REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Christine Lagarde: Banca Centrală Europeană ar putea reduce dobânzile din această vară

Christine Lagarde: Banca Centrală Europeană ar putea reduce dobânzile din această vară

a 27 ianuarie 2024 | 00:00 126

PreÅŸedintele BCE, Christine Lagarde, a reafirmat că Banca Centrală Europeană ar putea reduce dobânzile din această vară, deÅŸi a insistat că oficialii BCE nu au discutat încă o astfel de decizie, transmite Bloomberg.

Christine Lagarde: Banca Centrala Europeana ar putea reduce dobanzile din aceasta varaChristine Lagarde

"Cu certitudine îi susÅ£in", le-a declarat Lagarde jurnaliÅŸtilor la Frankfurt, referindu-se la comentariile de săptămâna trecută de la Davos când a descris acest calendar ca "probabil".

"Trebuie să ne implicăm mai departe în acest proces de dezinflaÅ£ie, înainte de a avea suficientă încredere că inflaÅ£ia va atinge de fapt Å£inta în timp util", a declarat Lagarde, după ce Banca Centrală Europeană a decis joi menÅ£inerea nemodificată a dobânzilor, pentru a treia oară consecutiv, în prima ÅŸedinţă de politică monetară din acest an.

Anul trecut, BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele privind inflaÅ£ia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.

Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operaÅ£iunile principale de refinanÅ£are ÅŸi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală ÅŸi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% ÅŸi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

"Consensul în rândul Consiliului guvernatorilor BCE este că e prematur să discutăm reducerea dobânzilor", a afirmat Lagarde.

Oficialii BCE se aÅŸteaptă ca inflaÅ£ia să revină la Å£inta de 2% în 2025.

"Riscurile la adresa inflaÅ£iei includ escaladarea tensiunilor geopolitice, în special în Orientul Mijlociu, care ar putea duce la preÅ£uri mai ridicate la energie ÅŸi a costurilor de transport pe termen scurt, ceea ce va afecta comerÅ£ul global. Suntem extrem de atenÅ£i ÅŸi analizăm cu atenÅ£ie evoluÅ£iile", a explicat ÅŸeful BCE, citează Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510