REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.1° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
22.1° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Ce zice ANR despre solicitările angajaților care vor lefuri mai mari cu până la 30 %!

Ce zice ANR despre solicitările angajaților care vor lefuri mai mari cu până la 30 %!

Mirela PASCAL 15 august 2024 | 00:00 395

Angajații Autorității Navale Române au protestat, miercuri, după ce, zic ei, le-a ajuns cuțitul la os, solicitând, printre altele, salarii mai mari cu 30 %. La cum se plâng, am zice că o duc cel mai rău dintre bugetari însă, dacă facem o analiză a salariilor pe care aceștia le încasează, am putea spune că sunt printre cei mai norocoși. O femeie de serviciu, de exemplu, de la ANR ajunge să câștige până la 5.000 de lei, iar un conducător de șalupă ia aproape cu 500 de lei în plus doar ca să stea acasă, sigur, fiind la dispoziția angajatorului oricând și la orice oră. Șefii de birouri sau servicii ajung până la 10.000 de lei, cu tot cu sporuri, iar leafa unui economist ajunge până la 10.000 de lei, în timp ce un inspector sare de 7.000 de lei. Un consilier juridic ajunge să încaseze, lunar, 8.000 de lei, iar un programator - până la 9.000 de lei. Așadar, trageți voi concluziile! De altfel, referitor la protest, reprezentanții ANR spun că instituia și-a respectat obligațiile prevăzute în contractele colective de muncă și contractele individuale de muncă.

Ce zice ANR despre solicitarile angajatilor care vor lefuri mai mari cu pana la 30 %!

Angajații ANR au protestat miercuri, 14 august, în fața Prefecturii Constanța, acțiunea fiind generată de nemulțumirea membrilor Sindicatului Liber Cardinal față de nivelul scăzut de salarizare prin raportare la complexitatea și specificul activităților desfășurate, solicitând salarii mai mari cu 30 %. „Salariații ANR spun că au fost asimilați în mod greșit personalului din sectorul bugetar, iar salariile au fost stabilite în limitele strict și exclusiv prevăzute de această lege. În prezent, salariile angajaților ANR sunt stabilite conform Legii cadru de salarizare a personalului bugetar (Legea 153/2017), un căpitan de port, gradul I, gradația 1, cu toate cursurile specifice și Brevet Maritim Superior, are un salariu net de 3.640 lei, iar un inspector de specialitate grad III, gradația 4, cu atribuții complexe, are un salariu net, în mână de 3.667 lei. Salariile actuale nu reflectă responsabilitățile și cerințele internaționale, ducând la un deficit de personal care afectează grav funcționarea ANR și capacitatea de a oferi servicii de calitate”, au transmis salariații.

Dacă ar fi să facem o analiză a salariilor bugetarilor de la ANR, realizăm că nu sunt tocmai de neglijat. Iar dacă punem la socoteală și sporurile, atunci unii ar spune că sunt binecuvântați. Desigur, nu pe toți îi încadrăm în aceeași oală. Căpitanii au cele mai mici salarii.

Șoferii de la ANR iau bani să stea acasă!

De exemplu, un casier câștigă un salariu de 5,421 lei, dar și un spor de aproape 396 de lei pentru condiții vătămătoare sau periculoase. Mai bifează spor pentru siguranța navigației de 791 lei.

Toți angajații ANR iau sporuri pentru siguranța navigației, inclusiv femeia de serviciu care, pe lângă salariul de 4.576, și sporul de condiții vătămătoare de muncă (?!) de 237 lei, iau și spor pentru siguranța navigației de 237 de lei, ajungând în final să câștigă undeva la 5.000 de lei pe lună. Un muncitor calificat ajunge și el la 5.000 de lei, cu tot cu sporuri.

Ce zice ANR despre solicitarile angajatilor care vor lefuri mai mari cu pana la 30 %!

Inspectorii de specialitate ajung să încaseze peste 8000 de lei, cu tot cu sporuri, în timp ce un programator poate ajunge până la 10.000 de lei.

Ce zice ANR despre solicitarile angajatilor care vor lefuri mai mari cu pana la 30 %!

Un referent câștigă peste 6.000 de lei pe lună și poate ajunge până la 8.000 de lei, cu tot cu sporuri, iar un șef birou ajunge până la 9.000 de lei.

Ce zice ANR despre solicitarile angajatilor care vor lefuri mai mari cu pana la 30 %!

Șoferii sunt plătiți și când stau acasă

Iar șoferii.... Șoferii de la ANR iau bani să stea acasă.  Pe lângă salariul de 4.858 lei, și sporul de condiții vătămătoare de 157 lei, chiar și 314 lei, dar și cel al siguranței navigației, de 157 lei,  mai iau un spor de consemn la domiciliu de aproape 500 de lei.

Ce zice ANR despre solicitarile angajatilor care vor lefuri mai mari cu pana la 30 %!

Persoanele care beneficiază de sporul de consemn la domiciliu de 15% sunt oricând pregătite să răspundă la solicitările angajatorilor pentru începerea activității. Acesta poate ajunge și până la 25%, însă valoarea procentuală este stabilită prin contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă sau prin Regulamentul Intern. Angajații care primesc spor de consemn la domiciliu trebuie să fie oricând acasă și pregătiți tot timpul pentru a pleca la serviciu. Ei nu pot părăsi localitatea fără a notifica angajatorul în prealabil și fără așteptarea acordului acestuia, singură excepție fiind urgențele de sănătate și familie. Pe lângă asta, angajatul trebuie să aibă telefonul tot timpul deschis si încărcat. În schimbul acestei disponibilități permanente, se încasează un anumit procent în plus din salariu.

Și conducătorii de șalupe sunt plătiți să stea acasă și intervină doar dacă bubuie vreo bombă pe mare

Și conducătorii de șalupe iau spor de consemn la domiciliu, cel mai mare e de 438 de lei, cel mai mic e de 338 lei, ajungând la un salariu de peste 6.000 de lei, plus sporul de hrană de peste 300 de lei pe care-l bifează toți angajații.

Ce zice ANR despre solicitarile angajatilor care vor lefuri mai mari cu pana la 30 %!

Altfel zis, trebuie să stea acasă și să intervină în caz că bubuie vreo bombă pe mare.

Ce zice ANR despre solicitarile angajatilor care vor lefuri mai mari cu pana la 30 %!

Ce spune ANR despre protest!

Contactați pentru un punct de vedere cu privire la protestul salariaților, ANR a răspuns tranșant. „Autoritatea Navală Română respectă dreptul angajaților săi de a-și exprima nemulțumirile prin proteste. În conformitate cu prevederile Codului Muncii, la articolul 40, ANR are responsabilitatea de a acorda salariaților toate drepturile prevăzute de lege prin contractul colectiv de muncă și din contractele colective de muncă, obligații pe care ANR le-a îndeplinit“, a declarat Irina Pușcașu, purtătorul de cuvânt al ANR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Așteptăm acum comentariile celor de aceași teapa cu tine, gânditori de la Hamangia ca și tine, care să spună că nu le mai ajunge astora de la anr, etc. Veniți bai și angajati-va la anr, daca este așa de bine!
3
0
Tanti, minti de ingheata apa marii in august ! Alea sint salarii BRUTE !
3
1
Ești fenomenal de deșteaptă!!!! Sa nu realizezi că acelea sunt salarii brute???? Clar nu ești capabila sa interpretezi o grilă!!!!
4
1
Ziarul asta e ceva ce nu pot folosi nici măcar să mă șterg la cxr.
4
1
Sa iei 3650 lei conform fluturașului de salariu ca inspector și să spună una că sunt printre cei mai norocoși bugetari? Așa ceva....
4
0
Duamna m****a, sunteți chiar atât de tuta sau va prefaceti? Alea sunt salarii brute, dezinformații intenționat opinia publică.
4
1
Salariile pe care le-ai trecut în articol sunt alea brute,vezi articolul din Cta 100 care ne-a publicat și dreptul la r*****a si fluturașii de salariu...semneaza femeia de serviciu de la ANR...SCADE DIN AIA 5000 UN MINUS DE 42% ...ĂIA DE-I DAM STATULUI!
5
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016