte și după atingerea oamenilor din spital;

- Personalul medical trebuie să poarte echipamentul potrivit, cum ar fi mănuși, halate și măști medicale;

- Curățarea corespunzătoare a suprafețelor, la intervalul de timp recomandat;

- Saloanele pacienților trebuie să fie bine ventilate.

Situații în care infecțiile nu sunt considerate a fi nosocomiale sunt:

1. Infecțiile care au fost prezente la momentul în care pacientul s-a internat în spital și care au devenit tot mai complicate, indiferent de schimbările patogenilor sau simptomelor care rezultă într-o nouă infecție;

2. Infecțiile care sunt dobândite prin placentă, din cauza unor boli precum toxoplasmoză, rubeolă, sifilisul ori citomegalovirusul și care apar la 48 de ore după nașterea bebelușului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510