REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

CFR vrea să recupereze o căciulă de bani de la compania implicată în dosarul lui Sebastian Vlădescu

CFR vrea să recupereze o căciulă de bani de la compania implicată în dosarul lui Sebastian Vlădescu

Ana Maria LIPAN 20 iunie 2023 | 00:00 2480

Compania Națională Căi Ferate CFR SA, Sucursala Constanța, a fost obligată de ANAF să recupereze de la Wiebe România SRL nu mai puțin de 245.025 de lei. Ca o paranteză, compania a fost parte a consorțiului care a reabilitat calea ferată București – Constanța și care a inclus și firma austriacă Swietelsky ai cărei oficiali au fost condamnați pentru corupție, după ce ar fi dat șpăgi de 20 de milioane de euro mai multor înalți funcționari publici. Magistrații din Constanța au respins cererile de chemare în judecată, ca efect al împlinirii termenului de prescripție extinctivă. Urmează ca recursul să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

CFR vrea sa recupereze o caciula de bani de la compania implicata in dosarul lui Sebastian Vladescu

În urma unei inspecții financiare, efectuate în perioada 15 decembrie 2016-24 mai 2019, Serviciul Inspecţie Economico-Financiară, din cadrul A.N.A.F. , a obligat Compania Națională Căi Ferate CFR SA, Sucursala Constanța, să recupereze de la  Wiebe România SRL nu mai puțin de 245.025 de lei. Inspectorii au constatat că societatea a fost supraevaluată, fapt ce a condus la perfectarea unor contracte cu valori exagerate. Supraevaluarea a reieșit din încadrarea în mod eronat a unor cheltuieli indirecte în categoria cheltuielilor directe. 

Drept urmare, pe 15 mai 2022, pe rolul Tribunalului Constanța, Compania Națională Căi Ferate CFR SA, Sucursala Constanța a înregistrat un dosar de chemare în judecată a companiei. În apărarea sa, Wiebe România SRL a argumentat că actul de control fiscal nu-i este opozabil, fiind nelegal şi netemeinic. Potrivit acesteia, condițiile stipulate în contracte au fost îndeplinite la timp şi în bune condiţii. De asemenea, pe toată perioada contractuală CFR nu și-a manifestat nemulțumirea față de modul de derulare.

CFR vrea sa recupereze o caciula de bani de la compania implicata in dosarul lui Sebastian Vladescu

Concret, aceștia au susținut faptul că acele cheltuieli pe care A.N.A.F. le-a calificat drept eronate au fost încadrate în mod corect, fiind vorba despre cheltuielile de transport. Societatea a anexat, de asemenea, cele şase contracte de lucrări semnate de către părţi, procese-verbale de recepţie finală şi practică judiciară.

Primul termen de judecată a fost inițial fixat pe data 7 iunie 2022, însă cu doar o săptămână înainte societatea a formulat note scrise, invocând prescripţia dreptului la acţiune. Pe 13 octombrie 2022, magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au respins în mod integral cererea de chemare în judecată, ca efect al împlinirii termenului de prescripţie extinctivă. CFR nu a avut succes nici la Curtea de Apel, unde apelul a fost respins ca fiind nefondat. 

Pe 12 iunie 2023, CFR Constanța a înregistrat un nou dosar, urmând ca recursul să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Cauza se află în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior.

Șpăgi de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța

Wiebe face parte dintr-o asociere de firme, alături de Swietelsky și Takenaka. Swietelsky este cea care ar fi dat șpăgi de 20 de milioane de euro mai multor înalți funcționari publici. Potrivit DNA, ”în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie”.

CFR vrea sa recupereze o caciula de bani de la compania implicata in dosarul lui Sebastian Vladescu

Este vorba despre celebrul dosar în care fostul ministru liberal de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată, pe 15 noiembrie 2019, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar de corupţie privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.

Vlădescu, condamnat definitiv

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă; Mircea Ionuţ Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank) - trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) - luare de mită.

CFR vrea sa recupereze o caciula de bani de la compania implicata in dosarul lui Sebastian VladescuSebastian Vlădescu

Într-un dosar separat, a fost trimis în judecată și omul de afaceri Josef Hornegger, reprezentantul firmei Swietelsky, care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care se află şi Sebastian Vlădescu. În dosar au fost citați ca martori de către Curtea Supremă alte nume mari, precum fostul ministru al Transporturilor și lider PDL Radu Berceanu, dar și omul de afaceri Arpad Paszkany. Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în acest dosar legat de atribuirea contractului de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. În acelaşi dosar, Mircea Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană) a fost condamnat 6 ani închisoare

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, într-un dosar legat de atribuirea unui contract de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/fostul-ministru-al-finantelor-sebastian-vladescu-a-fost-condamnat-definitiv-la-7-ani-si-4-luni-de-inchisoare-2363455

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Compania Wiebe Romania nu a avut niciodată o poziție oficială privind dosarul în Justiție al firmei partenere și nu s-a distanțat public de acel scandal. Nu este clar dacă firma germană a avut sau nu, la acel moment, cunoștință de cauza privind practicile de corupție ale firmei austriece.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Așa Arată Trenurile În America , Nu Ca Rablele De Trenuri Din Europa [Germania Și r*mânia], Asia, Și Rusia La Un Loc, Nu Credeți Oare: Oricum Europa [Germania ], Asia, Și Rusia Sunt În Urmă În Comparație Cu America, Nu Credeți Oare . Rablele Se Aruncă, Nu Se Mai Folosește! Trebuie Trenuri Noi, Nu Rable Bune De Aruncat Pe Foc La Gratar, Nu Credeți Oare . Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016