REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Chițac a emis autorizațiile de funcționare operatorilor din Satul de Vacanță. Video

Chițac a emis autorizațiile de funcționare operatorilor din Satul de Vacanță. Video

Ana Maria LIPAN, M.P. 10 iunie 2023 | 00:00 2902

Lupta purtată de agenții economici din Satul de Vacanță cu Primăria Municipiului Constanța este deja un subiect amplu discutat. Liniștea operatorilor s-a abătut, cu ceva timp în urmă, atunci când au fost notificați de municipalitate că nu vor primi autorizații de funcționare pentru sezonul estival. Motivul? Nu au titluri de proprietate pe terenuri. Afaceriștii au susținut că acțiunile Primăriei Constanța sunt abuzive, întrucât Legea 84/2020 prevede că terenurile aferente construcțiilor edificate de către fostele cooperative agricole de producție, precum și ale altor construcții aflate în proprietate privată se înscriu, la cerere, în proprietatea actualilor deținători, dacă nu a fost schimbată destinația activelor. Mulți au mers în instanță, unde li s-a făcut dreptate. În aceste condiții, aparatul administrativ a fost obligat să le emită autorizațiile, inclusiv celor care nu au apucat să meargă la instanță, evitându-se astfel o prăbușire a unui element important de pe litoralul românesc.

Chitac a emis autorizatiile de functionare operatorilor din Satul de Vacanta. Video

În 2021, operatorii economic din Satul de Vacanță și Primăria au purtat o luptă aprigă, documentată în numeroase articole, de reporterii Replica.

Chitac a emis autorizatiile de functionare operatorilor din Satul de Vacanta. Video

Sursa conflictului era reprezentată de  faptul că municipalitatea a susținut că terenurile aflate în proprietatea privată a UAT, inclusiv cele din Satul de Vacanță, nu pot fi deținute cu titlu gratuit, în vederea desfășurării activității comerciale, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr. 913/22.07.2009, sens în care a şi fost declarat neconstituțional art. 107 alin. (l) din Legea nr. 1/2005. Mai exact, Primăria Constanța a dorit să încaseze bani pe terenurile din Satul de Vacanță pe care s-au construit activele din prezent, fie că vorbim de căsuțe de vacanță, restaurant sau magazine.

Chitac a emis autorizatiile de functionare operatorilor din Satul de Vacanta. Video

 

Potrivit Legii 87/2020, terenurile aferente construcțiilor edificate de către fostele cooperative agricole de producție, de fostele asociații economice intercooperatiste, de fostele organizații și entități ale cooperației de consum, indiferent de denumirea acestora, precum și ale altor construcții aflate în proprietate privată se înscriu, la cerere, în proprietatea actualilor deținători.

Acesta a fost principalul argument adus în instanță, de către operatorii care au chemat municipalitatea în judecată, pentru soluționarea problemei. Multora li s-a făcut dreptate. Reamintim cazul firmei SC Feciorii Vrancei SRL, prezentat într-un articol anterior. Tribunalul Constanța a decis pe 21 decembrie 2022 admiterea parțială a cererii formulate de societatea SC Feciorii Vrancei SRL, împotriva Primăriei Municipiului Constanța. Aceasta a argumentat în instanță faptul că primăria a refuzat să le soluționeze afirmativ cererea privind vizarea autorizației de funcționare pentru anul 2022. 

Primăria le-a emis, în cele din urmă, autorizații

În prezent Primăria Constanța este obligată de prevederile legislației în vigoare să le emită operatorilor autorizațiile. 

Chitac a emis autorizatiile de functionare operatorilor din Satul de Vacanta. Video

În legătură cu această situație, edilul orașului, Vergil Chițac, a declarat că multe dintre aceste acțiuni de judecată au fost înregistrate înainte de promulgarea legii. Potrivit acestuia, conflictul a fost aplanat, iar operatorii își vor primi autorizațiile.
„Operatorii din Satul de Vacanță au câștigat în instanță și a trebuit să le dăm terenurile. A apărut o lege între timp, care le dă voie. Activele erau ale lor, însă terenurile erau ale primăriei. Ei au făcut parte din fosta Cooperativă și a fost introdusă o lege specială pentru ei, care prevede că le devine de drept și activul de dedesubtul construcției. Le-am dat autorizații. Obligatoriu. Am ajuns în instanță înainte de apariție acestei legi. Era normal să ajungem în instanță. Ei nu plăteau nimic acolo. Legea nu neapărat că este morală, dar trebuie să o respectăm”., a afirmat Vergil Chițac, în cadrul unui interviu acordat ziarului  Replica.

Video:


 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noi am dat spaga ca sa trecem examenele la academie unde p***a nea primaru'. felicitari bre nea chitache ca nu te mai ocupi de gainarii si esti infipt bine la contracte pe bani publici. era chiar de rasul curcilor cand venea slamnoiu cu banii in biblie la tine.
0
0
Dați afară pe doam Petrache de la agenți ca să umplut de bani autorizează la plăcere și cine vine primul primul venit primu servit dar nu degeaba danu jos autorizațiile se trimit la magazinele acestora dar trimite cățeii nui locul doam acolo băgați oameni care înțelege pe ori cine sa nu mai facă cum zice concurenți concurenta este peste tot nu înseamnă că trebue sa rămână numai cine da șpagă ar trebui sa luați atitudine dece se autorizează doar pe șpăgi și dacă o face fata cu toți nu după sprinceana
0
0
Dați afară pe doam Petrache de la agenți ca să umplut de bani autorizează la plăcere și cine vine primul primul venit primu servit dar nu degeaba danu jos autorizațiile se trimit la magazinele acestora dar trimite cățeii nui locul doam acolo băgați oameni care înțelege pe ori cine sa nu mai facă cum zice concurenți concurenta este peste tot nu înseamnă că trebue sa rămână numai cine da șpagă ar trebui sa luați atitudine dece se autorizează doar pe șpăgi și dacă o face fata cu toți nu după sprinceana
0
0
Domnule primar știți cite șpăgi sa luat în mamaia și dum pe ne știute ați autorizat șpăgile se duc la cine semnează autorizațiile mai cercetați puțin funcționari cu istoric negativ dați afară toți incompetenți și șpăgari cine da cu banu este autorizat cine nu ca a dat vecinu mai mult se judeca custiga nu își da dreptate ca vecinu ii scoate ochi team dat cum poți sa autorizeze pe altul cam asa sta treaba dom primar mai dați cu matura prin birouri ca să făcut praf și sar putea sa vina d n a ul sa facă ordine mai aveți timp sa dați și altora autorizații care nu da spaga
0
0
Sat de vacanta ? O cloaca, mizera!
0
0
Este o cloaca imputita nu sat de vacanta.De scarba nu calcacolo. Ala este sat de vacanta betonat asa? Maghernite imputite.Demolati tiganiile alea! Ati vazut voi asa ceva in orasele civilizate, in statiuni turistice internationale? Vreti turisti? Unde ii duceti in satul de vacanta cu specific machidonilor unde vand chiloti cu mici si langa peste prajit imputit? Demolati betoanele alea.Mai mare rasul.Nici macar un pic de bun-gust si de rafinament sa construiasca ceva frumos arhitectural cu specific romanesc,traditional.Ce casuta reprezinta azi toate maghernitele nou construite? Le-au schimbat numele. Cum ii lasati sa distruga tot? Cum dai autorizatii la maghernite? De ce i-ati lasat sa distruga cladirile construite sa schimbe formele sa betoneze constructiile? Le-au construit ei casutele? Ei nu sunt in stare de nimic decat sa distruga.Nu au fost in stare sa le refaca si sa le pastreze.Ei au furat tot moca de la stat si le-au distrus.Numai ziduri constructii hidoase.
1
0
... a aflat ceva nou. Că deciziile lui nu sunt deasupra legii. Stilul ăsta asa-zis autoritar, de fapt de apv-ist cu năravuri comuniste, aduce numai nenorociri Constanței.
8
1
Cat,in procente ?
2
1
Satul de vacanta trebuie daramat tot si facut spatiu verde. Nu are nimeni nevoie de chinezisme la suprapret, specula, mancare dezastruoasa si sali de pacanele. Turistii mu trebuie sa unfle conturile unui i*******r ca mitu vasea.
12
6
Este o mizerie, bagat dinamita si transformat in spatiu verde.
12
5
De cand zicea Rasauteanu ca facea abuz primarul asta. A tot zis si in sedinte lui Chitac ca a apărut lege care zice sa dea terenurile!!!!
6
6
Mizeria aia care inca se mai numeste sat de vacanta ar trebui rasa de pe suprafata pamantului si totul sa fie reconstruit conform destinatiei initiale.
22
2
Sa vezi controale ce o sa fie pe acolo, o sa dati tot castigul pe amenzi!
14
1
mai bine baga buldozerul in focarul ala de infectie?
19
4
DL.PRIMAR, TOATE COOPERATIVELE AU DEPUSE SOLICITARI, IN BAZA LEGII, DE ATRIBUIERE A TERENURILOR....SOLICITARI CE STAU IN SERTARELE PRIMARIEI DIN AUGUST 2022....OARE ACELE 30 DE ZILE PTR RASPUNS IN FATA CONTRIBUABILILOR CIND SE FINALIZEAZA????
12
5
Da da CHITAC ar putea sa o .ugi fara sa o uzi. Ba bine ca da ii specialist.Un pic si scăpăm de lepră a tot stiutoare".Parca nu demult vroia chirie de la aceștia pe propriile terenuri Execrabil esti domnule draga. ALUPIGUS pă toata noua tuturor
12
6
Da da CHITAC ar putea sa o .uga fara sa o udă.Ba bine ca da ii specialist.Un pic si scăpăm de lepră a tot stiutoare".Parca nu demult vroia chirie de la aceștia pe propriile terenuri Execrabil esti domnule draga
9
6

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510