REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 5 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6843
18.4° Constanța Joi, 5 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6843
 

Cine este israelianul care l-a falimentat pe patronul de la Tomis Mall?!

Cine este israelianul care l-a falimentat pe patronul de la Tomis Mall?!

Mirela PASCAL 5 septembrie 2024 | 00:00 672

În 1997, Eyal Ofer a preluat clădirea Tomis Mall, prin firma „Ptelia Company Limited“ - Cyprus, de la Fondul Proprietății de Stat. Au urmat ani de glorie, în care conturile societății s-au umflat substanțial, în urma chiriilor pe care le încasa de la colaboratori. Societatea Tomis SA a reușit, anul trecut, să bifeze vânzări de peste 9 milioane de lei, puțin mai mult decât anul anterior, însă datoriile depășesc 133 de milioane de lei. Pentru a nu ajunge la faliment, israelianul a contractat un credit, în trecut, ipotecând conturile societății. Restul firmelor sale sunt în pragul falimentului. Una dintre ele a lichidat-o recent. Este vorba despre Park Plaza SRL, cu sediul în Voluntari, firmă administrată de israelianul Shimon Galon.

Eyal Ofer

Din pleiada de investitori străini cu afaceri imobiliare în Constanța nu putea lipsi nici cel mai bogat dintre ei. Eyal Ofer, patronul de la Tomis Mall care, alături de fratele său Idan Ofer, a moştenit imperiul clădit de tatăl său Sammy Ofer, a ajuns să deţină 10.000 de hectare de teren în Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Timişoara, majoritatea loturi agricole. Norocul pare că l-a părăsit, ajungând să-și închidă, rând pe rând, firmele. A început cu Park Plaza SRL, cu sediul în Voluntari, controlată de societatea SEASHOPS SA, cu sediul în Constanța, în clădirea unde funcționează Tomis Mall. În august, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SEASHOPS au decis aprobarea reducerii capitalului social al Park Plaza., o societate comerciala cu răspundere limitată, cu sediul în Voluntari, str. Erou Iancu Nicolae nr. 79, prin restituirea către asociatul unic Seashops - S.A. a unei cote-părți, reprezentând suma de 70.000 lei. Totodată, s-a decis aprobarea dizolvării și lichidării Park Plaza SRL.

Cine l-a „falimentat“ pe bossul de la Tomis Mall!

Precizăm că administratorul firmei a fost Shimon Galon, în vârstă de 60 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari de pe piața românească și mâna dreaptă a lui Eyal Ofer. Născut în România, dar emigrat cu familia de la vârsta de 7 ani, Shimon Galon a lucrat mulți ani în Israel până sa revină aici în 1999.

Cine este israelianul care l-a falimentat pe patronul de la Tomis Mall?!Shimon Galon

Revenind la Eyal Ofer, acesta figurează pe prima poziție în topul celor mai bogați israelieni, realizat de Forbes, cu o avere de 9,4 miliarde de dolari și ocupă locul 149 în topul celor mai bogați oameni ai lumii. În România, familia Ofer a investit peste 500 de milioane de euro într-un portofoliu de 10.000 hectare de teren localizat în București, Constanța-Tomis Mall, Brașov și Timișoara și în clădirile de birouri Cathedral Plaza, Platinum Business Center, ansamblul rezidențial de lux Oxford Gadens și hotelul Teleferic din Poiana Brașov.

Tomis Mall, pe linia supraviețuirii

Societatea în baza căreia funcționează mall-ul este Tomis SA, controlată de offshore-ul din Cipru PTELIA Company LTD CIPRUS, a miliardarului israelian Eyal Ofer. Cifra de afaceri a fost anul trecut de 9,1 milioane de lei, însă profitul net a fost pe minus, la fel și capitalurile proprii, iar datoriile ajungeau la aproximativ 133 milioane de lei. De altfel, profitul apare ca fiind pe minus încă din 2008.

Cert este că şanse prea mari de redresare nu se întrevăd la orizont, fiind foarte posibil ca în scurt timp emblematicul magazin Tomis să se transforme într-o parcare uriaşă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hitler
3
1

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516