REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ce zic primarii din Constanța de faptul că nu mai pot organiza evenimente din bani publici!

Ce zic primarii din Constanța de faptul că nu mai pot organiza evenimente din bani publici!

Victor ROTARU 28 octombrie 2023 | 00:00 3041

Instituțiile și autoritățile publice locale nu vor mai putea finanța, în acest an, din fonduri publice, organizarea de evenimente comunitare, cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență. Reporterii Replica au contactat mai mulți primari din județ pentru a vedea cât de mult le încurcă OUG-ul planurile edililor, toți fiind de părere că trebuie acoperită gaura din buget pentru a putea beneficia și de la 1 ianuarie de fondurile din PNRR. 

Ce zic primarii din Constanta de faptul ca nu mai pot organiza evenimente din bani publici!Târgul de Crăciun din Constanța - 2022

Guvernul încearcă pe cât posibil să limiteze cheltuielile pentru a acoperi gaura din buget, care pe zi ce trece pare că se adâncește. În acest sens, Ministerul Finanțelor a publicat un Proiect de Ordonanță care urmează să „interzică” instituțiilor și autorităților publice locale să mai organizeze, din fondurile publice, evenimente comunitare precum festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice. 

Ce zic primarii din Constanta de faptul ca nu mai pot organiza evenimente din bani publici!Iulian Soceanu

Reporterii Replica au contactat mai mulți primari din județ pentru a vedea cât de mult le sunt date peste cap planurile în viitorul apropiat odată cu publicarea Proiectului de Ordonanță. Iulian Soceanu, primarul din Techirghiol, a transmis faptul că oamenii din localitate nu vor avea de suferit, întrucât în perioada sărbătorilor de iarnă nu se organizau la Techirghiol astfel de evenimente: „Noi nu organizam astfel de evenimente. Este o măsură de a mai putea reduce din cheltuirea unor sume de bani. Dacă se dorește, există posibilitatea să se organizeze fără a se mai cheltui bani publici. Noi nu organizăm, suntem o localitate mică, nu am ținut astfel de evenimente în perioada sărbătorilor, pe noi nu ne va afecta această măsură.” 

Ce zic primarii din Constanta de faptul ca nu mai pot organiza evenimente din bani publici!Vasile Delicoti

Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă, este de părere că banii pe care i-ar fi folosit pentru astfel de evenimente mai bine i-ar redirecționa către creșterea nivelului de trai al locuitorilor din Poarta Albă: „Noi avem investiții de făcut, nu avem treabă cu petrecerile deocamdată. Suntem pe dezvoltare. La ce probleme vor veni, mai cheltui bani pe așa ceva? Sunt 5-6 ani de când nu am mai organizat și am văzut că oamenii trăiesc la fel. Sunt la fel de triști sau de veseli. Mai bine le îmbunătățesc condițiile de trai din localitate cu apă, canalizare, școală, grădinițe, asfalt, decât cu o petrecere. Omul dacă are nevoie de o petrecere și-o face cu familia și se simte mai bine. O face când vrea el, nu când vreau eu.” 

Ce zic primarii din Constanta de faptul ca nu mai pot organiza evenimente din bani publici!Dumitru Chiru

Primarul localității Lumina, Dumitru Chiru, spune că este necesar ca toată lumea să tragă în aceeași direcție pentru a putea salva barca de la naufragiu: „Eu cred că erau necesare, dar fiind situația aceasta în momentul de față, trebuie să ne aliniem și să ducem la bun sfârșit ce trebuie în aceste două luni ca să încercăm să ne revenim din corabia care se scufundă. Trebuie să ne aliniem cu toții, strângem din dinți și mergem mai departe ca să începem un an nou cum trebuie și să nu mai avem probleme de acest gen. Aveam în plan, dar o să fac doar cu ansamblurile mele locale. O să fac pe 6 decembrie, de Moș Nicolae, un spectacol, dar fără bani din buget, doar cu ansamblurile locale, o să mai chem niște invitați. Să nu se supere oamenii și să zică că nu fac nimic.” 

Ce zic primarii din Constanta de faptul ca nu mai pot organiza evenimente din bani publici!Cristian Negoiță

Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă, a transmis faptul că cel mai greu este să le explice cetățenilor de ce nu vor mai avea parte de astfel de evenimente în următoarea perioadă: „Luminițele le putem instala, celelalte dacă nu le putem face, nu le mai facem. Noi nu am făcut târg de Crăciun. Eu aveam un eveniment internațional, I.D. Chirescu, pe care nu-l mai pot face. Astea sunt regulile. Sunt probabil și cetățeni care înțeleg, alții nu înțeleg. Chiar m-a întrebat cineva de ce nu mai facem festivalul, mi-a fost greu să îi explic de ce nu îl putem face. O să trebuiască să le explicăm oamenilor, ei trebuie să înțeleagă. Eu am înțeles fenomenul, oamenii nu înțeleg. Noi știm clar. Dacă nu reușim să ne ducem cu deficitul bugetar jos, nu ne mai dau bani pentru a ne termina lucrările, cele prin PNRR. Dacă nu facem asta, de la 1 ianuarie nu o să mai putem să facem alte lucrări. Nu este în regulă, că oamenii s-au învățat cu evenimente. Nu mă refer la noi în localitate, dar sunt oameni care s-au învățat. Sunt cetățeni care nu au o altă bucurie, sunt oameni care nu au posibilitate materială. Așteaptă zilele orașului, 1 Decembrie, târg de Crăciun, să vadă un spectacol, sunt oameni care nu au iești din oraș. Se bucură foarte mult când le aduc niște cântăreți de zilele orașului. Trebuie să respectăm. Eu înțeleg că trebuie să facem acest lucru, dar cetățeanul trebuie să înțeleagă.” 

Ce zic primarii din Constanta de faptul ca nu mai pot organiza evenimente din bani publici!Cristian Cîrjaliu

Primarul din Agigea, Cristian Cîrjaliu, a transmis faptul că vor respecta prevederile legale: „Nu se poate, nu se poate. Este prevedere legală, o respectăm. Nu aveam în plan, dar puteam să organizăm. Dacă legea interzice, ne aplicăm și suntem în conformitate cu prevederile legale. Noi respectăm legea. O să vedem ce soluții sunt și despre ce este vorba.” 

Așadar, cetățenii să nu se aștepte, în această iarnă, la Revelioane în stradă sau concerte de Crăciun, pentru că e... criză! Poate ajunge criza și la barosanii din instituțiile publice care iau lefe într-o lună cât alții într-un an!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va mai aduceti aminte de Gala Bute, organizata tot din fondurile statului ? Ce de bani au furat atunci, Elena Udrea este si acum la puscarie dar ramane cu banii. Astea sunt evenimentele din fondurile de la buget. Au parandaratul mare si hotii sunt grasi ca purcelusii de Guineea.
2
0
Mie imi plac ungurii, au pla mare si fuut bine, spre deosebire de romanii cu pla mica si bleaga
0
3
Dacă nu trecea conducta pe la Poarta Alba ,Delicate era un simplu tractorist,ca și rudele lui,nu primar.Te ai ajuns bai saracie
4
1
Imi inchipui ce risipă a banului public urma să fie in 2024.La patru randuri de alrgeri aveam zeci de spectacole in fiecare judet .Ciolacu le-a pus botniță. Sponsori nu au de unde ,patru ani i-au zeciuit pt fiecare contract cu statul iar acum aleșii nu mai au curajul sa le ceară alti bani. In Constanța se pot organiza spectacole de calitate cu artiștii si ansamblurile artistice locale. Voință să fie.
3
0
Am ajuns ca in Bucuresti, nu am apa calda de 4 zile, nici sapt trecuta nu am avut 2 zile acum o luna 3 saptamani fara apa. Sper sa nu mai avem nici primar in curand.
4
0
Nici la moaste cu ttransport din bani publici, babele din Navodari....
3
1
Vedeti voi la alegeri va rasturnam pe toti si ramaneti pe drumuri. Revolutie peste bot va dam
6
0
nasol cand sperau si ei la niste matrapazlacuri ,le s-a taiat creaca
12
0
Pai si noi nu mai ciupim nimic din vrajeala asta numita "excrement cultural" ... nu tu un spectacol, o arifica, un comision, pe sub mana, pe deasupra, o sponsorizare la partid ... nici Romania nu mai e ceva fost .
12
0
Ia uite ma ca primarii recunosc in sfarsit ca organizau sarbatorile astea de craciun si anul nou din bani publici,pai daca tot se faceau din bani publici dece va laudatzi in fiecare an cu ce atzi facut voi pentru oameni cand defapt voi eratzi desteptzi tocmai pe bani alora carora le spuneatzi ce atzi facut voi pentru ei si acum sa nu creada cineva ca plang primari de dragul cetatzenilor ci ca numai pot sa fure din bani primariilor folosinduse de bucuria copiilor de craciun si anul nou.
8
0
Și zilele orașului de Sf Marie nu se mai fac?.Ce bine este in acea săptămână când punem noi toate imputiuciunile numite fripturi de porc și mititei.Sa nu mai vina mari soliști de cacao sa ne cante maele sa dansam noi cioropinele orașului?.Și pestoaicele ce fac pleacă iar la uzinele și fabricile de recoltat spermatozoizi din Germania?
11
0
le e teama hotilor ca nu mai au de unde sa fure. ca asa saraci sunt, ca nimic nu au, numai bani au
7
1
Și ziceam că o punem iar eu și Șerif Carjali cu luminițele anul asta.
8
1
Și eu nu mai torn asfalt in Cernavodă?.Murim de foame mai ales eu și Nevoită futacul al orașului.Cu cine mai împart eu cașcavalul?
3
0
mai NEGOITA , primarul Cernavodei???tu ai curaj sa mai vorbesti???tu care esti client in dosarul 7594/118/2022 avand calitatea de...INCULPAT?? cand mergi la bulau???la care bulau???la POARTA ALBA ??? ce rusine...mai ai curajul sa apari pe sticla::::DISPARI...INCULPATULE..
11
1
,,nu se poate, nu se poate,, avem alte ...lucrari si castiguri care merg ...organizat fara prea multa batae de cap! ce va face insa insa ...marii artisti ...populari fara banii publici dati cu multa ...dragoste, larghete si ...castig de ambele ...amandoua parti !
5
1
toate leprele astea, inhaitate cu cohortele de pseudo-artisti, erau pusi pe jefuirea banului public, la susanele la care veneau doar fomistii si boratii locali.
17
0
Isi faceau primarii campanii pe bani publici. Mai ales dinozaurii care stau in fotoliile caldute de 4/5mandate!
10
0
Si plutonierul wc, primarul constantei, ce zice? La cat a sifonat cu transeele din oras cu hanul balcan, nu-l mai intereseaza. Aseara era coada de masini de la papadie pana la zodiac, multumita ,,fluidizarii" gandite de incompetentii pe care ii pastoreste.
15
0
Bai da numai fete de manglitori cocliti :))
14
0
Nu se mai pot face oare MANGLE la primării?...o turnare de asfalt peste alt asfalt,un trotuar, o bordura pusă acum un an și înlocuită că sa uzat?...
18
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016