REPLICA ONLINE CONSTANTA

26° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
26° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Cine coace falimentul Satului de Vacanță? Video

Cine coace falimentul Satului de Vacanță? Video

Replica API 7 mai 2022 | 00:46 8342

Situație alarmantă în Satul de Vacanță, după ce operatorii economici au fost notificați de Primăria municipiului Constanța că nu vor primi autorizații de funcționare pentru sezonul estival ce se apropie cu pași repezi. Oamenii sunt disperați și le este teamă că vor fi nevoiți să își pună lacătul pe ușile afacerilor. Cei care au construit pe terenul ce aparține statului, și care le folosesc cu titlu gratuit, încă din anul 1972, au fost înștiințați că nu vor mai primi autorizație de funcționare. Motivul? Pentru că nu au titluri de proprietate pe terenuri. Cine vrea, oare, falimentul Satului de Vacanță?!

Decizia Primăriei Constanța de a lua bani pe terenurile din Satul de Vacanță pe care au fost construite activele din prezent, fie că vorbim de căsuțe de vacanță, restaurant sau magazine, i-a scandalizat pe operatorii economici.

Afaceriștii de aici spun că sunt abuzuri din partea Primăriei Constanța, pentru că Legea 84/2020 prevede că terenurile aferente construcțiilor edificate de către fostele cooperative agricole de producție, precum și ale altor construcții aflate în proprietate privată se înscriu, la cerere, în proprietatea actualilor deținători, dacă nu a fost schimbată destinația activelor.

Vineri, 5 mai a.c., operatorii economici din Satul de Vacanță au organizat o conferință de presă în care și-au arătat nemulțumirile cu privire la noile reglementări impuse de Primăria Constanța.

Oamenii sunt disperați pentru că nu vor primi autorizațiile de funcționare pentru sezonul estival ce se apropie cu pași repezi. Mai mult decât atât, teama este și mai mare întrucât afaceriștii spun că vor fi nevoiți să-și pună lacătul pe ușă.

Potrivit Legii 87/2020, terenurile aferente construcțiilor edificate de către fostele cooperative agricole de producție, de fostele asociații economice intercooperatiste, de fostele organizații și entități ale cooperației de consum, indiferent de denumirea acestora, precum și ale altor construcții aflate în proprietate privată se înscriu, la cerere, în proprietatea actualilor deținători.

,,De unde să aducem banii aceștia?”

Totul pare că a pornit în luna ianuarie a anului curent, atunci când agenții economici din Satul de Vacanță au fost la Primăria Constanța pentru a depune actele pentru autorizația de funcționare. Doar că surpriza a apărut la o distanță de 2 săptămâni, atunci când Primăria i-a notificat că cererea se va aviza doar în momentul în care operatorii vor face dovada deținerii terenului. ,,În luna ianuarie a anului 2022, toți agenții economici din Satul de Vacanță am fost la Primăria Constanța să depunem autorizația de funcționare pentru a fi vizată în anul în curs. La o distanță de 2 săptămâni am primit o adresă de la Primăria Constanța în care ni se spune că nu se va viza cererea noastră până nu vom face o dovadă a deținerii terenului. În urma acțiunilor pe care le-am avut Primăria Constanța a venit cu următoarele precizări ,,În ultimii zeci de ani, operatorii economici au folosit bunul cetățenilor. Actuala administrație a mers în instanță pentru a-i obliga pe operatori să plătească pentru ultimii 3 ani” În adresele pe care le-am primit ni se spune că terenurile sunt al domeniului prival al municipiului Constanța”, spune patronul Casei Harghita.

Mai mult decât atât, oamenii spun că și-au plătit toate taxele și impozitele la SPIT, inclusive pentru folosirea terenului și că noua taxa de 3,5 lei/zi/mp li se pare aberantă.

,,Noi suntem niște societăți comerciale, am plătit către SPIT toate taxele și impozitele, inclusiv pentru folosire teren, dar și pentru eliberare autorizație de funcționare. Noi de unde să aducem banii ăștia pentru taxe și impozite dacă noi nu funcționam? Primarul spune că din anii 1970 noi nu am fi avut doar restaurantele respective, dar noi ne aducem aminte că atunci când au fost date în folosință toate restaurantele aveau terase, cu mese și scaune, așa au fost funcționale dintotdeauna. Noi credem că este un abuz din Partea Primăriei să ne ceară 3,5 lei/zi/mp pe terenul care se numește terasă și în situația în care noi suntem pe terenul nostru”, spune un alt operator din Satul de Vacanță.

Mai multe declarații vă invităm să urmăriți în materialul video de mai jos:

Viceprimarul Cocargeanu neagă cele afirmate de operatorii economici

Oamenii spun că au încercat să meargă să discute cu autoritățile locale și au fost direcționați către Florin Cocargeanu. În urma discuției avute cu viceprimarul, acesta le-a promis operatorilor economici că va efectua o vizită în Satul de Vacanță, lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent! Motivul? Viceprimarului Cocargeanu i-au fost retrase atribuțiile.

Florin Cocargeanu

Contactat pentru un punct de vedere, viceprimarul Florin Cocargeanu a negat cele spuse de operatorii economici, afirmând că nu a avut nicio solicitate de întâlnire din partea agenților. ,,Eu nu am avut o solicitare de întâlnire din partea dumnealor în acest an. Într-adevăr, am avut o discuție anul trecut, după care mie mi s-au retras atribuțiile pe care le aveam cu privire la agenții economici și nu am mai avut cum sa continui demersurile.”, a declarat viceprimarul USR, Florin Cocargeanu. În continuare întrebat fiind cine se ocupă de autorizarea agenților economici, viceprimarul a spus că serviciul se află în subordinea primarului Vergil Chițac.

Ce spune Primăria Constanța

,,Toți agenții economici care îndeplinesc condițiile legale au primit autorizație de funcționare, pentru spațiul pe care îl dețin în proprietate. Terenul aparține municipiului Constanța. Agenții economici din zonă dețin titlul de proprietate doar pe imobilele privatizate de structurile cooperatiste care dețineau anterior casele tradiționale ce, din păcate, nu au fost păstrate, pierzându-se astfel specificul și farmecul locului. Zeci de ani după privatizare, terenul a fost folosit fără a se plăti nimic municipiului Constanța, această situație nu mai poate continua. Primăria a propus agenților economici un contract de superficie, de asemenea, s-a acționat în instanță pentru recuperarea acestor venituri publice pentru ultimii 3 ani. Pentru agenții economici care vor să desfășoare activități comerciale pe proprietatea municipiului s-a aplicat soluția, în baza HCL, de a se percepe o taxi pentru ocuparea terenului. După cum se poate observa, sunt agenți economici care s-au conformat și își desfășoară activitatea în continuare”, a declarat, pentru Replica de Constanța, Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Vergil Chițac

Vergil Chițac: Lege trebuie respectată!

Într-o ediție anterioară a emisiunii Replica Zilei, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac spunea că legea trebuie respectată, dacă nu sunt de acord, să meargă în instanță.

,,Legea spune că dacă au un activ pe acel teren nu trebuie să mai plătească nimic, deși terenul nu le aparține și nu e vorba doar de terenul de sub active, ci de tot terenul. Ați văzut căsuțele din Satul de Vacanță?! Aveau un teren destul de generos. În opinia juriștilor, este o interpretare greșită a legii. Noi nu le cerem decât să aibă un titlu, un titlu de proprietate, de concesiune, de superficie. Dacă prezintă acest titlu, vor primi autorizația de funcționare. Noi invocăm aceeași lege, doar că este o interpretare greșită. Au o posibilitate, mergem în instanță. Dacă dumnealor doresc să procedăm așa, mergem în instanță și instanța va decide cine are dreptate. Noi nu interpretăm legea așa cum o interpretează ei. Mi se pare anormal să ai un activ în Satul de Vacanță, să îți revendici utilizarea gratuită în zona 0, pe timp de vară a sute de metri pătrați care aparțin Primăriei și Primăria să nu primească nici un ban. Tot în baza legii 87 noi spunem că nu este o interpretare legală. Noi cerem un titlu”, spus Vergil Chițac.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mokan ghiftu moooye cu kakao G***n roopt in koor
1
0
Domnule Primar, operatorii din Satul de Vacanta, platesc in fiecare an catre primarie sute de mii de lei pentru terenul de care vorbiti, se pare ca iar nu sunteti bine informat si induceti lumea in eroare, pacat.....
0
0
Felicitari domnule primar ,desfiintati ghetoul numit sat vacanta.O plaga pe obrazul orasului.
1
0
Cocargene , de cand ai fost numit viceprimar nu faci nimic altceva decat sa te plangi . Demisia este o optiune de onoare , nu mai cauta scuze pentru incompetenta ta evidenta , pana la urma esti doar un vanzator de pantofi oportunist !
2
0
Da, este foarte usor sa aruncam cu vorbe necontrolate, toti cei care nu au reusit in viata acum da peafara....
0
0
Un singur cuvant pot spune - jeg
0
0
niste pomanagii care au transformat satul de vacanta in manele, spatiu de cazare, o mizerie si niste produse de iti vine greata sa le mananci
1
0
Sa ne dea statu moca ca noi suntem altfel
1
0
Dupa 30 de ani de moca acum le vine greu sa plateasca...
1
0
Cocina de vacanta, poate
1
0
Au avut 3 ani sa inchirieze sau sa cumpere terenul primariei , acum se plang degeaba . Asa ne deschidem toti carciumi pe terenul statului
0
0
Pe toti agenti economici mici vor sa-i scoata din piata . Nu ne conveneau PSD-isti , Acum liberali vor sa termine farama de comerciant care a mai ramas .
1
1
satul ala de vacant a fost bine gindit de comunisti numai ca au venit de la muntii pindu si l-au facut o ghertzoiala ca dupa chipul si asemanarea lor .
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768