REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce trebuie să știi înainte de o mamografie. Cum să te pregătești cel mai bine

Ce trebuie să știi înainte de o mamografie. Cum să te pregătești cel mai bine

A.F. 15 mai 2024 | 00:00 809

Înainte de orice, e bine să știi că dacă nu te simți pregătit pentru prima ta mamografie sau ești îngrijorată de vizita anuală la radiolog, nu ești singura. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), doar aproximativ 65% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani sunt la curent cu mamografiile.

Ce trebuie sa stii inainte de o mamografie. Cum sa te pregatesti cel mai bine

Dr. Elizabeth Kagan Arleo, un radiolog curant la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center și un profesor de radiologie la Weill Cornell Medicine, a explicat ce trebuie să știe femeile despre screening și de ce este important să vă facă o vizita anuală, potrivit Health Matters.

1. Este normal să te simți nervos în legătură cu o mamografie

Întreaga experiență poate provoca anxietate, atât înainte, în timpul, cât și după. Poate fi util să recunoaști acest lucru și apoi să te concentrezi mai întâi pe motivul pentru care o faci.

Și asta pentru că mamografia anuală de screening, începând cu vârsta de 40 de ani, previne cele mai multe decese din cauza cancerului de sân.

Un studiu publicat în jurnalul Cancer în august 2017 și în colaborare cu Dr. Arleo, a constatat că cea mai mare reducere a mortalității specifice cancerului de sân se realizează cu screening-ul anual începând de la 40 de ani.

Femeile pot fi evaluate pentru riscul de cancer de sân având o conversație cu medicul lor, inclusiv ginecologi, medici de medicină internă sau medici de familie, pentru a discuta istoricul lor familial și orice alt factor de risc cunoscuți. Dacă este cazul, medicul lor poate recomanda consiliere sau testare genetică.

2. Adu-ți istoricul medical cu tine pentru cea mai bună îngrijire

„Cu o săptămână până la o lună înainte de o mamografie, dacă o femeie nu merge la un cabinet de radiologie la care a fost înainte, ar trebui să-și localizeze imaginile anterioare, imaginile reale, nu doar rapoartele, și să le aducă la noua întâlnire”, spune Dr. Arleo.

„A avea studii anterioare pentru comparație este cu adevărat important, deoarece o parte a evaluării caută nu numai mase și calcificări, ci și modificări ale modelului țesutului mamar și, fără imagini anterioare, acea parte lipsește. A avea imagini anterioare poate minimiza, de asemenea, nevoia unei evaluări imagistice suplimentare.”

3. Nu te da cu deodorant în ziua testului

Pe mamografie, deodorantul poate apărea sub formă de puncte albe, care pot arăta ca calcificări. Iar în unele cazuri, pot fi cel mai precoce semn al cancerului de sân.

„Luați în considerare, de asemenea, să purtați o fustă sau pantaloni cu un top separat, astfel încât atunci când vă dezbrăcați să vă puteți îndepărta topul fără a fi nevoie să vă scoateți toate hainele”, spune dr. Arleo.

4. Fă echipă cu tehnicianul de mamografie

„Spuneți tehnicianului de mamografie dacă aveți noi noduli și apoi lucrați cu ea pentru a obține cele mai bune imagini posibile”, spune dr. Arleo.

Poziționarea și presiunea pot fi incomode; cu toate acestea, durează doar câteva secunde și permite evaluarea optimă a sânilor. Pe cât posibil, încercați doar să relaxați corpul și să lucrați cu tehnologul. „Este un efort de echipă pentru a obține cele mai bune imagini posibile”, spune ea.

5. Nu lăsa îngrijorările legate de radiații să te descurajeze

O mamografie este o doză extrem de mică de raze X, iar riscul expunerii minime la radiații este cu mult depășit de beneficiul potențial al mortalității.

6. Istoricul familial contează

Femeile cu risc crescut de cancer de sân, definit în principal pe baza unei mutații genetice sau a istoricului familial, ar trebui să înceapă screening-ul anual mai devreme. De exemplu, dacă mama sau sora ta a fost diagnosticată cu cancer de sân la 46 de ani, atunci ar trebui să începi să faci mamografii anuale la 36 de ani.

7. Ai nevoie de o mamografie, chiar și fără antecedente familiale

Chiar dacă nu ai antecedente familiale sau alți factori de risc, asta nu înseamnă că nu ar trebui să fii testat, spune dr. Arleo.

„Adevărul este că 60 până la 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân nu au factori de risc cunoscuți.”

8. Mamografia de screening anual salvează vieți

La ieșire, fă-ți programare pentru anul viitor pentru a te asigura că ai efectiv mamografie de screening anuală.

„Dacă nu ai făcut o mamografie în ultimul an, atunci sună-ți furnizorul de asistență medicală, astfel încât să te ajute să faci acest lucru”, spune dr. Arleo, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510