REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ceai din frunze de mesteacăn - beneficii și proprietăți

Ceai din frunze de mesteacăn - beneficii și proprietăți

Replica API 27 aprilie 2021 | 00:00 2638

Mesteacănul este un arbore întâlnit și la noi în țară, iar seva și frunzele sale sunt cunoscute pentru proprietățile lor, fiind folosite în scop terapeutic.

Sursă foto: Shutterstock

Acest arbore (Betulă albă; Betulă pendulă; Betulă verrucosa) are o scoarță albă și netedă și crește până la o înălțime de 30 m. Specialiștii spun că frunzele de mesteacăn au în compoziție mai ales flavonoizi, cât și alte substanțe chimice și rezine. Frunzele acestui copac conțîn mari cantități de vitamina C și sunt întrebuințate la fabricarea medicamentelor, scrie doc.ro.

Remediile din mesteacăn sunt utilizate pentru infecțiile de tract urinar, care afectează rinichii, vezica urinară, ureterele și uretra. Totodată, că plantă medicinală, mesteacănul este folosit că diuretic, pentru a mari diureza (producerea și eliminarea urinei).

Experții spun că frunzele de mesteacăn conțin substanțe chimice care sporesc eliminarea apei prin urină, iar unii oameni apelează la remedii din mesteacăn pentru a "curată" tractul urinar.

Ceaiul din scoarță de mesteacăn este și el folosit că remediu naturist, însă este mai bine să discuți cu medicul tău specialist înainte de a apela la acest tip de produs. Din punct de vedere farmacologic, se știe că mesteacănul are proprietăți diuretice și antiedematoase.

Preparatele produse din frunze de mesteacăn, pe care le găsești în plafare ori farmacii, au acțiune în urolitiaze renale, în afecțiunile bacteriene ale cailor urinare inferioare, cât și în afecțiunile inflamatoare ale sistemului urinar.

Anumiți compuși chimici din mesteacăn (mai ales că se știe că are un conținut bogat de flavonoide) cresc diureza, adică volumul de urină eliminată este mai mare, iar astfel de elimina prin urină și alte substanțe nedorite.

Poți încerca un ceai de scoarță de mesteacăn cu ghimbir. O lingură de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare ajută la activarea proprietăților mesteacănului și da o savoare plăcută acestui ceai.

Ingrediente: ceai de scoarță de mesteacăn, ghimbir, Ștevia sau miere (opțional).

Mod de preparare: Da pe răzătoare o bucățică de ghimbir și combină cu scoarță de mesteacăn, într-o cratiță mică cu apă, acoperită. Pe măsură ce da în clocot, oprește flacăra și lasă ingredientele să infuzeze, cu capacul pus sau până când compoziția se răcește. Dacă vrei, îndulcești ceaiul cu puțină miere sau Ștevia, după gust.

Infuzie de mesteacăn

Dacă dorești, poți prepară frunzele de mesteacăn - despre care se știe că au un conținut bogat de flavonoide - sub formă de infuze. Folosește 2 lingurițe de frunze la o cană cu apă caldă. Când temperatura infuziei ajunge la 40 de grade Celsius (poți folosi un termometru pentru prepararea alimentelor), pune un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Așteaptă 6 ore, strecoară și bea câte căni pe zi îți recomandă medicul tău ori fitoterapeutul, pentru a profită de proprietățile diuretice ale acestui arbore.

Precauții mesteacăn

Sarcina și alăptarea - Nu există suficiente informații în legătură cu siguranță administrării remediilor din mesteacăn dacă persoană este însărcinată sau alăptează. Cel mai bine este să eviți folosirea unor remedii pe baza de mesteacăn dacă ești însărcinată sau alăptezi.

Alergii - Polenul de mesteacăn ar putea cauza alergii la persoanele care sunt sensibile la anumite plante, precum morcovul, pelinul negru și țelină. Polenul de mesteacăn ar putea cauza alergii și în cazul persoanelor care sunt sensibile la alte plante, inclusiv la mere, arahide și alune de pădure.

Hipertensiune arterială - Există unele motive de îngrijorare referitoare la frunzele de mesteacăn. Remediile din aceste frunze ar putea crește cantitatea de sare sau sodiu pe care corpul o reține, iar din această cauza, hipertensiunea arterială se poate agrava.

Moduri de utilizare

Frunzele de mesteacăn și scoarță de mesteacăn pot fi folosite în prepararea ceaiurilor și sub formă unui ulei care poate fi aplicat local, pentru calmarea durerii (acest ulei trebuie folosit cu precauție și diluat). Scoarță de mesteacăn poate să ajute la calmarea durerilor musculare, dacă este aplicată extern, cu partea internă (proaspăt desprinsă) a scoarței aplicată pe piele.

Efecte adverse

Este important că persoanele care vor să apeleze la remedii din frunzele de mesteacăn să știe că pot să apară interacțiuni minore în combinație cu pastilele diuretice. Mesteacănul pare să funcționeze pe aceleași principii că medicamentele din clasa diureticelor, determinând organismul să elimine apă. Dacă ceaiul de mesteacăn este administrat împreună cu diureticele, organismul ar putea să piardă prea multe lichide, iar astfel pot să apară stările de amețeală ori momentele în care tensiunea arterială scade prea mult (există risc de hipotensiune arterială).

Înainte de a încerca orice fel de remediu pe baza de mesteacăn, discuta cu medicul tău ori cu un fitoterapeut, care îți va explică în detaliu în ce afecțiuni este recomandat mesteacănul (diminuează edemele, reduce albuminuria, calmează dispneea, are acțiune diuretica, acțiune atiedematoasa, este un aliat recomandat în caz de celulita).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016