REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Cerșetor de mic! Un copil de 7 ani, trimis la treabă pe Caraiman

Cerșetor de mic! Un copil de 7 ani, trimis la treabă pe Caraiman

Ana Maria LIPAN 8 mai 2023 | 00:00 1786

Cerșetoria rămâne o afacere extrem de profitabilă la malul mării, mai ales în sezonul estival. Pe lângă zecile de oameni în toată firea care nu se sfiesc să întindă mâna și să ceară, există și un număr considerabil de minori, exploatați fără scrupule de cei care le-au dat viață. Un asemenea caz a putut fi observat duminică, 7 mai a.c., în zona barierei de pe strada Caraiman, unde un băiat în jur de 6 ani se plimba printre mașini, apelând la mila șoferilor și expunându-se pericolelor din trafic. Niciun adult nu îl supraveghea, însă câștigurile sale, încasate de la oamenii generoși, urmau probabil să îngroașe alte buzunare.

Cersetor de mic! Un copil de 7 ani, trimis la treaba pe Caraiman
Fie vânt sau ploaie, în multe colțuri ale orașului pot fi întâlniți cerșetori, care, apelând la mila oamenilor ies zilnic în stradă pentru a-și câștiga existența. Pe lângă adulții care pot fi zăriți abordând trecătorii și vânzându-le povești lacrimogene, există și numeroși minori, exploatați fără scrupule de cei care ar trebui să îi ocrotească. Chipul trist al unui copil este mai înduioșător și reușește deseori să stoarcă bani de la cei generoși.

Cersetor de mic! Un copil de 7 ani, trimis la treaba pe Caraiman
Cerșetoria se învață de la vârste fragede în unele familii, unde până și un copil trebuie să își câștige existența. Exemplul unui asemenea caz putea fi zărit duminică 7 mai a.c., în zona barierei de pe strada Caraiman, unde un băiat în jur de 6 ani se plimba printre mașini, apelând la mila șoferilor. În soare și praf, expus la pericolele din trafic, minorul a continuat să își desfășoare activitatea pentru o perioadă îndelungată de timp. Nici urmă însă de un adult care să îl supravegheze, deși, cel mai probabil, banii primiți de la cei mai generoși urmau să fie predați unui senior.

Cersetor de mic! Un copil de 7 ani, trimis la treaba pe Caraiman
Atât cerșetoria, cât și exploatarea minorilor, sunt infracțiune pedepsite prin lege, pentru care se pot dispune chiar și până la 12 ani de închisoare. Sancționarea s-a dovedit de-a lungul timpului a fi o măsură total ineficientă, în condițiile în care persoanele prinse la cerșit sau care îndeamnă minorii să cerșească nu au niciun bun pe numele lor și nu pot fi executate silit. Infracțiunea în sine este greu de dovedit.

Cersetor de mic! Un copil de 7 ani, trimis la treaba pe Caraiman

Pentru adulții care ies în stradă și acostează trecători, cerșetoria a devenit un stil de viață, însă pentru copiii aflați la început de drum, o astfel de activitate poate fi o condamnare la un viitor lipsit de perspective. Părinții lor aleg să îl folosească în scopuri imorale și ilegale, fără a le oferi șansa la un viitor mai bun. Majoritatea copiilor exploatați își neglijează educația, viața și sănătatea fiindu-le periclitate de condițiile de mediu și pericolele la care se expun. Autoritățile îndeamnă cetățenii să se abțină din a le cădea în plasă celor ce se folosesc de copii și îi trimit la cerșit, mila acestora încurajând astfel de practici.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016