REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.1° Constanța Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
30.1° Constanța Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

Chițac anunță ÎNFIINȚAREA unei SOCIETĂȚI care să preia, de la RADET, activitatea de distribuție a energiei termice

Chițac anunță ÎNFIINȚAREA unei SOCIETĂȚI care să preia, de la RADET, activitatea de distribuție a energiei termice

Replica API 13 decembrie 2020 | 21:20 3999

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, înființarea unei societăți care să preia, de la RADET, activitatea de distribuție a energiei termice.

„Dragii mei constănțeni,

Sâmbătă, RADET a avut patru intervenții în diferite locuri la rețeaua primară ce transportă apă fiartă (agentul termic) de la CET către Punctele Termice. Această rețea a fost preluată de la CET/Elcen anul acesta și conductele sunt degradate, nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani, iar rețeaua este degradată și trebuia scoasă din uz și înlocuită din anii '90. Țevile retelei au avut 12mm grosime, dar, în prezent, au ajuns ca o foaie de hârtie și crapă frecvent. Din această cauză a trebuit să întrerupem alimentarea cu apă caldă și căldură și mulți locuitori au fost afectați, printre care copii și bătrâni. Ne pare extrem de rău pentru asta!

Simt nevoia să elaborez puțin subiectul acesta despre care am scris și vorbit de 5 ani încoace foarte des. Problema termiei în Constanța în condițiile actuale are trei fațete: una tehnică, alta de finanțare și ultima juridică.

Cea tehnică a fost finalizată în 2019 și aprobată în Consiliul Local sub forma unui document numit: „Strategia de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța”. Specialiștii care au elaborat-o au concluzionat că soluția tehnică trebuie să rămână aceeași, adică: centrală/CET, rețele primare și secundare de transport și distribuie spre Puncte Termice... dar toate noi... la nivelul tehnologic al zilelor noastre. Din păcate, prezentul arată ca acum 50 de ani. Iar costul estimativ al acestui sistem nou este de 251,3 milioane Euro din care, defalcat: 73,3 milioane costa o centrală termica /CET în cogenerare; 66 milioane schimbarea rețelei primare de distribuție de la centrală la punctele termice și 112 milioane schimbarea rețelei secundare care va lega punctele termice de consumatori/locuințe. Orice discuție despre centrale de cvartal sau alte soluții tehnice a devenit de atunci inutilă. În absența unei strategii nu putem avea acces la finanțare.

Pentru finanțare însă am început să facem pași concreți de acum o lună pregătind aplicația pentru finanțare cu bani europeni pentru schimbarea rețelei primare care este, așa cum vedem cu toții, problema numărul unu! Și pe care RADET a preluat-o abia anul acesta. Sper ca în ianuarie 2021 să depunem documentația pentru a obține finanțare. O altă problemă este că putem accesa bani europeni prin actuala RADET care e în insolvență și iată că am ajuns și la problema juridică.

În următoarea ședința a Consiliului Local din decembrie voi propune înființarea unei societăți comerciale ce se va numi Termoelectrica Tomis SRL care să preia de la RADET activitatea de distribuție a energiei termice, liberă de datorii prin intermediul căreia să accesăm fonduri și sa derulăm programul de înlocuire a conductelor de distribuție a apei calde și a căldurii.

Cu speranța că am mai luminat puțin această problemă, vă asigur pe toți de prețuirea ce v-o port! Vă mulțumesc pentru înțelegere!“

M.P., A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai da,firma deja exista ,e una .care a "sarit" la cap cu pitin inainte de alegeri.Dar de ce nu 3 firme care sa se ocupe de distributie? 3 este mai beton decat una ca dupa ce capuseaza RADET nu mai stie nimeni pe cine sa aresteze.
0
0
Asadar e nevoie de 250 milioane euro pentru mentinerea termoficarii a circa 50.000 de apartamente, adica: 5.000 EUR per apartament!!! Achizitia si montarea unei centrale de apartament costa 2.000 - 2.500 EURO. Voi ganditi inainte de a face astfel de planuri?
3
0
Sa-i plateasca si pe astia ?-----Radet-ul ce mai face ?----noi cit vom plat gcal ?-----nu ti-e rusine primare cu solutia asta ?
1
1
subscriu la comentariul anterior adica mwie ciumei rosii si tot ce reprezinta ea, pentru ca din cauza acesteia Constanta a ajuns unde e.
0
1
Primarele care este Chitac face exact ce a facut fufa de Firea in Bucuresti. A infiintat fel de fel de firme cu parandarat.
2
1
alta capusa, de parca nu erau destule lipitori
2
0
adica mai face o capusa?N-au auzit de CENTRALE de CARTIER ca in lumea civilizata?Spargeti RADET in bucati,nu sunt competenti!
4
0
Bai Chitace, destept esti, auzi la el , infiinteaza alta societate care face acelasi lucru ca si RADET. Dar cine face parte din noua societate, politruci liberali, sponsori liberali. Bai, si cat marsati pe corectitudine, specialisti. Numai minciuni.
10
0
MUIE MALARIA GALBENA SI TUTUROR VOTANTILOR SI SIMPATIZANTILOR SAI
3
4
Tot ce este la comun pute. Trebuiesc facute debransari in regim de urgenta. Nu este nevoie de un alt Radet sub o alta denumire!
9
1
il vrem pe Gabriel Turita la Radet! el zice ca orice navigator s ar descurca la radet. Hai Turita!
3
4
Se vor repara tevile din pamant singure in cazul asta? Sau nu vor mai fi avarii?
8
2
Specialistii sunt toti absolventi Spiru Haret sau contabili ?Cat de idiot sa faci de nou un sistem centralizat ,in locul centralelor de cartier ...Este doar mirosul banilor ca si asa zisul parc arheologic al Primariei .Rusine daca nu dati de pamant cu astfel de specialisti banuiti.
11
1
Cine va fi Patronul Termoelectrica Tomis SRL ? Comanescu, Gashka voastra, baietii destepti? Asa s-a incercat si la Mangalia cu Tusac, asa a facut si Firea la Bucuresti...
13
1
Asta inseamna marirea pretului de catre firma cate administreaza..
16
1
Proiect demarat de fosta administratie !
11
4
Daca radet dispare gazu creste pretu nu este bun gazu osa se scumpeasc mult osa vedeti
5
4
Super.....dabia astept anul 2030 sa scap de gazele astea care-mi dau apa instant si sa ma mut la Radet.
24
2

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620