REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

China ar fi lansat dintr-o navă spațială un obiect misterios care orbitează Pământul

China ar fi lansat dintr-o navă spațială un obiect misterios care orbitează Pământul

Georgiana BOGLEA 10 iunie 2024 | 00:00 517

Nava spațială a Chinei, Shenlong, pare a fi lansat pe 25 mai un misterios obiect la 600 de kilometri deasupra solului, iar americanii nu reușesc să-și dea seama despre ce este. Obiectul zburător  orbitează de atunci tăcut Pământul.  

China ar fi lansat dintr-o nava spatiala un obiect misterios care orbiteaza Pamantul

După aproape șase luni pe o orbită joasă a Pământului, misterioasa navă spațială experimentală reutilizabilă a Chinei Shenlong pare să fi eliberat un obiect la 600 km deasupra solului.

Cu toate acestea, încă nu pare ca avionul spațial Shenlong să fi desfășurat vreun satelit operațional, așa cum a făcut-o în a doua sa misiune.

Obiectul zburător necunoscut pentru americani (practic, un OZN la propriu) a fost ejectat din Shenlong pe 25 mai și detectat de echipele de monitorizare a domeniului spațial al Forțelor Spațiale ale SUA.

Catalogat ca obiectul 59884, obiectul orbitează de atunci în jurul Pământului la o altitudine de aproximativ 600 km, similară cu cea a navei spațiale-mamă.

Situația îi nedumerește cu atât mai mult pe americani, cu cât obiectul nu a făcut niciun fel de manevră de la lansare, potrivit lui Jonathan McDowell, astronom și urmăritor al activității spațiale la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică. „Poate fi doar o piesă hardware inertă”, a spus McDowell.

Astronomul amator din Canada Scott Tilley, care a ajutat NASA să găsească unul dintre sateliții săi pierduți de mult timp, a spus că nici obiectul, nici naveta spațială chineză nu au emis semnale noi de la lansare.

Zborul actual este al treilea pentru Shenlong, care a decolat de la Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan din deșertul Gobi pe 14 decembrie 2023. Adesea văzut ca un omolog al avionului spațial militar american X-37B, au fost publicate foarte puține informații despre dimensiunea sau capacitățile lui Shenlong.

Chinezii nu au oferit niciun detaliu despre misiunea navetei Shenlong
Și-a făcut primul zbor în 2020, care a durat doar două zile. Apoi, în august 2022, Shenlong a pornit în a doua sa misiune, care a durat nouă luni. În timpul acestei misiuni, un subsatelit a fost ejectat și recapturat de câteva ori de către avion pentru a testa tehnologiile conexe.

După cea de-a treia lansare a lui Shenlong în decembrie, instrumentele de urmărire a activității spațiale au sugerat că acesta a eliberat cel puțin cinci obiecte pe orbita joasă a Pământului, dintre care două erau considerate a fi sateliți, deoarece emiteau semnale radio similare cu semnalele avionului. Dar obiectele au fost cel mai probabil resturi ale rachetei Long March, care l-a trimis pe Shenlong pe orbita sa inițială, a spus Tilley.

„Majoritatea, dacă nu toți, probabil au reintrat în atmosfera Pământului”, a precizat Tilley.

Nu se știu multe despre cum decurge această a treia misiune, cu excepția faptului că avionul spațial și-a ridicat orbita de la aproximativ 300 km la 600 km la sfârșitul lunii ianuarie - acolo unde a rămas.

Autoritățile spațiale chineze nu au dezvăluit detalii despre ultima misiune a lui Shenlong și nici când se va întoarce. Tot ceea ce s-a spus a fost conținut într-un scurt raport lansat de presa de stat imediat după lansare.

„Va funcționa pe orbită pentru o perioadă de timp înainte de a se întoarce la locul de aterizare prevăzut în China”, a transmis agenția de știri de stat Xinhua.

„Verificarea tehnologiei reutilizabile și experimente științifice spațiale vor fi efectuate pentru a oferi suport tehnic pentru utilizarea pașnică a spațiului”, a completat Xinhua, conform stirileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Geor,giana OZN înseamnă neidentificat , adică nu știi ce e cu el.. Tot de la SAg,una ai luat diploma???
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510