Chițac închide afacerile „rușilor“ din bazarul Gorbaciov de pe str. Eliberării! Video
Chițac închide afacerile „rușilor“ din bazarul Gorbaciov de pe str. Eliberării! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestBazarul Gorbaciov, sau bazarul „La ruși“, așa cum este cunoscut de toți constănțenii, va fi demolat pe 13 ianuarie 2025, în urma deciziei luate de Primăria Municipiului Constanța. Acest colț de oraș, așezat strategic la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale, a fost pentru zeci de ani un reper de tradiție, unde micii comercianți și-au desfășurat afacerile în ciuda schimbărilor și dificultăților. Pentru locuitorii orașului de la malul mării, bazarul a reprezentat mai mult decât un simplu spațiu de vânzare – a fost o comunitate, un loc viu, în care economia locală s-a hrănit din tradiții și relații umane. Cu toate acestea, în locul lui va rămâne doar o amintire, iar zecile de comercianți care au trăit din afacerile lor aici rămân acum fără o direcție clară. Incertitudinea planează asupra lor și a familiilor lor, care se întreabă pe unde o vor apuca într-un oraș care modernizează fără a oferi alternative celor care au fost parte din sufletul pieței constănțene. Potrivit informațiilor noastre, în locul bazarului va fi inaugurat un spațiu verde și o parcare, în vecinătatea cimitirului municipal, astfel încât traficul să nu mai fie îngreunat în zonă.
Bazarul Gorbaciov, la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale
Un simbol al pieței locale dispare după 30 de ani de activitate
Pe 13 ianuarie 2025, începând cu ora 08:00, la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale, bazarul Gorbaciov – una dintre cele mai cunoscute locații comerciale din Constanța – va fi pus la pământ. Decizia aparține Primăriei Municipiului Constanța și va fi executată de S.C. Confort Urban, societatea de lucrări publice care a primit sarcina de a elibera spațiul ocupat de decenii de micii comercianți.
Bazarul Gorbaciov, la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale
Un simbol al comerțului constănțean
Bazarul Gorbaciov a devenit, în cei peste 30 de ani de existență, un punct de reper în viața economică a orașului. Cunoscut de toată lumea, de la localnici la turiști, acest loc a fost un centru de afaceri și schimburi comerciale, dar și o sursă de venit pentru numeroase familii din Constanța. Însă, odată cu decizia de demolare, cei care și-au pus speranțele și banii în aceste mici afaceri se văd acum fără alternative clare.
Bazarul Gorbaciov, la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale
„Ne scoteam mâncarea copiilor și nepoților din afacerea asta“
Decizia autorităților a căzut ca un trăsnet pentru unii comercianți, care privesc cu neîncredere inițiativa și viitorul lor incert. „Ei spun că fac parc, dar cine știe cine a pus ochii pe terenul acesta. E mafie curată în țara asta a noastră! Am afacerea aici de 25 de ani. Nu știm ce vom face, să vedem, căutăm... nu ne asigură nimeni nimic. Eram mulțumiți, ne scoteam mâncarea copiilor, nepoților, datoriile... care sunt foarte mari“, a declarat un comerciant afectat de decizie, exprimând îngrijorarea comună a multor proprietari de tarabe.
Bazarul Gorbaciov, la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale
„Suntem foarte mâhniți. L-am susținut pe domnul primar, dar n-a făcut ce a promis“
Alți comercianți se simt trădați de administrația locală, mai ales că unii dintre ei susțin că au fost convinși să susțină actuala conducere. „Sunt foarte supărat. Datorită nouă, care suntem aici, în bazar, l-am susținut pe domnul primar, a spus că ne găsește o soluție pentru noi, să nu ne dărâme, să ne reînnoiască. Când-colo, n-a făcut așa. Ne-a pus o hârtie acolo, în spatele bazarului, că până pe data de 13 ianuarie ne dărâmă. Nu ne-a spus dacă ne va muta în altă parte. Noi nu știm unde plecăm cu hainele astea, cu fierătaniile astea, că de-aici ne-am crescut copiii, nepoții... sunt foarte mâhnit! Să facă ceva domnul primar, să nu ne lase așa! Să construiască bazarul undeva, să-l susținem în continuare!”
Bazarul Gorbaciov, la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale
„E mai bine că vor face un parc“
Cu toate acestea, există și oameni care privesc schimbarea ca pe un pas înainte. Un comerciant care deține o afacere în bazar de peste 30 de ani, consideră că proiectul de amenajare a unui parc este binevenit, în ciuda pierderii unui loc cu tradiție. „Am afacerea aici de vreo 33 de ani. E mai bine că vor face un parc. Bazarul are o vechime foarte mare, e mai mult degradat, condițiile nu sunt bune și cei de la conducerea primăriei vor adopta soluțiile cele mai bune. Eu voi intra în vacanța mare, am 69 de ani, vreau să trăiesc liniștită la pensie.“
Bazarul Gorbaciov, la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale
O schimbare cu multe întrebări rămase fără răspuns
În ciuda promisiunilor legate de crearea unui spațiu verde, viitorul micilor comercianți rămâne incert. Unii privesc cu speranță, alții cu mâhnire sau suspiciune, dar toți așteaptă soluții concrete din partea autorităților. Așa cum spune un alt comerciant afectat de demolare, „Dacă domnul primar așa a vrut, așa facem. Mergem în altă parte. Dacă nu poate să construiască în altă parte, mergem așa... avem afacerea aici de 25 de ani!”
Bazarul Gorbaciov, la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale
Decizia Primăriei și planurile pentru viitorul zonei
Conform Primăriei Constanța, demolarea bazarului Gorbaciov va face loc unui spațiu verde destinat relaxării locuitorilor și regenerării urbane. În locul acestui centru comercial cu tradiție, autoritățile vor să amenajeze un parc, menit să ofere o oază de natură în mijlocul orașului, un loc în care constănțenii să se bucure de aer curat și liniște. Deși inițiativa este apreciată de mulți, pentru micii comercianți care și-au desfășurat afacerile aici, această transformare înseamnă pierderea unui loc de bază pentru activitatea lor.
Bazarul Gorbaciov, la intersecția străzilor Eliberării și I.L. Caragiale
Un parc în locul unui loc emblematic, dar la ce cost?
Pentru micii afaceriști care au fost parte din comunitatea locală a bazarului, acest parc, deși binevenit pentru oraș, marchează o schimbare profundă, care înlocuiește ani de tradiție și interacțiuni umane cu un spațiu de relaxare. Mulți dintre aceștia rămân acum fără un plan de reconfigurare a afacerilor lor: „Sincer vă zic... e foarte greu, sunt multe persoane care își vor pierde obiectul muncii. Asta e situația. Ne adaptăm, n-avem ce face. Eu locuiesc în zonă, era benefic, dar... asta e! Mergem mai departe, suntem în progres!”
Alții nu par preocupați nici de soarta clădirii, nici de cea a afaceriștilor: „Eh, mă interesează pe mine că se demolează!”
Un cetățean critică planurile Primăriei, exprimându-și nemulțumirea față de lipsa de soluții pentru constănțeni: „Demolează tot, fac parc, că o să stea lumea în parcuri... deschid Kaufland, Lidl... ce să facă?! Slugă în țara noastră! Nu mergem afară, dar suntem slugi în țara noastră! Zic că fac parcare, în doi ani o să vedeți blocuri, cum s-au mai scos la licitație! Ce au făcut?! Ei n-au deschis o fabrică! Au vândut tot, e o sărăcie cruntă aici, în Dobrogea!”
Un alt constănțean privește pesimist viitorul afacerilor oamenilor, pe măsură ce decizia de demolare se apropie: „O părere negativă, vă dați seama! Sunt atâția care lucrează aici și cred că sunt peste 100 de firme care se întrețin, probabil, din afacerea pe care o dețin aici. Ce să zicem? Sperăm la mai bine, dar nu am o părere pozitivă deloc.“
O reacție resemnată vine de la un locuitor care simte că vocile cetățenilor sunt ignorate: „Fiecare face ce vrea, nu știu!“
Rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor propune soluții concrete pentru cei care au depins de acest loc, pentru ca spiritul bazarului Gorbaciov să continue într-o altă formă. Până atunci, comercianții și clienții își iau rămas-bun de la un loc de suflet, care va rămâne în memoria Constanței drept un simbol al micii afaceri și al comunității comerciale din oraș.
Ce spune Vergil Chițac, primarul Municipiului Constanța
Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, a explicat faptul că demolarea bazarului Gorbaciov era programată inițial pentru luna octombrie, dar a fost amânată pentru a oferi comercianților mai mult timp de pregătire. „Trebuia să fie demolat din octombrie, dar am amânat. I-am lăsat aproape un an de zile, atât a trecut de când am vorbit cu ei. Nu avem unde să-i relocăm, nu avem spațiu“, a declarat Chițac, subliniind că Primăria nu dispune de un loc alternativ pentru relocarea comercianților.
Video 1:
Video 2:
.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News