REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
33.4° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Ce trebuie să mâncăm la masa de Crăciun să nu avem probleme

Ce trebuie să mâncăm la masa de Crăciun să nu avem probleme

Cristina BĂRBUCEANU 24 decembrie 2022 | 00:00 956

O masă mult prea îmbelșugată, în special dacă este venită imediat dupa un post strict, ne poate strica, la propriu, Crăciunul. Din acest motiv, atât pentru cei care au ținut postul, cât și pentru cei care nu au făcut-o, Cristina Alexe, dietetician-nutriționist din Constanța, vine cu sugestii și sfaturi pentru ca masa de Crăciun să nu fie chiar atât de grea și neprietenoasă pentru organism.

„Pentru a păcăli creierul, aș recomanda să se folosească farfurii mici”

Copioasa masă de Crăciun este tot mai aproape. Mai ales pentru cei care au ținut postul Crăciunului, masa de sărbătoare este ca o gură de aer proaspăt. Ei bine, oamenii care au ținut tot postul trebuie să fie cei mai precauți când consumă mâncărurile grele de Crăciun, pentru a evita complicațiile sau, în cel mai rău caz, internarea în spital. Dar, în general pentru toți oamenii, fie că s-au abținut sau nu o perioadă de timp de la anumite alimente, masa de sărbători trebuie să fie despre moderație, chiar dacă se dorește gustarea din toate mâncărurile și dulciurile.

Masa de sărbători

Despre acest subiect „copios”, Cristina Alexe, dietetician-nutriționist din Constanța, a oferit mai multe explicații: „Din păcate, masa de Crăciun nu se poate asocia cu moderația. Cu toții suntem tentați să mâncăm cât mai mult... Drept urmare, pentru a păcăli creierul, aș recomanda să se folosească farfurii mici. În ele, chiar pline-ochi, nu vă intră aceeași cantitate de mâncare ca în cele mari.” Tot din categoria „păcălirea creierului”, nutriționistul a vorbit și despre folosirea condimentelor: „Mai multe condimente și mai puțină sare, deoarece condimentele dau un gust aparte și păcălesc creierul uman”, dat fiind faptul că sarea, când e folosită fără măsură, ne face să reținem apa, motiv pentru care este nocivă pentru sănătate.

Alternative mai sănătoase de preparare a mâncărurilor, există

Pe lângă moderație, Cristina Alexe a vorbit și despre posibile alternative care ne pot ajuta să avem o masă puțin mai sănătoasă de sărbători. „E bine să se introducă cât mai multe legume pe lângă tradiționalele fripturi, care și ele ar fi recomandat a fi făcute din carne slabă, chiar pește. Dacă vrem musai cartofi, ar fi bine să îi gătim la cuptor, cu adaos minim de ulei; eventual „stropiți” cu iaurt slab. Iaurtul se pune după ce sunt scoși din cuptor. Este exclusă prăjirea acestora în ulei. Combinația de carbohidrați și grăsimi trebuie evitată! La desert ar fi de preferat un platou cu fructe. Cum știm că toți vor cozonac, ar fi bine să se consume maxim o felie în același timp. O felie de cozonac, în funcție de rețetă, poate atinge și 600 de kcal…De evitat mezelurile la aperitiv, combinațiile cu maioneza deoarece omorâm ficatul.”

Bucate tradiționale

Nutriționistul a oferit informații și sfaturi importante în legătură și cu consumarea alcoolului în perioada care urmează: „Pentru că lumea va bea cu siguranța, ar fi bine ca fiecare pahar de vin să fie dublat de unul cu apă. Alcoolul conține calorii goale. Și nu sunt puține:14kcal/ml; el doar te îngrașă, fără a da corpului niciun nutrient.”. Alternative pentru excese? „Nu ar strica să apelăm la enzime digestive. Bila noastră ar putea fi depașită de avalanșa de mâncare.”, a conchis Cristina Alexe, dietetician-nutriționist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436