REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
18.4° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Cele mai frecvente complicații ale diabetului

Cele mai frecvente complicații ale diabetului

Replica API 24 aprilie 2021 | 00:00 925

În condițiile unui control inadecvat al diabetului, situație întâlnită mai ales la cei care suferă de diabet zaharat de tip 2, care au prejudecăți greșite cu privire la importantă instituirii unui tratament medicamentos al diabetului și a unor măsuri dietetice, se produce - inevitabil - o creștere excesivă a zahărului (glucozei) în sânge.

Această creștere a glicemiei, după o perioada mai lungă de timp, va provoca leziuni în tot organismul, afectând în principal ochii, rinichii, vasele de sânge, inima și sistemul nervos, scrie doc.ro.

Iată de ce trebuie luate măsuri terapeutice și dietetice adecvate, menținute în mod constant, întrucât dacă este neglijat, diabetul nu se vindecă de la sine.

Reducerea masei corporale și practicarea sportului ajută foarte mult în ameliorarea simptomelor diabetului, mai ales la pacienții obezi și supraponderali, însă monitorizarea terapeutică de medicul specializat în boli de nutriție se impune în continuare.

Merită cu adevărat să urmezi sfatul medicului, întrucât complicațiile diabetului zaharat pot fi prevenite ușor cu o dietă adecvată, activitatea fizică regulată și utilizarea de medicamente antidiabetice orale sau insulină, așa cum recomandă specialistul care îți urmărește evoluția bolii.

În lipsa acestor măsuri, iată care sunt localizările și organele unde se instalează complicațiile cele mai frecvente ale diabetului zaharat:

1. Picioarele

Piciorul diabetic reprezintă una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat și se caracterizează prin leziuni ale pielii și scăderea senzațiilor tactile (neuropatia diabetică) la nivelul membrelor inferioare, din cauza prejudiciilor create la nivelul vaselor de sânge și nervilor ce deservesc zona. În cazuri severe, se ajunge până la amputarea membrului afectat.

Pentru a preîntâmpina această problema, se impun tratamentul sistemic și măsuri de igienă speciale local, cum ar fi spălarea și uscarea piciorului cu un săpun blând și hidratarea zilnică, cu loțiuni de corp hipoalergenice, insistând la nivelul călcâielor și labei piciorului.

2. Ochii

În cazul în care diabetul nu este bine controlat, pot apărea problemele oculare:

la nivelul corneei se poate formă o opacitate ce generereaza vedere încețoșată;

glaucomul este cauzat de lezarea nervului optic și poate duce la pierderea câmpului vizual;

edem macular cauzat de depunerea și acumularea de lichide și proteine ​​în maculă ochiului, regiunea centrală a retinei, care se îngroașă

retinopatia diabetică se produce când leziunile în vasele de sânge ale retinei provoca orbirea permanentă.

În cazul în care pacientul diabetic percepe instalarea vederii neclare sau încețoșate, se impune de urgență vizită la oftalmolog. Tratamentul retinopatiei diabetice se poate face prin fotocoagulare cu laser, chirurgie sau injecții intraoculare.

3. Sistemul nervos

Neuropatia diabetică este o degenerare progresivă a nervilor care determina scăderea senzației în anumite părți ale corpului, cum ar fi picioarele, provocând piciorul diabetic sau senzația de arsura, rece sau furnicături la nivelul membrelor afectate.

4. Rinichii

Complicația cea mai frecvența la acest nivel este reprezentată de nefropatia diabetică - o modificare ce intervine la nivelul vaselor de sânge ce alimentează rinichii, cu consecințe manifestate prin afectarea proceselor de filtrare a sângelui. Drept urmare, se instalează insuficientă renală și necesitatea de hemodializă.

Una dintre analizele care indică apariția nefropatiei este prezența albuminei în urină; cu cât este mai mare cantitatea de albumina în urină, cu atât este mai gravă nefropatia.

5. Inima și sistemul cardiovascular

Când diabetul nu este controlat, se instalează un risc crescut de a face infarct miocardic, hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral.

Din punct de vedere al afectării sistemului circulator, complicațiile care pot apărea sunt:

din cauza creșterii concomitente a valorilor colesterolului și ale trigliceridelor, se pot instala ateroscleroza și bolile vasculare periferice la nivelul arterelor membrelor inferioare, întrucât vasele pot prezența obstrucții sau ocluzie, cu îngustarea și rigidizarea arterelor;

impotența (prin afectarea vaselor care iriga sistemul genital masculin);

boală parodontala - inflamația gingiilor care, dacă este lăsată netratată, poate duce la pierderea dinților;

infecții recurente, întrucât prezența masivă a zahărului în sânge slăbește sistemele naturale de apărare a corpului.

Complicațiile diabetului gestational

Diabetul gestational reprezintă o situație particulară a gravidei, care poate dezvoltă o formă de diabet specifică doar în timpul sarcinii; complicațiile nedepistării și abordării corecte prin măsuri dietetice sau chiar tratament pot fi următoarele:

Creșterea excesivă a fătului, până la 5-6 kg sau chiar mai mult, situație care poate duce la complicații în timpul nașterii;

Dezvoltarea diabetului zaharat în viitor la mama;

Risc crescut de avort spontan sau de mortalitate infantilă;

Hipoglicemia nou-născutului, deoarece după naștere, copilul nu mai primește glucoză mamei;

Pentru a preveni toate aceste complicații, este importantă detectarea precoce a bolii, prin efectuarea mai multor teste, nivelul de zahăr din sânge și urină, hemoglobina glicozilata, monitorizare medicală pe toată durata sarcinii.

Nu uita!

Diabetul necontrolat poate duce la multe complicații pe termen scurt, dar și pe termen lung, afectându-ți sănătatea, printre care hipoglicemia, bolile cardiace, deteriorarea nervilor și amputarea, precum și probleme de vedere. Este esențial că diabeticii să fie conștienți de complicațiile care pot să apară că rezultat al diabetului, pentru a se asigura că primele simptome ale oricărei posibile boli sunt depistate înainte că acestea să se dezvolte într-o complicație greu de gestionat.

Completează pentru a află dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166