REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.8° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
27.8° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Cine a pus mâna pe 100 de milioane de lei pentru schimbarea destinației Unității 5 de la Cernavodă!

Cine a pus mâna pe 100 de milioane de lei pentru schimbarea destinației Unității 5 de la Cernavodă!

Replica API 22 august 2022 | 00:00 8936

Cinci firme vor împărți 100 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de schimbare a destinației Unității 5 de la Centrala Nucleară Cernavodă din reactor nuclear în unități suport pentru celelalte patru unități ale centralei. Banii vor merge în conturile unui fost ofițer SRI și al unui milionar condamnat pentru corupție, printre alții.

Nuclearelectrica a atribuit pe 21 iulie 2022 un contract pentru ”Continuarea execuţiei și finalizarea lucrărilor necesare pentru schimbarea destinaţiei construcţiilor existente pe amplasamentul Unităţii 5 din cea pentru o centrală nuclearelectrică în cea pentru alte obiective suport utile pe durata de viaţă a Unităţilor 1 şi 2 în funcţiune şi viitoarelor Unităţi 3 şi 4 ale CNE Cernavodă în scopul asigurării funcţionării lor în condiţii de securitate nucleară”.

Valoarea totală a contractului cu o durată de derulare de 25 de luni este de 98.750.131,76 lei, fără TVA. Câștigătoare a fost desemnată asocierea condusă de Bog’art SRL București (reprezentant Sorin Greu) și subcontractanții Unify Co Ltd SRL Cernavodă (reprezentant George Paris), Energotech SA București (reprezentată de Mihai Cojocaru), Nimb Consmetal SRL Cernavodă (reprezentant Marius Florin Gheorghiu) și Drumuri Bihor SA Oradea (reprezentant Dorel Crăciun).

Raul Doicescu

Din SRI, în afaceri cu Nucleaelectrica

Bog’art este cel mai mare constructor din România, beneficiarul a contracte de sute de milioane de euro de la stat. Compania deținută de Raul Doicescu a raportat pentru 2021 afaceri de 576,2 milioane lei și un profit net de 17,3 milioane lei, cu 385 angajați, precum și datorii de 165,6 milioane lei.

Unify Co Ltd este deținută de Călin Șerban și este una din firmele de casă ale Nuclearelectrica. Societatea specializată în lucrări de pardoseli industriale a raportat pentru 2021 afaceri de 18 milioane lei și un profit net de aproape 93.000 lei, cu 233 de angajați, dar și datorii de circa 4 milioane lei.

Energotech SA este și ea una din beneficiarele obișnuite ale banilor Nuclearelectrica, motiv pentru care are punct de lucru și pe platforma de la Cernavodă. Firma a înregistrat în 2021 afaceri de 61 milioane lei și un profit net de 4,7 milioane lei, cu 52 de angajați, precum și datorii de 15,5 milioane lei. Energotech SA este patronată de Mihai Cojocaru, fost ofițer SRI.

Nimb Consmetal SRL este, la rândul său, una dintre firmele special înființate pentru centrala nucleară, specializată în fabricarea de construcții metalice. Societatea a raportat pentru 2021 afaceri de 12,8 milioane lei și un profit net de 155.000 lei, cu 111 angajați, dar și datorii de 4 milioane lei.

Ion Grecu

Afacere preluată de omul milionarului Ion Grecu

Nimb Consmetal – fostul Trust de Instalații și Montaje Industriale și Nucleare București din perioada comunistă - a fost deținută pe rând de nemții de la Rheinhold & Mahla, apoi de Bulfinger Berger și în cele din urmă de acționarul român Vasile Bucur, înainte de a fi preluată în 2019 de Reinvent Energy SRL București. Aceasta din urmă este firma lui Marius Florin Gheorghiu, fostul director general al Elcomex IEA SA, cunoscuta companie a milionarului Ion Grecu.

Beniamin Rus

În fine, Drumuri Bihor SA a înregistrat în 2021 afaceri de 74,8 milioane lei și un profit net de 1,9 milioane lei, cu 274 de angajați, dar și datorii de 15,3 milioane lei. Firma din Oradea este deținută de milionarul Beniamin Rus, unul dintre cei mai cunoscuți și controversați oameni de afaceri din vestul României. În 2018, Rus a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție instrumentat de DNA Oradea. În aprilie 2022, același tribunal care l-a condamnat în prima instanță l-a achitat pentru că fapta nu există.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ptr hotii cu 4 clase gety soare greavu nu sau lipit si ei cu nimic
1
0
asa este,,trebuia finalizata si unitatea nr.5...VLADAREANCA, avea ganduri marete...s-o transforme-n..LOCURI DE VECI..de ce??? SA LE PRADUIASCA DOMNIA SA..CU SOFERUL.CARE L-A LUAT DE BARBAT..CE RUSINE MONDIALA..SA-TI MOARA SOTUL,SI TU SA TWE...KOTOIESTI...CU DL SOFER...
0
0
Foarte rau! Trebuia sa se construiasca si Reactorul 5! Suntem intr-o criza energetica extrema si ne batem joc de ce era deja in mare parte construit!
0
0
un hot notoriu mana in mana cu m****s c****u un t***n borat , puturos si hot care nu stie nice o meserie si care da oamenii afara fara motiv , noi toti de la regia de drumuri iti dorim moarte cat mai rapida si cat mai multe coroane de flori
0
0
o tineti una si buna firme abonate la nuclear electrica cernavoda eu vad ceva normal acele firme au mai lucrat acolo stiu despre cei vorba ce sa faca sa mearga o firma noua care nu stie nimic despre ce este acolo sa darame tot
0
0
Faceti public anutul asta in constanta de 10 anii se vinde droguri etnobotancie sau distrus o gramada de copii domnu filip de la dicot sefu dicot ia spaga de la dilari si ai lasa sa vanda osa pun si probele casa vedeti si voi ce se intampla la dicot moraru stelian m****s hasan onur ali duran si iancu alexandrau vinde drogurii si colaboreaza cu dicotu si ai lasa sa vanda ai tine pe areste 3 4 luni si scapa cine ai proteseaza sa vina dna bucurestii
0
0
Daca nu noi sinceritatea care conduce destinele tarii spre dezastru...cine???
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513