REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° ConstanÈ›a Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
28.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Chitu (MF): Costul cu dobânzile va ajunge anul viitor la 2% din PIB

Chitu (MF): Costul cu dobânzile va ajunge anul viitor la 2% din PIB

Ana Maria LIPAN 7 noiembrie 2023 | 00:00 152

Costul cu dobânzile va ajunge anul viitor la 2% din PIB, iar ce încasează Autoritatea NaÅ£ională de Administrare Fiscală într-o lună din 12 vom plăti pentru dobânzi, susÅ£ine Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul FinanÅ£elor.

Chitu (MF): Costul cu dobanzile va ajunge anul viitor la 2% din PIBAlin Chitu

"Noi plecăm dintr-o zonă în care ajungem uÅŸor-uÅŸor la 25% venituri fiscale în PIB ÅŸi ori stabilim că reducem cheltuielile, inclusiv serviciile sociale ÅŸi mă refer acum la cele care consumă foarte mult, în Sănătate, Învăţământ, ca să rămânem la nivelul ăsta de taxe pe care îl avem acum, ori va trebui să facem niÅŸte lucruri, să colectăm mai mult. Åži vă rog să nu uitaÅ£i că la anul ajungem la 2% din PIB costul cu dobânzile. Adică practic cam ce ia ANAF într-o lună din 12 o să plătim dobânzi. Åži atunci, cumva, echilibru acesta e necesar într-un fel sau altul, nu doar din perspectiva PNRR", a declarat Alin Chitu, la conferinÅ£a "ConcurenÅ£a în sectoare cheie", organizată de Consiliul ConcurenÅ£ei.

Întrebat despre reforma fiscală, el a spus că acesta "nu e neapărat o reformă, sunt niÅŸte paÅŸi, sunt niÅŸte decizii".

"Nu ÅŸtiu dacă vă aduceÅ£i dumneavoastră aminte cât au fost discuÅ£iile în timpul verii, tot ieÅŸeau în spaÅ£iu public diferite variante de lucru. Eu m-am oprit să le număr la 40. Åži la sfârÅŸitul zilei, noi, Ministerul de FinanÅ£e avem o listă întreagă de lucruri care pot fi făcute. Decizia e una politică eminamente cu privire la lucrurile care rămân în proiectul final ÅŸi lucrurile au arătat aÅŸa cum au arătat acum cu o serie de critici....Åži asta cu dialogul, să ÅŸtiÅ£i că totdeauna dialog e destul de simplu între Ministerul de FinanÅ£e ÅŸi mediul de afaceri. Noi vrem să le mărim taxele ÅŸi mediul de afaceri nu vrea ÅŸi cumva calea echilibrului nu există, pentru că nu se poate ajunge la un compromis, atâta timp cât interesele sunt atât de contradictorii", a afirmat Alin Chitu.

Potrivit reprezentantului MF, România trebuie să ajungă la 30% venituri fiscale din PIB, iar pentru aceasta veniturile trebuie crescute cu 3%. Anul acesta, ajustările pe partea de taxe vor aduce 1% din PIB.

" A tot fost discutat cum este impozitul pe cifra de afaceri....nu sunt sustenabile pe termen lung, indiferent de dorinÅ£a politică. Pentru că dacă impozitul ăsta era atâta de bun ÅŸi de eficient era peste tot în lume ÅŸi totuÅŸi nu-l avem decât noi ÅŸi vreo două state din jur. Åži atunci cu siguranţă va trebui intervenit aÅŸa încât să ajungem la obiectivul acesta. Mai departe, cu privire la evaziune, evaziunea cea mai mare ÅŸi nu ÅŸtiu dacă trebuie să ne gândim foarte serios când zicem evaziune ca infracÅ£iune sau, mă rog, o scădere a sarcinii pe care o plătesc contribuabilii. Pentru că una e evaziunea infracÅ£iunea, alta e o modalitate prin care contribuabilii să-ÅŸi reducă taxele. Åži acum, inclusiv în zona de TVA, dacă vă uitaÅ£i că toată lumea citează rapoartele privind gap-ul de TVA, dacă vă uitaÅ£i în ultimii 10 ani, cum numesc ei policy gap a crescut ÅŸi, mă rog, din conformare a scăzut. Adică degeaba ne-am chinuit noi să colectăm mai mulÅ£i bani din evaziune, pentru că întotdeauna au fost introduse mai multe facilităţi în zona de TVA. Åži mai mult de atât, dacă suntem corecÅ£i cu noi ÅŸi ne uităm, vorbesc de rapoartele internaÅ£ionale, o să vedeÅ£i că acea lemă prin care am zis mereu că dacă vom scădea taxele va scădea evaziunea, uitaÅ£i uitaÅ£i-vă ÅŸi dumneavoastră în perioada în care a scăzut TVA cu patru procente, apoi cu încă în procent, mă refer la cota generală ÅŸi am introdus cote reduse, cam toate care sunt permise de directivă, cu toate astea n-a scăzut evaziunea", a spus Alin Chitu.

El a declarat că măsurile de digitalizare vor aduce 4 puncte procentuale venituri la buget până la finalizarea PNRR, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712