REPLICA ONLINE CONSTANTA

38.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
38.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ciclism: Ede Molnar - Vreau să mă bucur de şansa mea de a merge la JO 2024

Ciclism: Ede Molnar - Vreau să mă bucur de şansa mea de a merge la JO 2024

A.F. 16 iunie 2024 | 00:00 332

Ede Karoly Molnar, care va reprezenta România la Jocurile Olimpice 2024 în cursa de crosss-country olimpic (XCO) la mountain bike, a declarat că se bucură de şansa de a merge la Paris şi va încerca să fructifice în viitor experienţa câştigată acolo.

Ciclism: Ede Molnar - Vreau sa ma bucur de sansa mea de a merge la JO 2024Ede Karoly Molnar, sursa foto: Federatia Romana de Ciclism / Facebook

Molnar, de la CS Dinamo-Bikexpert-Superbet, este un specialist al probei de mountain bike la cross-country eliminator (XCE), în care a devenit campion european anul trecut. În acest an, în care participă pentru prima oară la toate cursele din calendarul Cupei Mondiale, Molnar a câştigat prima cursă de la Paris şi ocupă locul patru în clasamentul mondial după primele cinci etape, scrie Agerpres.

Ardeleanul a fost inclus în lotul olimpic al României, după ce fostul campion european Vlad Dascălu a fost suspendat de Tribunalul Antidoping al Uniunii Cicliste Internaţionale, pentru abateri de la regulamentul antidoping.

''Eu ştiam dinainte ce se întâmplă, dar speram că nu se va ajunge aici, ca Vlad Dascălu să fie suspendat. Dar iată că s-a întâmplat şi mă bucur că reprezint ţara la Jocurile Olimpice de la Paris. Dar sunt şi destul de dezamăgit pentru Vlad. Ştim că el trece printr-o perioadă mai grea, dar sperăm că îşi va reveni. Nu cred că se pune problema dacă trebuie să-mi împart pregătirea între XCE şi XCO. Problema este dacă merită sau nu merită, iar Jocurile Olimpice sunt ceva unic într-o viaţă şi se merită să schimbi şi să te sacrifici. Nu se poate vorbi de perfecţionare în acest timp scurt, pentru că trenul e deja plecat. Eu tot ce pot să fac acum pentru Olimpiadă este să mă bucur de şansa mea, care este jumătate cadou de la Vlad, să mă simt bine, să trăiesc această experienţă şi să folosesc cât mai mult din ea în viitor. Nu mi-am propus niciun obiectiv la Olimpiadă. Nu vreau, pentru că dacă îmi propun ceva, apoi vin oameni care gândesc prea mult şi o să pună presiune pe mine. Vlad a terminat pe un senzaţional loc şapte la Tokyo, iar eu promit că nu o să termin mai bine ca el. Vreau să mă bucur de şansa mea de a merge la Jocuri şi să folosesc cât mai mult din şansa asta. Eu sunt pe disciplina mea, Vlad e pe disciplina lui, unde este mult mai puternic decât mine, decât oricine dintre noi. Eu am primit calificarea de la Vlad, vreau să respect asta şi să mă bucur de această şansă'', a spus Molnar.

Revenind la XCO, ciclistul din Sfântu Gheorghe a participat în mai la Europenele MTB de la Cheile Grădiştei şi a ocupat locul 33 în clasamentul final al probei olimpice.

Sezonul este întrerupt în Cupa Mondială de XCE, iar Molnar speră că va prinde un cantonament la înălţime şi câteva curse înainte de Paris pentru a se acomoda cât mai bine la cross country olimpic: ''Păi eu sper şi cred că o participare la Jocuri trebuie să vină măcar cu un cantonament de înălţime. De asta nu prea se vorbeşte încă, dar în ţară o să fie o să fie câteva curse cross-country olimpic la care o să mă duc şi mă aşteaptă şi organizatorii. În mare, nu avem timp să schimbăm prea multe lucruri''.

Al patrulea şi al cincilea, la ultimele curse de eliminator din Cupa Mondială din Turcia şi Belgia, Molnar nu îşi propune obiective îndrăzneţe în acest an: ''La eliminator, în acest an m-am simţit foarte bine, dar eu tot timpul încerc să nu-mi impun obiective sau aşteptări. Nu îmi place să încep pregătirea cu aşteptări mai mari decât pot eu momentan. Şi atunci şi surpriza e mai mare şi satisfacţia e mai bună. În prima etapă de Cupă Mondială, cu tricoul de campion european, a fost ceva senzaţional. Niciodată nu am zis sau mi-am propus că o să câştig o etapă. Adică eu trăiesc un lucru extraordinar de mare, că pot să particip la toate etapele, pot să călătoresc în întreaga lume şi pot să reprezint o ţară cu mândrie şi să-i fac bucuroşi pe cei care cei sunt sunt pasionaţi de ciclism şi de de sportul ăsta. Eu sunt campion european, vreau să mă bucur de acest titlu european şi să reprezint ţara cu mândrie la Cupa Mondială, dar eu nu vreau să am aşteptări, că acum sunt campion european şi fac ce nu au făcut alţii. Cred că trebuie să fie un echilibru care funcţionează tot timpul. Dacă nu reuşeşti să termini o cursă aşa cum ai pregătit-o sau după aşteptările puse înainte, cred că e prea mare pierderea. Poate că strategia asta iese câteodată, dar câteodată nu iese, dar pe total tot merită''.

Înainte de JO 2024, pe 13 iulie, la Aalen (Germania), are loc Campionatul Mondial de MTB eliminator, cursă pe care Molnar nu o va rata. Anul trecut, el s-a clasat al zecelea în Indonezia.

''Eu îi respect pe ceilalţi care au multă experienţă, de mulţi ani, la eliminator, pentru că aici contează super mult experienţa. Eu sunt convins că sunt rideri mult mai experimentaţi ca mine, eu încerc să mă tot apropii de ei, câteodată iese, câteodată nu prea, dar fiind primul an când fac toate etapele de Cupă Mondială, nu vreau să schimb din primul an lumea. În primul an nu vreau eu să iau tricoul de lider la general, nu ai cum, nu e corect şi nici fair play faţă de cei care sunt deja de 5-10 ani la eliminator şi nu au câştigat nicio cursă. Eu vreau să respect universul şi să iau lucrurile pas cu pas. Cred că e cel mai bine aşa'', a spus sportivul din Covasna.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510