REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.1° Constanța Lun., 19 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6826
21.1° Constanța Luni, 19 August 2024 Anul XX Nr. 6826
 

Cine l-a ajutat pe fostul șef al Vămii Agigea să-și facă vilă cu 2 etaje în buricul Constanței. Video

Cine l-a ajutat pe fostul șef al Vămii Agigea să-și facă vilă cu 2 etaje în buricul Constanței. Video

Mirela PASCAL 19 august 2024 | 00:00 896

Vameșul Claudiu Olteanu, fostul adjunct al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, este unul dintre numele care au făcut mare vâlvă, în urmă cu 12 ani, în dosarul Portul, în care au fost anchetați nume sonore de la malul mării. După anchetă, Olteanu, la fel ca și ceilalți inculpați, au fost achitați, însă vameșul nu a mai revenit pe funcție, rămânând un simplu funcționar. Anii au trecut, Olteanu și-a văzut mai departe de viață…însă a rămas în legătură strânsă cu unul dintre numele ce au apărut în dosarul mai sus menționat. Vorbim despre un fost coleg, Cristian Adelin Șuță, care a renunțat la funcția de la Vama Agigea și a intrat în lumea afacerilor. Relația e atât de înnodată, încât afaceristul și-a permis luxul de a-l împrumuta pe Olteanu cu 400.000 de lei. Mai mult, Olteanu pare că face afaceri și cu afaceristul Dinisov, căruia i-a vândut un apartament situate pe Aurel Vlaicu din Constanța. De ce avea Olteanu nevoie de atâția bani? Oare pentru a-și ridica ditamai vila în buricul târgului?

 

Cine l-a ajutat pe fostul sef al Vamii Agigea sa-si faca vila cu 2 etaje in buricul Constantei. Video
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, Claudiu Constantin Olteanu a fost trimis în judecată, alături de alți aproape 40 de inculpați, în mega-ancheta anticorupție cunoscută generic drept „Dosarul Portul“.

Olteanu, fost coleg cu Adelin Șuță la Vama Agigea

Printre acuzați s-a numărat și Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, dar și Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor,  Cadîr Sunai, fost director al DRAOV Constanţa, Liviu-Adrian Durbac, fost adjunct al şefului Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, fost adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, ofiţerul de poliţie Adrian Sorin Pătraşcu, fost comandant adjunct "Grup de nave" Constanţa, în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, şi Ionuţ Marius Scrioşteanu, fost şef al Biroului Vamal Slobozia, etc. Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul instituţiilor vamale şi portuare din municipiul Constanţa a fost constituită o „reţea de taxare ilicită” a containerelor cu mărfuri, care a permis introducerea în ţară, prin punctele vamale, de mărfuri contrafăcute, interzise la import. Mărfurile nu erau însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, erau de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, fiind introduse prin falsificarea documentelor de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora). Totodată, gruparea a permis introducerea în ţară a unor mărfuri flagrant subevaluate sau provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe. La finalul procesului penal, în 2019, cu toții au fost achitați.

Cine l-a ajutat pe fostul sef al Vamii Agigea sa-si faca vila cu 2 etaje in buricul Constantei. Video

Șuță i-a dat lui Olteanu 400.000 de lei

Precizăm că în timpul anchetei un alt vameș a fost suspectat, Cristian Adelin Şuta, însă nu s-a putut dovedi vreo legătură cu dosarul Portul. Însă, numele lui a apărut, ulterior, într-un alt dosar instrumentat de DIICOT sub grave acuzaţii de constituire de grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii de infracţiuni. El era asociat în firma SC Trans Arpegio SRL, cu Adriana Le Duc, soţia unui vietnamez suspectat că ar conduce grupul infracţional în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani.

Video:

 

Revenind la Olteanu, după ce totul s-a terminat, iar libertatea lui Olteanu și a celorlalți acuzați nu a mai fost pusă sub semnul întrebării, fostul vameș și-a văzut mai departe de viață… a rămas în sistem, însă ca simplu funcționar. Dar a rămas în relații cu Șuță… ba chiar au pus la cale și afaceri împreună. Una destul de bănoasă pentru Olteanu, căruia i-au intrat în conturi, recent, 400.000 de lei, bani proveniți de la fostul vameș. Olteanu a contractat împrumutul de la Șuță anul trecut și trebuie să-l returneze până în anul 2033.

Cine l-a ajutat pe fostul sef al Vamii Agigea sa-si faca vila cu 2 etaje in buricul Constantei. Video
Nu știm pentru ce avea nevoie vameșul de atâția bani… putem, însă, să bănuim. Claudiu Olteanu și-a ridicat, în buricul târgului, o vilă impunătoare. A demarat procedurile de construire prin 2019, atunci când a inițiat un PUZ pentru teritoriul delimitat de str. av. Vasile Craiu, str. Transilvaniei, str. Romeo Popescu și str. Podului. Avea nevoie să schimbe reglementările urbanistice din zonă, pentru a-și proiecta palatal așa cum își dorea. Anul trecut a început construcția, așa că n-ar fi exclus ca banii să-i fi împrumutat pentru a continua investiția.

Vameșul a făcut afaceri și cu afaceristul Denisov

Însă, pesemne că nu i-au ajuns banii, așa că a scos la vânzare și un apartament situat într-un bloc de pe Aurel Vlaicu. Cui credeți că i l-a vândut? Afaceristului Liviu Denisov, constructorul blocului mistuit de flăcări din Km 4-5. Acesta administrează societatea Eli & Den Trading SRL, deținută, în proporție de 100 % de soția sa, Ana Maria. Un detaliu important este faptul că soția lui Olteanu este angajată la societatea lui Dinisov, în funcția de economist.  

 

Cine l-a ajutat pe fostul sef al Vamii Agigea sa-si faca vila cu 2 etaje in buricul Constantei. Video
Anul trecut, Denisov a primit, în baza unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare încheiată cu soții Denisov suma de 548800 lei. În declarația de avere de anul acesta, mai apare suma de 10.000 de euro pe care ar fi primit-o în baza aceleiași promisiuni bilaterale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mafia makeedoneasca
1
0
OSU MI ROADE BAGABONTILOR !
5
1

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212