REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cinci beneficii intrigante ale mandarinelor

Cinci beneficii intrigante ale mandarinelor

Virgil STOIAN 10 februarie 2023 | 18:34 1028

Mandarinele sunt un tip de portocale, al doilea cel mai mare fruct citric cultivat după acestea. La fel ca portocalele, mandarinele sunt de culoare portocalie – deși unele soiuri pot avea nuanțe de verde sau roșu. Cu toate acestea, sunt puțin mai mici și mai puțin rotunde și sunt mai ușor de decojit cu mâna. De asemenea, au un gust mai dulce.

Cinci beneficii intrigante ale mandarinelor
Atât pulpa, cât și coaja sunt foarte hrănitoare. Te poți bucura de mandarine ca o gustare, le poți amesteca într-un suc sau smoothie răcoritor sau le poți folosi pentru a face o dulceață dulce sau un dressing pentru salată.
Iată cinci beneficii surprinzătoare pentru sănătate ale mandarinelor.
1. Pline de substanțe nutritive
În ciuda dimensiunilor lor mici în comparație cu alte citrice, cum ar fi portocalele și grapefruiturile, mandarinele sunt bogate în nutrienți și apă - de fapt, sunt aproximativ 85% apă.
Iată profilul nutritiv al unei mandarine medii (88 de grame):
Calorii: 47
Carbohidrați: 12 grame
Fibre: 2 grame
Proteine: 0,7 grame
Grăsimi: 0 grame
Vitamina C: 26% din valoarea zilnică
Vitamina A: 3% din valoarea zilnică
Potasiu: 3% din valoarea zilnică
După cum poți vedea, mandarinele sunt o sursă excelentă de vitamina C – nutrientul care se află, fără îndoială, în spatele celor mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale mandarinelor.
Mandarinele sunt, de asemenea, una dintre cele mai concentrate surse de beta-criptoxantină, un antioxidant care este transformat în vitamina A în organism și care se află în spatele culorii portocalii a mandarinelor și a altor fructe.
În plus, mandarinele furnizează potasiu și vitamine din complexul B, și anume B1, B6 și B9, sau tiamină, piridoxină și, respectiv, acid folic.
2. Bogate în antioxidanți
Antioxidanții îți protejează organismul prin neutralizarea efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ, care este cauzat de acumularea de radicali liberi. Aceste molecule dăunătoare sunt implicate în dezvoltarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, artrita și cancerul.
Mandarinele – inclusiv coaja lor – sunt surse bogate de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și beta-criptoxantina, precum și de flavonoide, cum ar fi naringina, hesperidina, tangeretina și nobiletina.
Capacitatea antioxidantă a vitaminei C din mandarine este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății pielii și a inimii, precum și pentru proprietățile sale de combatere a cancerului.
3. Stimulatori ai imunității
Vitamina C din mandarine poate ajuta la protejarea sistemului imunitar împotriva virușilor și bacteriilor, acționând asupra celulelor T, un tip de celule albe din sânge care îți protejează organismul.
Cercetările arată că această vitamină influențează dezvoltarea și funcționarea celulelor T și blochează căile care duc la moartea lor. Prin urmare, te ajută să menții un nivel sănătos al acestor celule pentru a lupta împotriva infecțiilor.
În plus, vitamina C îmbunătățește fagocitele – celulele imunitare care ingerează bacteriile și alți compuși dăunători – și uciderea microbilor, ceea ce vă întărește, de asemenea, răspunsul imunitar.
4. Poate susține sănătatea creierului
Antioxidanții din mandarine, cum ar fi vitamina C și nobiletina, pot proteja împotriva tulburărilor cronice ale creierului, cum ar fi schizofrenia, boala Alzheimer și boala Parkinson.
De exemplu, cercetările au asociat un număr crescut de radicali liberi cu dezvoltarea schizofreniei. Capacitatea antioxidantă a vitaminei C poate proteja împotriva daunelor induse de radicalii liberi încreier.
Nobiletina poate proteja celulele creierului de acumularea și toxicitatea beta-amiloidului, care este asociată cu apariția bolii.
În ceea ce privește efectele mandarinelor asupra bolii Parkinson, conținutul lor de nobiletină pare să îmbunătățească deficiențele motorii la șoareci prin protejarea celulelor producătoare de dopamină din creier. Deteriorarea acestor celule duce la progresia bolii.
Cu toate acestea, deși cercetările par promițătoare, lipsesc studiile pe oameni.
5. Ar putea ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii
Adăugarea de mandarine în dieta ta poate promova o piele sănătoasă datorită efectului vitaminei C asupra producției de colagen.
Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Ea conferă structură, rezistență și stabilitate țesuturilor conjunctive, inclusiv pielii tale.
Pe măsură ce îmbătrânești, cantitatea de colagen din corpul tău scade. Cu toate acestea, vitamina C promovează sinteza colagenului, ceea ce îmbunătățește vindecarea rănilor și reduce semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile.
Mai mult, proprietățile antioxidante ale vitaminei C pot reduce semnele de îmbătrânire prin încetinirea deteriorării induse de radicalii liberi la nivelul pielii.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510