REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 27 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6865
18.6° Constanța Vineri, 27 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6865
 

Chițac: Plătim cu 10 mil. de lei mai mult, în fiecare sezon estival, din cauza turiștilor

Chițac: Plătim cu 10 mil. de lei mai mult, în fiecare sezon estival, din cauza turiștilor

Mirela PASCAL 27 septembrie 2024 | 00:00 5287

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, s-a aflat joi, 26 septembrie, în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a abordat subiecte de interes local și nu numai. În debutul emisiunii, Chițac a făcut un bilanț al primului său mandat, pe care se pregătește să-l încheie la finalul acestei luni, a vorbit despre cele mai importante proiecte pe care le-a realizat dar, în același timp, a făcut și o analiză a proiectelor pe care și le-a propus, în acest mandat, și pe care nu a reușit să le bifeze. De asemenea, edilul a făcut și o analiză a activității viceprimarului Ionuț Rusu și a precizat dacă-l va propune sau nu pentru încă un mandat, dar a dezvăluit și pe cine ia în calcul pentru cel de-al doilea post de viceprimar. De asemenea, Chițac a abordat și un subiect drag constănțenilor, Felicia Ovanesian, dar a dezvăluit și cu cine a avut discuții pentru o alianță, după alegerile din 9 iunie. Am vorbit cu Chițac și despre turismul local, pe care îl consideră destul de costisitor și fără beneficii pentru constănțeni.

Chitac: Platim cu 10 mil. de lei mai mult, in fiecare sezon estival, din cauza turistilor

În debutul interviului, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a vorbit despre realizările și nerealizările din acest mandat. „Am fost concentrați să livrăm rezultate. Iar faptul că am fost votați din nou, înseamnă că orașul se îndreaptă într-o direcție bună. În 4 ani, în Constanța, cu tot cu contribuția RAJA, s-au implementat proiecte europene de 300 milioane euro. Iar altele sunt în diferite faze de implementare. În mandatul precedent, (n.red. mandatul lui Decebal Făgădău) au fost bani europeni cheltuiți și absorbiți în Constanța de 5 milioane de euro. În mandatul meu, primii ani, 2021, 2022, 2023, au fost cheltuiți 50 de milioane de euro. Sunt absoluți necesari, noi nu aveam disponibilitățile necesare în bugetul propriu. Am fost optimist în legătură cu stadionul de fotbal, rugby, tenis... am plecat cu el la București, pentru obținerea avizelor. Încă nu a fost semnat. Sper ca până în primăvară sa ne apucam de construcție. Cred la fel și despre Sala Polivalentă, am fost prea optimist. Legat de Cazino, am fost concentrat ca acest edificiu să se termine. Vom face o companie în subordinea noastră pentru administrarea Cazinoului. Sunt interesat să facă bani măcar pentru a-și acoperi cheltuielile luare. În mandatul acesta trebuie să terminăm Sala Polivalentă, Stadionul, proiectul cu autobuzele electrice, sa schimbam rețelele de apă care nu s-au schimbat de 70 de ani, trebuie să avem un nou CET, trebuie să facem Spitalul Municipal de Cardiologie și Oncologie, spitalul de la Gară, clădirea veche, o radem. E în licitație deocamdată, se evaluează ofertele. Sunt multe, mă bucură că vin mulți, dar mă întristează pentru că durează mult, iar probabilitatea apariției contestațiilor e foarte mare. O să facem ca în Occident, radem spitalul actual și construim altul“, spune Chițac.

Video 1:

Chițac: Nu e nevoie de locuri de parcare

Vergil Chițac a vorbit și despre locurile de parcare și traficul din Constanța, un subiect care nu prea este pe placul edilului, acesta mizând pe transportul public în comun și mai puțin pe mașina personală... așa cum se întâmplă în Occident. „Nu trebuie locuri de parcare. Încercăm să-i determinam pe oameni să folosească transportul în comun. Constanța are aceeași structură de bulevarde și străzi de 50 de ani, de la 30.000 de mașini, circulă 150.000 de mașini. Cum să nu avem ambuteiaj? Traseele au fost scoase pentru că în anumite zile mergeau cu 3-4 oameni. Nu ne putem bate joc de bani. Bugetul nu e sac fără fund. CT BUS e o societate comercială. Noi le dăm banii, eu știu interesul lor, interesul lor e să se învârtă roata, dar noi ne gândim la eficiențe. Încă nu am terminat fluidizarea traficului, dar va exista una în curând. Oamenii își vor da seama că trebuie să trăim ca în Occident. Vrem să trăim ca în Occident, atunci de ce nu facem ca ei?! Una spunem și alta fumăm... spunem că avem nevoie de parcări, dar nu ne ducem în altă parte să parcăm, pentru că ne costă”.

Chițac e șofer, circulă mai mult cu mașina și mai puțin cu autobuzul

Sunt șofer, da. Constanța nu mai e cum am găsit-o. Cred că arată mai bine și din perspectiva traficului. Merg și cu autobuzul. E adevărat, mai mult cu mașina. Când nu voi mai fi primar, probabil nu va mai fi nevoie să merg cu mașina”, spune Chițac.

Video 2:

Este mulțumit Chițac de activitatea lui Ionuț Rusu?

De asemenea, edilul a făcut și o analiză a activității viceprimarului Ionuț Rusu și a dezvăluit dacă va continua cel de-al doilea mandat în aceeași formulă, cu Rusu viceprimar, dar a dezvăluit și pe cine ia în calcul pentru cel de-al doilea post de viceprimar... „Sigur că sunt mulțumit. Este propunerea PNL-ului și pentru următorul mandat“, spune Chițac.

Cât despre al doilea viceprimar... Costin Răsăuțeanu ar putea fi, spune Chițac. „Este cel mai probabil ca cel de-al doilea viceprimar să fie de la PSD, Costin Răsăuțeanu, e o propunere fezabilă, să trecem marea majoritate a hotărârilor, excepție fac cele de patrimoniu, unde e nevoie de două treimi”.

AUR l-a căutat pe Chițac pentru alianțe

Însă nu doar cu PSD va face alianță, ci și cu AUR, atunci când va fi cazul, de exemplu la proiectele de patrimoniu. „Am avut o discuție... exploratorie. Ovidiu Cupșa și Laurențiu Mironescu au cerut să stea la o discuție cu mine, am discutat. Scopul discuției a fost cum am gândit eu majoritatea politică. Le-am spus: «primar sunt eu, sunt doi viceprimari, prima opțiune are PSD, că are cei mai mulți consilieri, a doua PNL-ul, a treia voi, AUR». Dacă se materializează colaborarea cu PSD, vom lucra împreună. Ei sunt acum, ca toți, de altfel, înaintea alegerilor generale, probabil vizează funcții parlamentare. Chiar l-am și întrebat pe Ovidiu dacă vizează și funcții parlamentare și mi-a spus că vrea să rămână, pentru că în 4 ani vrea să candideze la primărie. Așteptăm puțin să vedem pozițiile lor pe listă și, în funcție de asta, discutăm“, a spus edilul.

Video 3:

Chițac, despre prețul la gigacalorie...

În continuare, Chițac a vorbit și despre sistemul de termoficare și prețurile pe care le vor plăti constănțenii în această iarnă la căldură, dar și în ce stadiu se află proiectul de reabilitare a rețelelor de termoficare. „Prețul gigacaloriei va fi de 350. Prețul nu e mare. Vor plăti mai puțin după finalizarea lucrărilor la sistemul de termoficare. Lucrările la sistemul de termoficare sunt foarte ample. Lăsăm prețul mic, pentru că oamenii care au rămas la sistemul centralizat sunt cei care au făcut ca sistemul să existe. Nu sunt oameni cu dare de mână... dar au făcut ca sistemul să existe. Dacă toți plecam, când era posibilitatea, atunci sistemul era în colaps“, spune edilul.

Video 4:

Chițac, mulțumit de Poliția Locală

Un alt subiect abordat este cel al polițiștilor locali și modul în care aceștia își desfășoară activitatea. Chițac a răspuns și nemulțumirilor cetățenilor care vin în această direcție, oamenii fiind nemulțumiți de faptul că polițiștii stau mai mult în mașini și pe telefoane, decât să păzească instituțiile publice și, mai ales, școlile din Constanța. „Ce să facă la școli? Să facă pază? Ei oricum sunt la școli, la Școala 23, la Școala 15, la mai multe unități de învățământ, i-am văzut în fiecare dimineață, sunt peste tot... și oriunde e circulație mare sunt polițiști pentru a evita accidente. Noi asigurăm paza pe un perimetru. Pentru mine, Poliția Locală își face treaba foarte bine. Să vă dau un exemplu, a fost în weekend un eveniment, de desemnare a candidaților PNL la Parlamentare, la Forum Continental, fostul IBIS, unde am fost si eu. Vine la mine cineva și-mi zice ca i-a fost ridicată mașina, trebuia să o ridice de pe Caraiman. Ce să fac? Soluția e să o plătesc eu. Ies de acolo, vine o doamnă cu aceeași problemă. Sor-mea s-a dus cu nepoată-mea la policlinică, a parcat neregulamentar... I-am plătit eu amenda. Primarul e PNL și poliția locală a ridicat mașina membrilor PNL. Când sistemul funcționează, nu mai pot să intervin eu. Sunt mulțumit de activitatea Poliției Locale. Este peste tot. La ultimul concert în aer liber, Poliția Locală a confiscat cele mai multe droguri. Vrem să mai angajăm, pentru că în momentul de față avem un efectiv de 60%.

Video 5:

Școlile au fost reabilitate, se face licitație pentru achiziția de mobilier

Am vorbit cu primarul Vergil Chițac și despre proiectele de reabilitare a școlilor din Constanța. Mai multe unități de învățământ au fost reabilitate, însă elevii învață în aceleași condiții, cu mobilier vechi... deși au fost demarate procedurile în vederea accesării fondurilor europene pentru achiziția de mobilier nou. „Sunt eligibile cheltuielile de reabilitare energetică a școlilor. Pentru mobilier, am luat decizia... și asta s-a întâmplat, prima oară, cu Liceul Ovidius, acum am avut posibilitatea să aplicăm pentru un proiect, multe milioane de euro, prin care să dotăm școlile cu mobilier, table interactive, etc. Colegii mei de la Fonduri europene lucrează pe loturi... cel de mobilier e unul dintre ele și va fi urcat pe SICAP. E valabil și pentru Liceul Traian, și pentru toate liceele, pentru că ne-am consultat cu toți directorii“, a mai specificat Chițac.

Video 6:

Chițac: Nu vreau să moară turismul, dar vreau să văd mai multe beneficii pentru constănțeni, mai multe încasări la buget

Schimbând registrul, am vorbit cu Chițac și despre turismul local. Edilul a subliniat că „aș vrea să vad ce beneficiu aduce turismul pentru constănțeni în iulie și august. Nu văd nimic, în afară de aglomerație și o stare de saturație. Eu sunt primarul constănțenilor, nu al turiștilor. Plătim taxe mai mari din banii constănțenilor, care nu știu cât de impresionați sunt de turism. Plătim 2 milioane de lei mai mult la salubritate. Și tot în fiecare an trebuie să mărim frecvența autobuzelor... Una peste alta, plătim cu 10 milioane de lei mai mult din banii constănțenilor, în fiecare an. Când mă uit la impozite, pe luna asta, luna august... este la fel ca-n extrasezon. Eu nu vreau sa moară turismul, e normal, e necesar, dar vreau să văd mai multe beneficii pentru constănțeni, mai multe încasări la buget. Încasările sunt aceleași ca-n extrasezon. Să mă contrazică ANAT-ul pe mine. Să nu creadă ei că, în numele turiștilor, trebuie să sacrific viața constănțenilor și liniștea lor”, a specificat Chițac.

Video 7:

Chițac, despre Ovanesian: Ridicolul, ca să nu folosesc alt cuvânt mai dur, întotdeauna e zgomotos

Întrebat cum crede că vor decurge ședințele de Consiliu Local cu vocala Felicia Ovanesian, Chițac a precizat: „Ce să vă spun?! Ridicolul, ca să nu folosesc alt cuvânt mai dur, întotdeauna e zgomotos. Sunt primarul Constanței și trebuie să iau parte la ședințe, să argumentez, dacă e cazul, de propunerile de hotărâri și cu asta basta. Vom vedem cum vor fi ședințele. Eu sunt un tip afectiv, mie nu-mi plac despărțirile, dar sunt un tip rațional. Doamna Ovanesian nu mai putea să facă parte din echipa mea, din motivele pe care vi le-am spus. Nu va face parte din echipa mea, face parte din Consiliul Local. În rest, am multe de spus, dar mai multe de tăcut.

Ce zice de viitorul city manager...

Legat de postul de city manager, Chițac spune că „discuția e la pachet cu viceprimarii. Trebuie să vedem, în funcție de negocieri, ce responsabilități le dăm, eu trebuie să-mi păstrez responsabilitățile mele. În funcție de ceea ce rămâne, vedem dacă există vreun profil bun, apropiat de mine, care să fie city manager“, spune Chițac.

Video 8:

În final, am vorbit cu Chițac și despre alegerile parlamentare și prezidențiale. Chițac îi dă șanse lui Nicolae Ciucă să ajungă în turul 2 și îl vede pe Silviu Coșa o soluție bună pentru Senat.

Video 9:

Interviul integral poate fi urmărit în video-ul de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364