REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° ConstanÈ›a Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° ConstanÈ›a Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Christine Lagarde: BCE are nevoie de timp pentru a analiza incertitudinile privind inflaţia

Christine Lagarde: BCE are nevoie de timp pentru a analiza incertitudinile privind inflaţia

A.F. 3 iulie 2024 | 00:00 58

PreÅŸedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat luni că instituÅ£ia nu are încă suficiente dovezi că ameninţările legate de inflaÅ£ie au trecut, sporind astfel aÅŸteptările potrivit cărora oficialii nu vor reduce dobânzile luna aceasta, transmite Bloomberg.

Christine Lagarde: BCE are nevoie de timp pentru a analiza incertitudinile privind inflatiaChristine Lagarde

"Încă ne confruntăm cu câteva incertitudini privind evoluÅ£ia inflaÅ£iei, în special privind profiturile, salariile ÅŸi productivitatea, ÅŸi dacă economia va fi afectată de noile ÅŸocuri privind aprovizionarea. Avem nevoie de timp pentru a obÅ£ine suficiente date, ca să fim siguri că au fost depăşite riscurile ca inflaÅ£ia să depăşească Å£inta de 2%", a declarat Lagarde la forumul anual al BCE organizat la Sintra, Portugalia.

În condiÅ£iile în care piaÅ£a forÅ£ei de muncă rămâne robustă în zona euro, BCE are timp pentru a evalua viitoarele informaÅ£ii ÅŸi date. Este prea devreme să proclamăm victoria după recenta creÅŸtere a preÅ£urilor, a adăugat ÅŸefa BCE.

DeclaraÅ£iile sugerează preferinÅ£a pentru menÅ£inerea actualului nivel al dobânzilor la ÅŸedinÅ£a de politică monetară a BCE din această lună. După reducerea dobânzii în iunie, investitorii aÅŸteaptă indicii în urma declaraÅ£iilor oficialilor BCE privind ritmul reducerii dobânzilor ÅŸi dacă turbulenÅ£ele din FranÅ£a vor afecta politica monetară.

În discursul de luni, Lagarde nu a menÅ£ionat FranÅ£a, Å£ara sa natală, ÅŸi nici nu a oferit orientări specifice privind deciziile viitoare ale BCE, ci a reiterat angajamentul de a lua deciziile în funcÅ£ie de datele primite.

"PiaÅ£a robustă a forÅ£ei de muncă ne oferă timp pentru a strânge ÅŸi a analiza noile informaÅ£ii, dar de asemenea trebuie să fim conÅŸtienÅ£i de faptul că perspectivele de creÅŸtere rămân nesigure. Toate acestea afectează deciziile de politică monetară, care vor fi analizate atent la fiecare reuniune", a afirmat preÅŸedintele BCE.

Oficialul a adăugat că deciziile nu se vor lua în funcÅ£ie de anumite informaÅ£ii particulare. "În condiÅ£iile în care fluxul de noi informaÅ£ii este constant ÅŸi îmbunătăţeÅŸte imaginea noastră privind inflaÅ£ia pe termen mediu, nu suntem presaÅ£i de o anumită dată pentru deciziile de politică monetară. DependenÅ£a de date nu înseamnă dependenÅ£a de o anumită dată", a dat asigurări Lagarde.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflaÅ£ia ridicată dar a semnalat totuÅŸi că războiul nu s-a încheiat încă în condiÅ£iile în care inflaÅ£ia este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025.

"Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaÅ£iunile principale de refinanÅ£are ÅŸi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală ÅŸi la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% ÅŸi, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii din iunie a Consiliului guvernatorilor BCE, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016