Ce zice purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, despre scandalul cu ÎPS Teodosie!
Ce zice purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, despre scandalul cu ÎPS Teodosie!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestNu este străină publicului contradicția de reflecții dintre IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române. De-a lungul timpului, mai exact din perioada pandemiei, Patriarhia Română a început să semnalizeze o delimitare de anumite acțiuni ale IPS Teodosie. După mai multe vorbe, unele poate neadevărate și dureroase, aruncate în spațiul public, Arhiepiscopia Tomisului și avocata Irina Lumința Stanciu au anunțat că vor deschide un proces împotriva reprezentantului Bisericii Ortodoxe Române. Vasile Bănescu afirmă că nu a făcut decât să-și îndeplinească meseria și că a fost de multe ori calomniat, însă a ales calea tăcerii.
ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu
„Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri” , este fragmentul din rugăciunea „Tatăl Nostru“ care a fost dat uitării chiar de către capii bisericii! Arhiepiscopul controversat, Teodosie, capul unei eparhii importante pentru Biserica Ortodoxă Română, alături de consilierul său economic, Ilie Petre, sunt în atenția DNA în urma investigației Recorder „Mană Cerească”. În urma noutății că Teodosie a devenit inculpat în dosarul DNA, împărtășită cu presa chiar de către unul dintre avocații personali, purtătorul de cuvânt al bisericii pe care chiar și Teodosie o reprezintă, Vasile Bănescu, a răspuns unor întrebări referitoare la situație. În urma prezentării poziției Patriarhiei Române vizavi de scandalul „Mană Cerească”, Vasile Bănescu s-a trezit... dat în judecată!
Ce spune Vasile Bănescu?!
Unul dintre avocații IPS Teodosie, Irina Lumința Stanciu, a precizat într-un anunț video postat pe pagina Arhiepiscopiei că Vasile Bănescu încalcă prezumția de nevinovăție și că îl vor da în judecată.
„Față de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu în 18 ianuarie și afirmațiile făcute de acesta, au adus o atingere gravă principiului prezumției de nevinovăție. Bănescu încalcă grav legea penală, încălcând principiul prezumției de nevinovăție”, a precizat avocata Irina Stanciu.
Avocata Irina Luminița Stanciu - Avocata ÎPS Teodosie / foto Facebook
Întrebat despre această acuză adusă din partea Arhiepiscopiei Tomisului, Vasile Bănescu a precizat pentru Replica faptul că nu a făcut decât să răspundă unor întrebări, într-o emisiune, legate de context. Acesta spune că își face doar datoria pe care o are, aceea de a comunica și răspunde jurnaliștilor. „Răspunsurile mele din cadrul unei emisiuni în care mi s-au adresat întrebări total justificate de context și la care aveam obligația profesională să răspund au legătură exclusiv cu realitatea obiectivă imediată care se cere înțeleasă și pe cât posibil explicată de instituția pe care o reprezint. Poziționările mele publice au fost permanent provocate și solicitate firesc de presa în fața căreia am datoria să răspund”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Vasile Bănescu, de asemenea, calomniat alături de familie
De asemenea, Vasile Bănescu a mai adăugat că cel calomniat a fost el, alături de familia lui, însă a ales calea tăcerii și a bunului-simț, evitând conflictele de orice fel. „Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea și a familiei. Am ales, însă, tăcerea bunului-simț, nu calea conflictuală inclusiv juridică la care aș fi avut deplin dreptul”, a mai spus Vasile Bănescu.
Caz fără precedent în istoria BOR
Întrebat, de asemenea, la ce s-a referit mai exact când a spus că este un caz care „frapează și mâhnește”, Vasile Bănescu a adăugat că nu s-a referit strict la ancheta DNA nefinalizată și nejudecată, ci a vorbit în contextul imaginilor făcute publice de către jurnaliștii de investigație, Recorder. De asemenea, reprezentatul BOR a insistat de mai multe ori, chiar și în interviul de la care a pornit nemulțumirea Arhiepiscopiei Tomisului, asupra ideii că realitatea va fi descifrată doar de autoritățile competente, care se ocupă de caz. „A recunoaște că este vorba despre un caz fără precedent în istoria BOR care «frapează și mâhnește», care, desigur, nu creează amorală indiferență sau masochistă bucurie, nu poate constitui, în limitele rațiunii obiective exprimată juridic, o încălcare a prezumției de nevinovăție care se acordă, desigur, oricărui inculpat. Firește că în contextul cazului care afectează acum imaginea Bisericii, m-am referit exact la conținutul acestuia, apărut într-o filmare devenită publică. Consider că nu e bine să ignorăm realitatea, ci să ne adecvăm onest la ea. O realitate pe care, așa cum am subliniat de mai multe ori în interviu, o vor descifra total doar autoritățile judiciare care se ocupă de caz”, a mai spus Vasile Bănescu.
Viața personală a lui Vasile Bănescu, în atenția Arhiepiscopiei Tomisului
În videoclipul postat de reprezentanții Arhiepiscopiei, avocata Irina Lumința Stanciu a afirmat, la un moment dat, faptul că Vasile Bănescu „nu are autoritate morală, conduită și viață personală care să fie în acord cu morala creștină, fiind contestat de marea majoritate a creștinilor ortodocși”. De asemenea, în trecut, chiar IPS Teodosie a afirmat un lucru asemănător, acuzând că Vasile Bănescu ar fi la a doua căsătorie, cu o a doua femeie necredincioasă.
Avocata IPS Teodosie, Irina Luminița Stanciu
„Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată?“, a spus ÎPS Teodosie în luna aprilie a anului trecut, în contextul controversatului subiect despre sărbătorirea Paștelui.
Adevărul despre „soțiile” lui Vasile Bănescu
Credem că Vasile Bănescu știe mai bine de câte ori a fost căsătorit și am decis să-i cerem părerea și despre aceste două afirmații, ale avocatei și ale ÎPS Teodosie, care par să aibă o legătură. Purtătorul de cuvânt a specificat că toate aceste vorbe reprezintă calomnii și minciuni, el fiind căsătorit doar o singură dată. Desigur, el spune că aceste declarații, în care este calomniat, sunt opuse oricărui pasaj din Evanghelie.
„Afirmațiile cuiva care nu te cunoaște personal, dar care își dă public și calomniator cu părerea despre autoritatea morală, conduita și viața personală ale cuiva, constituie, cred, o autodenunțare a caracterului și a lipsei de onestitate ale autorului acelor afirmații. Concis, în cazul meu, este vorba despre o abjectă calomnie: tot ce s-a emis în legătură cu persoana și familia mea constituie o imensă minciună psihanalizabilă. Sunt căsătorit o singură dată, cu o persoană credincioasă și ireproșabilă moral și profesional. Calomnia este abjecție în stare pură și se situează la antipodul oricărei litere din Evanghelie“, a spus Vasile Bănescu.
„Nu cunosc să se fi întreprins vreo anchetă...“
Deși avocata Luminița Stanciu spune că Vasile Bănescu este contestat de mai mulți creștini ortodocși, Bănescu spune că nu știe să fi fost o anchetă legată de el sau de felul în care își exercită funcția, deși, spune acesta, ar fi benefic un asemenea demers pentru persoanele din funcții publice. De asemenea, el a spus că orice persoană publică are parte de apreciere sau dezapreciere. „Orice persoană publică are parte, în societatea multiformă din punct de vedere intelectual, cultural și moral, de posibile (ne)justificate contestări, de aprobări sau confirmări care îi validează prestanța profesională și morală. Nu cunosc să se fi întreprins vreo anchetă sociologică în spațiul românesc în legătură cu insignifianta mea persoană și cu activitatea mea, deși persoanelor publice dintr-o funcție le-ar face cu adevărat bine un asemenea demers. Chiar dacă nu tuturor, desigur, le-ar și conveni“, a spus reprezentatul bisericii ortodoxe.
Întrebat, de asemenea, la ce fel de jocuri ale Bisericii Ortodoxe Române face referire avocata în filmarea de pe pagina Arhiepiscopiei, Vasile Bănescu a spus că doar un om care ignoră teologia ar putea scoate pe gură acest joc de cuvinte și că Biserica, în adevăratul ei sens, este confundată cu persoanele care o compromit. „A vorbi despre «jocurile Bisericii» denunță ignoranța teologică deplină care confundă Biserica lui Hristos cu persoane care o compromit. Biserica nu e un spațiu al jocurilor tenebroase, ci al credinței luminoase care în mod firesc îți schimbă profund viața, îndepărtându-te de răul cu multe chipuri și apropiindu-te de Adevărul care te face liber“, a adăugat, pentru final, Vasile Bănescu.
De-a lungul timpului, Vasile Bănescu a primit mai multe jigniri și insulte din partea apropiaților IPS Teodosie. Cel mai vocal a fost Constantin Barbu, un personaj care a încercat, printr-un limbaj de mahala, de mai multe ori, să convingă Patriarhia Română că ar trebui să reactiveze Mitropolia Tomisului. Printre multe insulte și vorbe dure aruncate către Patriarhul Daniel, cât și către Vasile Bănescu, Barbu a afirmat la un moment dat că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române ar fi „intelectual de budoar“.
Constantin Barbu și ÎPS Teodosie
Recent, în urma unei opinii pe contul personal în care Vasile Bănescu nu i-a precizat numele ÎPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului a ieșit cu un comunicat public în care l-a acuzat pe Vasile Bănescu, reprezentantul Bisericii Ortodoxe, de „juisare intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii (inclusiv teologice) de budoar”.
În dex, cuvântul „juisare” are ca sinonim cuvântul „orgasm”. Unul dintre Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Isaac Sirul, spunea: „Lasă-te prigonit şi nu prigoni. Lasă-te răstignit şi nu răstigni. Lasă-te nedreptăţit şi nu nedreptăţi. Lasă-te bârfit şi nu bârfi. Fii blând şi nu zelos în rău“. Preoții și ierarhii dau exemplu foarte des din cuvintele Sfinților Părinți, însă ajungem tot la vorba: „Fă ce zice popa, nu ce face popa!“
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News