REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.2° Constanța Dum., 6 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6874
19.2° Constanța Duminică, 6 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6874
 

Chițac pregătește „înhumarea“ jupânilor care au câștigat pe viață cimitirele constănțene! Video

Chițac pregătește „înhumarea“ jupânilor care au câștigat pe viață cimitirele constănțene! Video

Mirela PASCAL 8 iulie 2024 | 00:00 7210

Un proiect de hotărâre interesant a fost adus în atenția opiniei publice de către Primăria Constanța. Proiectul vizează aprobarea documentației necesară pentru delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public privind prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreținerii cimitirelor publice ce aparțin domeniului public al municipiului Constanta. Cu alte cuvinte, cimitirele ar putea să nu mai fie în administrarea primăriei, ci vor fi căpușate de către terți operatori privați. Adică serviciul va fi concesionat. În momentul de față, serviciul este gestionat de un departament specializat din cadrul primăriei, în cadrul cimitirelor operând 2 tipuri de contracte: Contracte de prestări servicii pe o perioadă nedeminată pentru cimitirele: Constantin Predescu, Viile Noi, Palazu Mare, Anadalchioi și Central și un contract de asociere pentru cimitirul Municipal. Prin urmare, la finalizarea procedurii de achiziție se pot denunța contractele încheiate cu aceste societăți și se pot semna noi contracte în varianta aleasă de autoritatea contractantă. După ce va fi organizată o licitație, în prealabil.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! Video

 

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! Video

A fost elaborat un studiu cu scopul ca în cimitirele umane situate Municipiul Constanța, operatorul care va presta servicii și activități necesare exploatării și întreținerii acestor cimitire să funcționeze în condiții de profitabilitate, prin exercitarea unui management performant, fără să beneficieze de compensații din partea Primăriei sau a Consiliului Local al Municipiului pentru realizarea acestor servicii, asigurând totodată la bugetul local, o sursă financiară, prin plata unei redevențe anuale pe toată perioada contractului de prestări servicii.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! Video

Adică, Primăria Constanța pregătește concesionarea serviciului privind administrarea cimitirelor și a întocmit un Caiet de sarcini privind delegarea de gestiune prin concesiune având ca obiect prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreţinerii cimitirelor publice din municipiul Constanţa: Cimitirul Anadalchioi în prezent, administrat de Eldo Service, Cimitirul Central (în prezent, administrat de Clares SRL), Cimitirul Constantin Predescu (în prezent, administrat de B&M CO LTD), Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu Mare (în prezent, administrat de B&M CO LTD) şi Cimitirul Viile Noi (în prezent, administrat de Eldo Service). Operatorul economic care urmează să deţină contract de delegare de gestiune prin concesiune are calitatea de prestator de servicii funerare care îndeplinește condiţiile impuse de Legea 102/2014 şi H.G. nr. 741/2016, fiind denumit în continuare concesionar.

Ce înseamnă delegarea serviciilor? Obiectul contract de delegare de gestiune prin concesiune îl constituie prestarea de servicii şi activităţi necesare, exploatării şi întreţinerii cimitirelor umane: Cimitirul Anadalchioi, Cimitirul Central, Cimitirul Constantin Predescu, Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu-Mare şi Cimitirul Viile Noi, respectiv: Serviciile şi activităţile de înhumare şi pregătire a ceremoniei de înmormântare din cimitirelor umane Serviciile de asigurare şi menţinere a curăţeniei şi gestionarea selectivă a deşeurilor, serviciile de pază şi ordine și servicii de reparaţii/întreţinere a instalaţiilor şi dotărilor din cimitirele mai sus menţionate;  Serviciile şi activitatea de înhumare a persoanelor fără reprezentanţi legali sau fară identitate precum şi a serviciilor funerare în acest sens, care se va realiza în Cimitirul Municipal Baba Novac.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! Video

Redevenţa minimă anuală de la care porneşte licitaţia pentru fiecare cimitir, la care se adaugă TVA este de 111.000 lei, pentru Cimitirul Constantin Predescu, 34.000 lei, pentru cel din Palazu Mare, 604.000 lei pentru Cimitirul Central, 42.000 pentru Cimitirul Anadalchioi, 238.000 pentru Cimitirul din Viile Noi și 572.000 pentru Cimitirul Municipal.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! Video

Ce spune Chițac!

Primarul Vergil Chițac a vorbit despre acest subiect, într-un interviu acordat ziarului Replica. „Va fi concesionat pe o perioadă de 15 ani, cred. Viceprimarul are responsabilitatea cimitirelor. Erau date pe viață, nu înțelegeți? Nu mai putem continua așa. Vom face licitație. Cine va câștiga licitația... va câștiga. În momentul de față e în dezbatere, apoi urcăm pe SICAP licitația. Licitația o poți anticipa, e o perioadă de depunere a ofertelor, care poate fi prelungită în funcție de clarificările cerute de participanți, după acre se deschid ofertele, pe care le evaluează comisia. E posibil să urmeze contestația, care poate să însemne instanță. Licitațiile decurg greu, dar trebuie făcută treaba asta. Legislația trebuie schimbată că, în loc să favorizeze investiția, favorizează contestațiile”, a declarat Chițac.

Video:

Mitică Drăghici, cel mai cunoscut administrator de cimitir

Înțelegem, așadar, că primăria le sapă groapa firmelor private care au pus monopol pe cimitirele din Constanța! Însă n-ar fi exclus ca aceleași firme să-și dorească să pună mâna pe concesionarea cimitirelor și să participe, astfel, la licitație.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! Video

Cine se ocupă, în prezent, de cimitirele din Constanța!

Cimitirul Central din Constanţa, de exemplu, este administrat de Mitică Drăghici, de la Clares. Drăghici este, pe departe, un personaj urban controversat. De la scandaluri la poarta cimitirului, până la acuze grave privind modul de administrare al acestuia... Morții îi aduc profit lui Drăghici, afacerea înflorind, parcă, de la an la an.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! VideoMitică Drăghici cu soția

Afaceristul a reușit să încheie anul 2023 cu o cifră de afaceri de 6,6 milioane de lei și profit de aproape 728.000 lei

Un alt jupân al morților, Nicolae Crăciun

Un alt jupân al morților din Constanța e Nicolae Crăciun, care administrează Cimitirul Municipal, și el cu profitul în scădere. Nici afacerea cu morți nu mai e ce-a fost! Firma Progress Consulting  administrează Cimitirul Municipal Constanța. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproape 21 de milioane de lei, profit de 6,6 milioane de lei și datorii de peste 62 de milioane de lei.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! Videocimitirul municipal

Societatea e deținută de soții Crăciun Nicolae și Crăciun Cristina. Asocierea pentru Cimitirul Municipal s-a realizat prin contractul 28916/25.06.1998 Pentru dezvoltarea cimitirului Baba Novac (ulterior Municipal) primăria Constanța a semnat un contract de asociere cu societatea SC Prospes Comp SRL (denumirea actuală Progress Consulting SA) pentru o perioadă de 25 de ani. Asociatul s-a angajat ca prin fonduri proprii să construiască obiectivul conform documentației de urbanism aprobate, să-l administreze și să-l exploateze conform prevederilor din contract. În urma asocierii a fost construit cimitirul Municipal care, la data curentă, are o capacitate de 21.170 locuri de înhumare. Asociatul, Progress Consulting SA, plătește lunar suma de 15% din profitul net lunar.

Buculeasa administrează două cimitire

Cimitirul Constantin Predescu, din Palas, și Cimitirul Palazu Mare sunt administrate de  B&M CO LTD, controlată de Buculeasa Georgeta Cătălina. A avut, în 2023, o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei și doar 43.000 de lei profit.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! VideoCimitirul din Palas

Firma are sediul pe strada Labirint și se ocupă, pe lângă administrarea celor două cimitire, și cu confecționarea crucilor din marmură.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! Video

Cimitire Viile Noi și Anadalchioi  sunt administrate de Eldo Service

Un alt afacerist care a pus monopol pe unul din cimitirele din Constanța, cel din Anadalchioi, este Eugen Ene care, împreună cu familia sa, controlează Eldo Service. În 2022, a avut o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei și profitul pe minus.

Chitac pregateste „inhumarea“ jupanilor care au castigat pe viata cimitirele constantene! VideoCimitirul administrat de Eldo

De altfel, se știe că societatea a trecut printr-un proces de reorganizare, mai mulți creditori cerându-i insolvența, în 2015. Pe 23 aprilie a.c., Tribunalul a dispus închiderea procedurii reorganizării debitoarei Eldo Service S.R.L., ca urmare a îndeplinirii tuturor obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare.

În concluzie, și revenind la concesiunea serviciului, precizăm că proiectul de hotărâre poate fi consultat, începând cu data de 21.06.2024, pentru o perioada de 30 de zile lucrătoare, pe site-ul instituției www.primaria-constanta.ro la secțiunea „De interes public-Transparență decizională pe Legea nr. 52/2003-informare și consultare publică”. În temeiul prevederilor art. 7, alin. (4) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, până la data de 27.07.2024, se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pana de curand a activat in Politia Locala si marele ghiolban OLTEANU VALERIU. Acest derbedeu, cu toate ca avea doua firme private in Palazu Mare, a venit in Primaria Constanta sa mai ia un salariu de 10.000 lei. Nu a gravitat prea multi ani in aceasta unitate, deoarece sefii si-au dat seama cat de retardat este si l-au dat afara. Nenorocitul asta, daca ii aratai molozul lasat de RAJA Constanta pe domeniul public, iti spunea ca nu poate sa dea amenzi acestei regii, dar se irita atat de tare incat iti dadea tie amenda. Si pentru ce credeti ca te amenda ghiolbanul ?... Pentru ca ti-a crescut iarba pe terenul personal. Ma dementule, nu ti-e rusine ? La mata in curte nu era iarba ? Te-a nascut mata pe asfalt ?... Mai traiesti mult ?... Te asteptam la Casa Albastra cu o caruta de iarba proaspata sa te acoperim. M-ai lasat fara bani doua luni de zile retardatule.
4
0
In Directia Generala de Urbanism din cadrul Primariei municipiului Constanta, isi face veacul si babeta SZABO CRISTINA. Aceasta inutila functionara ajunsa la varsta dinozaurilor si care nu pleaca la pensie, continua sa debiteze raspunsuri inutile, fara continut si forma, catre cetatenii municipiului Constanta. Domnule primar Chitac, nu mai tineti in institutia pe care o conduceti astfel de rapandule expirate. Dati-o afara si aduceti tineri competenti care sa isi asume ce scriu pe hartie.
5
0
Sunt polite de platit, pleaca ai lor....vin ai nostri ! Licitatiile, stim cu totii ce inseamna si cum se fac ! Chitacule, te-ai bagat in liga profesionista.....nu te vad bine, la final !
3
2
Spune Chitzac dar nu shtiu daca poate sa faca ceva,a facut golanul ala de R.Mazare nishte contracte paguboase pt.primarie dar beton din punct de vedere legal si cu cimitirele si cu Polaris,este exact ca la sectorul 1 Bucureshti unde Clotide Armand a vrut sa anuleze contractul ala fraudulos pentru primarie facut de PSDistul ala care a fost primar inainte cu o firma de salubrizare dar nimic,justitzia a spus despre contractul ala care cu toate ca era fraudulos pentru primaria sect 1 ca este legal si gata.
6
0
A rezolvat toate problemele urbei si acum se ocupa de cimitire! Strazile sant praf facute.S-a sapat,s-a acopetit cu pietre si nisip,si se depoziteaza munti de nisip si piatra pe strazile Constantei!!! Garda de mediu DOARME? Un cartier intreg este ,,terorizat" de 5 muncitori si 3 utilaje!!!!!! Bravo primare!!!Cine dracului te-a votat? Nu le-a tremurat mana cand au pus stampila pe buletinul de vot ? Ne-am nenorocit bucsaraia autoturismelor ,dar pe voi nu va intereseaza!!!! Va doresc,,numai bine"!
15
0
Cum adica concesionate pe viata ,domnule Premar ?Adica s-a incalcat Legea in asa hal si Dv .nu v-ati adresat instantelor dupa ce s-a descoperit infractiunea ?
27
1
Numai preafericitul hotareste. Kitzzak e fix pix. Iese teoDositul si baga un blestem si va linisteste. Ca la Macul Rosu. A avut cineva curaj sa darame sandramaua dupa ce a bagat un blestem voalat? Nada!
23
4
Așa fură bani: prin contracte cu statul, prin firmele lor deschise pe numele nevestelor, amantelor, plozilor, rudelor, prietenilor. Sunt cu foamea pe ei, s-au liniștit acum ca au trecut alegerile și începe furatul și abuzul pe față. Trebuie să se grăbească, pentru ca le ghiorțăie mațele și nu mai au răbdare. Vomit (și nici asta nu meritați) pe toți politicienii și partidele din r*mânia, borfași notorii, care nu aveți nicio treabă cu țara, cu poporul, cu naționalismul.
26
0
Era comisionul mic pentru nea chitac știe el ce știe, acolo se învârte milioane la n***u pe spatele celor în suferință
24
3
credeti ca o sa munceasca pt idiotii care l au votat sau pt cei care l au pus pe lista? normal ca pt partid pt ca idiotii au votat o lista, lista cu smecheri care si au platit locul
26
1
toate se fac cu intarzieri de 34 de ani termoficarea etc asa si asta abia acum dupa 34 de ani s-ar intra in normalitate intrebarea e primaria va verifica si reglementa activitatile astea preturile si calitatea serviciilor ? sau ne va lasa pe mana privatilor sa ne jecmaneasca si sa ne mai dea si serviciii de cea mai pproasta calitate cum se face in toate celelalte domenii supermarketuri, banci, utilitati diverse, etc ca e "piata libera" ? nu e greu de ghicit scapa cine poate o sa ajungem sa ne dorim sa fim in cimitir si nu in afara lui
21
0
Grasuto acolo o sa ajungi si tu, daca mai mananci multa shaworma ! pishamash pe fita
11
16

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710