REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Lun., 30 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6868
9.9° Constanța Luni, 30 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6868
 

Cetățeni asiatici, neplătiți de mai bine de o lună, de o firmă de construcţii din Tulcea

Cetățeni asiatici, neplătiți de mai bine de o lună, de o firmă de construcţii din Tulcea

A.F. 4 iulie 2024 | 19:06 3217

Peste 40 de cetățeni asiatici, angajați la o firmă de construcţii din Tulcea, susțin că nu au mai fost plătiți de 45 de zile și au anunțat autoritățile despre această situație. Aceștia au depus plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă și la Poliție.

Cetateni asiatici, neplatiti de mai bine de o luna, de o firma de constructii din Tulcea

Cetățenii asiatici lucrează la firma Omni Construct Conspect SRL din Tulcea.

Ce spune IPJ Tulcea

La data de 4 iulie 2024, în jurul orei 18:00, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea s-a prezentat un grup de 42 de cetățeni străini de origine asiatică care sesizează faptul că, angajatorul, societate comercială, nu le-a plătit drepturile salariale ca urmare a muncii depuse pentru o perioada de 45 de zile.

În baza sesizării lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice vor efectua verificări pentru a stabili realitatea celor sesizate urmând ca în funcție de concluzie sa dispună măsurile legale din competență.

Ce spune firma Omni Construct Conspect SRL din Tulcea

”1.    Salariatii de origine indiana de la SC OMNI CONSTRUCT CONCEPT SRL nu au mai venit la munca începând cu data de 01.07.2024 la ora 12,00. Au plecat acasa cu motivul ca nu au primit avansurile salariale corespunzatoare lunii iunie 2024 precum și banii de concediu de odihna corespunzător perioadei lucrate (chiar dacă nu au fost în concediu) de la data inceperii activitatii păna in prezent.
2.    Conform contractelor individuale de munca semnate de societate cu fiecare dintre salariații respectivi, la articolul ,,I. Salariul” este prevazut că: ,,angajatorul ii va plati un salariul de baza brut in valoare de.....care va fi platit in ultima zi  a lunii urmatoare celei de referinta”. Drept urmare, le-am comunicat faptul ca nu este data scadentă. În ceea ce privește avansurile, li s-a explicat că, urmare a invocării unor ipotetice probleme financiare invocate de către salariați  în țara de origine, societatea le-a achitat, fără să aibă această obligație legală și contractuală, la cererea lor expresă, avansuri de cate ori au solicitat. Pretextele de regulă au constat în familiile numeroase. Drept urmare, plata avansului nu este un drept ci o opțiune a angajatorului ca urmare a cererii credibile a angajatului, iar acest lucru nu, nu înseamnă ca se pot acorda oricand si oricum.
3.    În ceea ce privește zilele de concediu plătite, li s-a comunicat, în repetate rânduri,  faptul ca indemnizația de concediu de odihna se acordă doar când concediul este  efectuat ca atare nu și când se lucrează. Cu toate acestea, angajații au cerut să încălcăm legea și să muncească în perioada concediului dar si sa si primeasca acesti bani de concediu.
4.    La mai puțin de o zi de la încetarea activității, pe data de 02.07.2024, fiind în prezența unei greve neanunțate și ilegale, dar forțați de șantajul exercitat asupra noastră prin refuzul de a ieși la muncă, societatea a dat curs cererilor neîntemeiate ale angajaților și le-a platit un avans salariu pentru luna iunie 2024 in valoare de 1600 lei pentru fiecare dintre salariati.
5.    Nici în aceste condiții nu au venit la muncă, și au cerut un avans mai mare intrucat nu le ajunge pentru cat au nevoie familiile lor pentru ca incepe scoala in India.
6.    Mentionez faptul ca societatea SC OMNI CONSTRUCT CONCEPT SRL a facut un efort extrem de mare pentru a plati aceste sume de avans luna iunie 2024 intrucat nu existau lichiditati in cont si nici clienti care puteau plati. În aceste condiții, am insistat la fiecare client in parte sa ne plateasca macar partial din facturi pentru a putea efectua aceste viramente.
7.    Surpriza a fost in dimineata de, 03.07.2024 cand angajații nu s-au prezentat din nou la munca.
8.    Am mers la locul de cazare pentru a-i ruga să iasă la muncă, dar au refuzat. În aceste condiții, am constatat că deși le-am asigurat condiții bune de cazare, camere curate și îngrijite, la vizita din 03.07.2024 s-a observat că angajații de origine indiană au adus într-o stare de mizerie extremă, având inclusiv mucegai pe pereți din cauza faptului că au ținut camerele neaerisite. Ba mai mult, am observat că nu au dat cu soluția anti-mucegai pe care le-am pus-o la dispoziție anterior. Referitor la aerisirea încăperilor în care sunt cazați, arătăm că le-am solicitat, în repetate rânduri, să o facă tocmai în binele lor și pentru că este igienic – cu toate acestea nu au dat curs cererilor noastre. În ceea ce privește curățenia, menționăm că i-am rugat, în repeteta rânduri, să o păstreze, dar nici aceasta rugămite nu a fost respectată. Precizăm că noi am achitat chiria și toate utilitățile locuințele închiriate, iar angajații nu au plătit nimic, inclusiv din ceea ce au consumat. Accentuăm faptul că la data cand li s-a dat spatiul in folosinta exclusiv pentru ei situat in mun. Tulcea la adresa str. Isaccea, nr. 24, jud. Tulcea, totul era in stare foarte buna si au fost instruiti ca trebuie sa pastreze conditiile de cazare pe care le-au primit in aceeasi stare. De altfel acest lucru este prevazut si in Regulamentul intern al societatii SC OMNI CONSTRUCT CONCEPT SRL si fiecare dintre ei au luat la cunostinta prin ,,formularul de luare la cunostinta a Regulamentului Intern” la ,, Art. 86. – (1) Salariatii Angajatorului au, in principal, urmatoarele obligatii:  b1)salariatul are obligatia sa pastreze in conditii optime spatiul de cazare si bunurile care i-au fost puse la dispozitie. In caz contrar va plati contravaloarea daunelor constatate.” Prin urmare s-au facut fotografii si li s-a solicitat sa aduca spatiul de cazare la conditia initiala. Aceste conditii, din pacate, le-am experimentat de multe ori intrucat, initial cand au venit in Tulcea, am avut apartamente inchiriate si, absolut de la toate locurile de cazare, am fost evacuati din cauza gandacilor si mizeriei iar angajatorul a pierdut inclusiv garantiile pentru a se putea face igienizare.
9.    De asemenea, facem mentiunea ca, pentru emiterea permisului de sedere, taxele pe care fiecare dintre salariatii non-ue ar fi trebuit sa le achite personal, conform legii, din banii proprii, au fost achitate personal de administratorul societatii tocmai pentru a  le veni in sprijinul lor pentru ca au familii numeroase.

Ca ultimă informație după data de 04 iulie 2024:
10.    Precizăm că pe data de 05.07 2024 societate le-a propus-o salariaților indieni o întâlnire pentru a încerca rezolvarea amiabilă a conflictului -  aceștia nu au cerut formal nicio întâlnire. Cu ocazia întălnirii, salariații au declarat că refuză să muncească, adică să respecte contractul pe care l-au semnat chiar dacă societatea a făcut eforturi de a le întocmi acte de imigrarea, le-a achitat cazarea, a achitat  toate taxele și impozitele datorate de aceștia. Solicitarea lor a fost de a rămâne pe gratis în cazare, dar a primi toti banii de salariu – chiar dacă nu s-a împlinit termenul de plată si să li se plătească banii de concediu chiar dacă nu au fost în concediu, în plus au informat că au găsit un alt angajator unde vor să se angajeze. Altfel spus, societatea să rămână cu paguba în ceea ce privește costurile pe care le-a avut cu aducerea în țară a muncitorilor indieni, deoarece ei vor să plece la altul care le-a promis că le dă mai mult.  
Concluzie:
Având în vedere cele arătate mai sus, documentate ca atare prin probe: înscrisuri și îngregistrări video, fotografii de pe memory stick, va rog sa aveți în vedere că de fapt societatea este cea păgubită și nu indienii care s-au folosit ca să ajungă în țară și să nu lucreze.
Urmează procedurile legale de sanționare disciplinară pentru lipsa nejustificată la serviciu, solicitarea de rambursare a costurilor plătite pentru imigranți, cererea de despăgubire pentru degradarea locuințelor.
Este evident că solicitările salariaților sunt nefondate, iar refuzul de a se prezenta la serviciu este unul netemeinic și nelegal.” au transmis aceștia.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gabriel Comanescu de la GSP, nu și-a plătit angajații cu lunile, ba chiar pe unii cu anul. Și acum sunt oameni care nu și-au primit salariile. Și el este bine mersi.
4
0
Țara minunilor unde legile sânt făcute pentru prost1me, Ei dau tepe la r*mâni dar altui străin. VOTAȚI încă 100 de ani psd, pnl că tot așa o să fie poate mai rău
3
0
Îmi vine să mă pis pe mine doar pentru o luna de zile faceți scandal?.Pai eu le am dat m**e la salariații de la mine de ani de zile fara sa le plătesc un leu...Și am platit cu moartea prematura a mamei l*****a Lazia și a tatălui meu Lucian Lazia.Am ajuns oameni de nimic ne am făurit imperii pe munca unor oameni...Exista și un dumnezeu!
12
1

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515