REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Cercetători: AI poate să prezică Alzheimer cu până la 7 ani în avans

Cercetători: AI poate să prezică Alzheimer cu până la 7 ani în avans

A.F. 18 martie 2024 | 00:00 285

Veste bună pentru cei care se tem de Alzheimer: o echipă de cercetători a dezvoltat un sistem de inteligență artificială (AI) care poate prezice cu exactitate apariția bolii cu până la 7 ani înainte, potrivit Mediafax.

Cercetatori: AI poate sa prezica Alzheimer cu pana la 7 ani in avans

Sistemul analizează milioane de dosare de sănătate și identifică tiparele care leagă Alzheimer de alte afecțiuni
O echipă de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) și de la Universitatea Stanford a aplicat metode de învățare automată la peste 5 milioane de dosare de sănătate, antrenând inteligența artificială pentru a identifica tiparele care leagă Alzheimer de alte afecțiuni.

Sistemul rezultat nu este perfect, dar atunci când a fost testat cu informațiile unor persoane despre care se știe că au dezvoltat Alzheimer mai târziu, AI a reușit să prezică cu exactitate apariția acestuia în 72% din cazuri - cu până la 7 ani înainte, în unele cazuri.

Puterea de predicție a sistemului de inteligență artificială rezultă din capacitatea sa de a combina analizele mai multor tipuri de risc pentru a calcula probabilitatea de apariție a bolii Alzheimer. Descoperirile ar putea să ne spună mai multe despre cauzele bolii, precum și cine ar putea fi vulnerabil la aceasta.

"Este un prim pas spre utilizarea inteligenței artificiale pe datele clinice de rutină, nu doar pentru a identifica riscul cât mai devreme posibil, ci și pentru a înțelege biologia din spatele acestuia", spune bioinginerul Alice Tang, de la UCSF.

Cercetarea a fost publicată în Nature Aging

Modelul a detectat o serie de afecțiuni care ar putea fi folosite pentru a calcula riscul de Alzheimer, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, deficitul de vitamina D și depresia. Disfuncția erectilă și o prostată mărită au fost, de asemenea, factori semnificativi la bărbați, iar osteoporoza (o afecțiune a scheletului) a fost semnificativă pentru femei.

Sistemul AI este un instrument de predicție, nu un diagnostic, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016