Cine este femeia cu avere mai mare decât PIB-ul unui stat mic
Cine este femeia cu avere mai mare decât PIB-ul unui stat mic
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCu o avere netă cât produsul intern brut al unei ţări de mici dimensiuni, Susanne Klatten este astăzi una dintre cele mai bogate persoane din lume, de al cărei nume este legat viitorul unor companii precum producătorul de sub-stanÅ£e chimice Altana ÅŸi producătorul de automobile BMW.
DeÅŸi, la prima vedere, Klatten pare să deÅ£ină toate caracteristicile unui tipic moÅŸtenitor care nu a făcut nimic decât să îÅŸi primească pe tavă poziÅ£ia în societate, povestea ei este marcată de consolidarea uneia dintre cele mai mari companii care au fost tranzacÅ£ionate vreodată pe Bursa de la Frankfurt.
Susanne Hanna Ursula Klatten, născută Susanne Quandt pe 28 aprilie 1962, este o figură proeminentă în domeniul financiar global, fiind cea mai bogată femeie din Germania ÅŸi o forţă majoră în mediul de business din Europa. La finele lunii trecute, averea ei era estimată la 25 mld. dolari, asigurându-i statutul de cea mai bogată femeie din Germania ÅŸi poziÅ£ia 78 în clasamentul celor mai bogaÅ£i oameni din lume, conform Bloomberg Billionaires Index.
Născută în Bad Homburg, în ceea ce era atunci Germania de Vest, Klatten ÅŸi-a construit o carieră ce avea să re-flecte din plin aptitudinile antreprenoriale ale familiei sale. Cu o diplomă în finanÅ£e, ÅŸi-a început cariera la agenÅ£ia de publicitate Young & Rubicam în Frankfurt, unde a lucrat între 1981 ÅŸi 1983. Åži-a aprofundat cunoÅŸtinÅ£ele com-pletând studii de marketing ÅŸi management la Universitatea din Buckingham ÅŸi a obÅ£inut un MBA de la Åžcoala de Afaceri IMD din Lausanne, în ElveÅ£ia, cu specializare în publicitate.
Consolidându-ÅŸi fundaÅ£ia profesională, Klatten a dobândit experienţă valoroasă la Dresdner Bank din Londra ÅŸi, ul-terior, s-a alăturat biroului McKinsey din München, precum ÅŸi băncii Bankhaus Reuschel & Co.
Klatten, care a lucrat ocazional sub numele de Susanne Kant, a moÅŸtenit o participaÅ£ie de 50,1% în gigantul farma-ceutic ÅŸi chimic Altana după decesul tatălui său. În calitate de membră a consiliului de supraveghere al Altana, ea a jucat un rol esenÅ£ial în transformarea companiei într-un nume de top în Germania, inclusă la un moment dat în structura indicelui bursier DAX.
În 2006, Altana ÅŸi-a vândut divizia farmaceutică către Nycomed pentru 4,5 mld. euro, sumă distribuită acÅ£ionarilor sub formă de dividende. Klatten a păstrat controlul asupra Altana, concentrându-se asupra chimiei de specialitate, iar până în 2009, a achiziÅ£ionat aproape toate acÅ£iunile rămase, devenind astfel acÅ£ionar majoritar. Atât Altana, cât ÅŸi SKion, o altă companie controlată de ea, deÅ£in un pachet de 46% în Landa Digital Printing, o firmă israeliană spe-cializată în imprimare digitală ÅŸi nanotehnologie. Prin SKion, Klatten a delistat Altana de la bursă în 2010 printr-o operaÅ£iune de squeeze-out.
MoÅŸtenirea tatălui ei a inclus ÅŸi o participaÅ£ie substanÅ£ială în BMW, iniÅ£ial de 12,5%, care a crescut la 19,2% după decesul mamei sale în 2015. Din 1997, Klatten ÅŸi fratele său, Stefan Quandt, ocupă locuri în consiliul de suprave-ghere al BMW. În plus, investiÅ£ia strategică a lui Klatten în SGL Carbon, un important producător de grafit, îi oferă posibilitatea de a-ÅŸi creÅŸte participaÅ£ia de la 8% la aproape un sfert, în acord cu abordarea sa consecventă de a dezvolta ÅŸi consolida active industriale în Europa, conform businessmagazin.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News