REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
22.4° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Celebrul Oscar Pistorius, sportivul care și-a ucis soția, va fi eliberat din închisoare

Celebrul Oscar Pistorius, sportivul care și-a ucis soția, va fi eliberat din închisoare

A.F. 27 noiembrie 2023 | 00:00 389

Eliberarea condiționată a lui Oscar Pistorius a fost stabilită de Comisia de Eliberare Condiționată pentru data de 5 ianuarie 2024, după ce acesta a fost condamnat în 2016 la o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru uciderea iubitei sale, Reeva Steenkamp.

Celebrul Oscar Pistorius, sportivul care si-a ucis sotia, va fi eliberat din inchisoareStânga- Reeva Steenkamp, dreapta- Oscar Pistorius

Mama lui Reeva Steenkamp, June Steenkamp, nu s-a opus eliberării condiționate pe cauțiune a lui Pistorius, dar a exprimat îngrijorare în legătură cu problemele de furie ale acestuia și a arătat preocupare pentru siguranța altor femei care ar putea intra în contact cu el, transmite BBC. 

June Steenkamp a ales să nu participe la audierea pentru eliberarea condiționată de la închisoare, iar soțul său și tatăl lui Reeva, Barry, a decedat la începutul acestui an, după o perioadă îndelungată în care familia a simțit o presiune imensă.

Oscar Pistorius are probleme cu furia
Această decizie vine în contextul în care Pistorius a fost recunoscut pentru problemele sale de furie care au condus la tragicul incident în care și-a ucis iubita.

Oscar Pistorius a fost o figură celebră în sport, cunoscut pentru succesele sale ca atlet paralimpic și pentru protezele sale din fibră de carbon, care l-au ajutat să concureze la nivel înalt.

Totuși, în 2013, s-a produs un eveniment tragic când Pistorius a împușcat mortal pe Reeva Steenkamp, iubita sa, în ziua de Valentine's Day. Această tragedie a schimbat percepția publică asupra lui Pistorius și a dus la o transformare drastică a imaginii sale, de la un erou sportiv la o figură controversată asociată cu un act de violență teribil.

Cazul a fost complex și a avut o serie de etape în procesul legal. În prima instanță, Pistorius a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru ucidere din culpă, dar în 2015, Curtea Supremă a respins această decizie și l-a găsit vinovat de crimă.

Apoi, în 2016, o altă sentință a Înaltei Curți a mărit pedeapsa la 13 ani și cinci luni de închisoare, considerând că pedeapsa inițială de șase ani a fost prea blândă pentru gravitatea faptei. Această serie de verdicturi și schimbări în pedeapsă a marcat unul dintre cele mai mediatizate și controversate cazuri penale din Africa de Sud.

O comisie va analiza situația

Această audiere pentru eliberarea condiționată a lui Oscar Pistorius este parte a procesului legal standard în care se evaluează dacă un deținut este eligibil pentru reintegrare socială și eliberare condiționată.

Comisia de supraveghere corecțională și eliberare condiționată examinează diverse aspecte, inclusiv comportamentul în închisoare, starea psihologică și fizică a deținutului, posibilitatea de recidivă și alte amenințări potențiale în cazul eliberării. Decizia comisiei va fi rezultatul acestor evaluări și analize detaliate.

Refuzul avocatului lui Pistorius de a comenta așteptările pentru audiere este o practică obișnuită pentru a păstra confidențialitatea și integritatea procesului legal și a deciziilor comisiei.

Astfel de audieri sunt importante pentru evaluarea și determinarea pregătirii unui deținut pentru reintegrare în societate și eliberarea condiționată.

Care sunt condițiile eliberării lui Pistorius

Eliberarea condiționată a unui deținut este un proces complex și riguros care implică o evaluare atentă a multiplelor aspecte ale situației acestuia. În cazul lui Pistorius, natura infracțiunii, comportamentul în închisoare, starea fizică și mentală sunt toate criterii cheie în procesul de evaluare.

Recidiva și amenințările potențiale sunt, de asemenea, luate în considerare pentru a evalua riscul pe care un deținut l-ar putea prezenta dacă ar fi eliberat.

În trecut, eliberarea condiționată a lui Pistorius a fost refuzată în martie, fiind considerat că nu a îndeplinit perioada minimă de detenție necesară.

Cu toate acestea, decizia Curții Constituționale care a recalculat perioada de detenție a schimbat perspectiva, considerând că a executat deja jumătate din pedeapsa inițială, ceea ce l-ar face eligibil pentru eliberare condiționată conform legii.

Sentința sa a fost antedatată, ceea ce a avut un impact asupra evaluării timpului efectiv petrecut în închisoare.

În general, aceste decizii sunt rezultatul unor procese legale și evaluări detaliate ale situației individuale a deținutului, care iau în considerare diverse aspecte ale comportamentului și pregătirii pentru reintegrare în societate, scrie click.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513