REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

CFR atribuie un contract unei firme de la care are de recuperat bani

CFR atribuie un contract unei firme de la care are de recuperat bani

Ana Maria LIPAN 16 octombrie 2023 | 00:00 1857

Una din firmele cunoscute prin prisma numeroaselor contracte obținute cu instituțiile statului și-a schimbat denumirea și continuă să facă bani frumoși pe urma contractelor. Wiebe România SRL a devenit Bawi Construction SRL și a reușit să pună mâna pe un contract la Constanța. BAWI Construction a câștigat licitația având ca obiect repararea liniilor de cale ferată din Portul Constanța – Prioritatea 3. Vorbim despre aceeași companie de la care Sucursala Regională CF Constanța are de recuperat sute de mii de lei, după ce ANAF a sesizat, în urma unei inspecții, că una dintre una dintre ofertele câștigătoare ale societății a fost supraevaluată. Dosarul de chemare în judecată, prin care CF Constanța cere să îi fie restituiți banii, se judecă acum la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

CFR atribuie un contract unei firme de la care are de recuperat bani

Compania Națională Căi Ferate CFR SA - Sucursala Regională CF Constanța - Unitate Operațională a atribuit recent un contract ce are ca obiect executarea lucrărilor de reparații și întreținere a infrastructurii feroviare publice aflată în incinta Portului Constanța-Prioritatea 3. Contractul a fost oferit unei firme cunoscute prin prisma numeroaselor contracte pe care le-a obținut cu statul, care și-a schimbat denumirea. Bawi Construction SRL  a fost declarată câștigătoare, reprezentată de Daniel Bîrsan, care va încasa de la CFR suma de 31,54 milioane de lei, fără TVA, durata contractului fiind de 148 de zile.

Wiebe România a devenit Bawi Construction

Compania Wiebe România și-a schimbat denumirea în luna aprilie a anului 2023. ,,Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București notifică, în conformitate cu prevederile art. 204 alin. (5) din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, depunerea textului actualizat al actului constitutiv al Societății Comerciale BAWI CONSTRUCTION - S.R.L., cu sediul în București, sectorul 1, Str. Frumoasa nr. 11, parter, etaj 1 camerele 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11 si etaj 3, camerele 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, înregistrat sub nr. J40/11541/2003, identificator unic la nivel european ROONRC.J40/11541/2003, cod unic de înregistrare 15687329, care a fost înregistrat sub nr. 136004 din 29.03.2023.” Bawi Construction este deținută de grupul german HF Wiebe și a raportat pentru 2022 afaceri de 151 de milioane de lei și un profit net de 21 de milioane lei, cu 155 de angajați, precum și datorii de 93,7 milioane lei.

Sucursala Regională CF Constanța se chinuie să recupereze sute de mii de lei de la Wiebe, în instanță

În perioada 15.12.2016-24.05.2019 a avut loc o inspecţie financiară a Serviciul Inspecţie Economico-Financiară, din cadrul A.N.A.F, în urma căreia s-a emis o dispoziție prin care Sucursala Regională CF Constanța fost obligată să recupereze de la Wiebe, firma cu care a colaborat de numeroase ori până la acel moment, suma de nu mai puțin de 179.413 lei , la care se adaugă accesorii de 65.612 lei. ANAF a descoperit că una dintre ofertele societății a fost supraevaluată, împrejurare care a determinat perfectarea unor contracte cu valori exagerate și a condus la încadrarea în mod eronat a unor cheltuieli indirecte în categoria cheltuielilor directe.

Sucursala Regională CF Constanța a acționat astfel în instanță Wiebe România, pentru recuperarea acelor bani. Primul dosar a fost înregistrat în luna martie a anului 2022, pe rolul Tribunalului Constanța, care a respins cererea de chemare în judecată. Și apelul format după a fost respins de magistrații Curții de Apel Constanța, prin hotărârea de pe 15 martie 2023. CF Constanța încă se chinuie să obțină banii, ultima acțiune fiind înregistrată în luna iunie a.c., la Înalta Curte de Casație și Justiție. Următoarea ședință de judecată va avea loc pe 31 octombrie a.c..
 

Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka

DNA l-a trimis în judecată pe Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka acuzate că l-au mituit pe fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa. Josef Hornegger și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit comunicatului DNA. „În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie”.

CFR atribuie un contract unei firme de la care are de recuperat bani Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu

Este vorba despre celebrul dosar în care fostul ministru liberal de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată, pe 15 noiembrie 2019, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar de corupţie privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.

Radu Berceanu și Arpad Paszkany, citați ca martori

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă; Mircea Ionuţ Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank) - trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) - luare de mită. Într-un dosar separat, a fost trimis în judecată și omul de afaceri Josef Hornegger, reprezentantul firmei Swietelsky, care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care se află şi Sebastian Vlădescu.

În dosar au fost citați ca martori de către Curtea Supremă alte nume mari, precum fostul ministru al Transporturilor și lider PDL Radu Berceanu, dar și omul de afaceri Arpad Paszkany.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Așa Arată Trenurile În America , Nu Ca Rablele De Trenuri Din Europa [Germania Și r*mânia], Asia, Și Rusia La Un Loc, Nu Credeți Oare: Oricum Europa [Germania ], Asia, Și Rusia Sunt În Urmă În Comparație Cu America, Nu Credeți Oare . Rablele Se Aruncă, Nu Se Mai Folosește! Trebuie Trenuri Noi, Nu Rable Bune De Aruncat Pe Foc La Gratar, Nu Credeți Oare . Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
0
0
Pentru CF Constanta Lasai sa faca lucrarea si recupereaza paguba. Asta daca nu ai luat spaga la contractul anterior.
0
0
Sunt clare.Ce face justiția de atâta timp de nu rezolva problema? Este o corupție atât de mare, atât de extinsă și atât de clară încât r*mânul de rând, nebugetar în general nu se mai oprește din a blestema toată mizeria și pe mizerabilii ce spurca tot ce ating și lasă doar scârbă n urmă. De cap să le fie.La fel și ălora ce i aleg și i sustin.Caci vina i la fel de mare.Chiar mai mare.
5
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016