Cine e Dumitru Bîltag, noul șef al IPJ Constanța?! Video
Cine e Dumitru Bîltag, noul șef al IPJ Constanța?! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMinistrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a organizat miercuri, 8 noiembrie, o conferință de presă în care a vorbit despre reorganizarea IPJ Constanța. Cu această ocazie, Predoiu a anunțat șefi noi la IPJ Constanța. Unul dintre aceștia este Dumitru Bîltag, care a fost împuternicit în locul Mădălinei Vlangăr.
„Luăm totul în serios. Sunt lucruri de îmbunătățit. Cer Guvernului, Parlamentului, să înțeleagă că ordinea și siguranța publică nu vor fi puse deoparte. Sunt convins ca voi avea înțelegerea necesară pentru sprijinirea cetățeanului.“ a transmis Cătălin Predoiu.
„Măsurile organizatorice nu se vor aplica toate odată. Se vor întinde pe mai multe luni de zile. Unele măsuri vor fi susținute din resurse bugetare pe anul acesta, altele din bugetul pe anul 2024. Separat, e nevoie de oameni care să pună în funcțiune mecanismele. Sunt locuri vacante. Pentru început, am decis să împuternicesc la IPJ Constanța nou șef inspector Bîltag Dumitru și șef adjunct Cătană Daniel Ovidiu“, a completat Predoiu. Precizăm că Bîltag a fost împuternicit în locul Mădălinei Vlangăr, numită de același Predoiu după tragedia de la 2 Mai. În ceea ce îl privește pe Cătană, acesta a fost împuternicit în locul lui Marin Dincă.
Cine e noul șef al IPJ!
Comisarul-şef Dumitru Bîltag a fost, în trecut, şef al IPJ Mureş, director al Oficiului de Protecţie a Martorilor şi adjunct al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), și, ulterior, la IPJ Ilfov. Potrivit Poliției Române, „are o vastă experiență managerială”, iar în 2022 a primit „Ordinul Bărbăției și Credință în gradul de cavaler. Totodată, în 2020 Libertatea publica un filmuleț cu mașina lui Bîltag, surprinsă de radar, când conducea cu 100 de km/h în localitate. Atunci era șeful IPJ Mureș și spunea că este mașina sa, însă că nu a încălcat nicio regulă de circulație. A fost vizat de un control intern, ale cărui rezultate nu au fost făcute publice. Și adjunctul său, Cătană Daniel Ovidiu, vine tot de la IPJ Mureș.
Precizăm că, anterior conferinței de presă, mai exact marți, 7 noiembrie, la sediul MAI au avut loc discuții pe baza schimbărilor ce vor urma la IPJ Constanța.
Principalele schimbări punctate de MAI sunt următoarele:
Structura de crimă organizată din Port intră în subordinea BCCO Constanța. Politiștii vor lucra tot în Port, iar funcțiile de execuție nu se diminuează.
Secția Poliție Transport Maritim se desființează și rămâne secție din cadrul Poliției Municipale Constanța, fără adjunct.
Din 5 secții de Poliție urbane la Constanța, rămân 4 care vor avea șef și adjunct, iar Mamaia și Port devin secții doar cu șef. La fel și secțiile din Neptun și Costinești.
Din 9 secții rurale rămân 3 (Băneasa, Mihail Kogălniceanu și Cogealac). Restul se desființează, posturile de politie intră în subordinea unor poliții orășenești, funcția de șef secție rurală devine adjunct la poliția orășenească respectivă.
La un post de poliție rămân între 2 și 6 polițiști, din care unul șef de post care se ocupă de dosarele penale, petiții, diverse. Patrularea/ intervenția o asigură poliția orășenească sau secția rurală.
Se desființează Secția regională de Poliție Transporturi (SRPT) Constanța care devine Serviciul Siguranța Transportului. Posturile de politie TF/TN (transporturi feroviare-navale) rămân pe loc, subordonate acestui serviciu, cu excepția secției din Port care intră în subordinea Poliției Municipiului Constanța.
Dispare Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, care va fi absorbit de Serviciul Infracțiunilor la Mediu (preia AEST, piscicultura, silvicultura, deșeurile, protejarea mediului).
Vor fi câini de intervenție și negociator pentru SAS
Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă nu se desființează, nici SAS nu se desființează, în schimb este întărit cu câinii de intervenție și negociatori.
Inspectorul șef pierde calitatea de ordonator de credite.
Se va înființa funcția de director administrativ care va conduce Serviciul Financiar, Logistic, Comunicații, Structura de Securitate, Sănătate și Securitate în Muncă, Protecția datelor. Inspectorul șef va avea 2 adjuncți, unul pe poliția uniformă, unul pe judiciar.
Serviciul Cabinet și Cazier va fi absorbit de structura Serviciul Management Operațional.
200 autospeciale au fost balizate, urmează si restul. Patrula va avea jaloane de îndeplinit (itinerariu cu misiuni clare stabilite de șefii profesionali cum ar fi verificări arestați la domiciliu, culegere informații, staționari în zone de risc, etc.). Balizarea presupune că dispeceratul vede inclusiv când polițistul pornește sistemul acustic/luminos și va ști că are intervenție din oficiu. Itinerariul poate fi părăsit, întrerupt în caz de constatare infracțiuni/contravenții.
Echipa operativă rural/urban - asigurate cu judiciar 24/24, 7/7.
Se dorește cooptarea a 250-350 de oameni din sursa externă și școlirea lor, iar la 15 iunie să înceapă munca pe sezon. Se renunță la detașări (posibile în 2024, dacă nu se reușește pe sursă externă).
Serviciul Rutier va avea 6 ofițeri care vor coordona câte 20-30 polițiști (2-3 patrule pe zi) pe 6 tronsoane rutiere: Constanța- Hârșova; Constanța - Cernavodă; Constanța - ieșire Tulcea; Constanța - Negru Vodă; Constanța - Băneasa; Constanța - Vama Veche.
Predoiu zice că proiectul e unul pilot!
Precizăm că, pe 1 septembrie, Predoiu a venit pe blat la Constanța, la IPJ, unde a avut o întâlnire de lucru la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, alături de secretarul de stat Bogdan Despescu și echipa de conducere interimară a IPJ, condusă de comisar-șef Mădălina Vlangăr, și șefii structurilor din cadrul Inspectoratului. A discutat pe larg despre prioritățile operaționale ale Inspectoratului pentru perioada următoare, dar și despre analiza cazului Vama Veche. Un subiect deosebit de important a fost proiectul pilot de reorganizare completă a IPJ Constanța.
„Ideea este ca noul IPJ să fie mai simplu şi eficient organizat, cu o comandă centralizată, cu mai puţini şefi şi cu mai mulţi oameni în teren, cu o Poliţie prezentă în stradă proactiv şi calificată, o Poliţie mai aproape de cetăţean şi comunitate, o Poliţie plasată între comunitate şi fenomenul infracţional, pentru a proteja cetăţeanul şi a confrunta timpuriu orice formă de infracţionalitate”, a spus Predoiu.
Video:
Reamintim că toate aceste schimbări au survenit după tragedia de la 2 Mai, acolo unde Vlad Pascu a ucis doi tineri, după ce s-a urcat drogat la volan. Pascu se află, în acest moment, în arest preventiv, și încearcă să scape de măsură. Potrivit informațiilor noastre, ministrul ar urma să ajungă joi la Constanța, după numirile anunțate.
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News