REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
11.7° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Cine și de ce tot împrăștie fake-news-uri despre litoralul românesc?! Video

Cine și de ce tot împrăștie fake-news-uri despre litoralul românesc?! Video

Victor ROTARU, M.P. 21 iunie 2024 | 00:00 2294

An de an litoralul românesc este ținta multor fakenews-uri, lansate pentru a speria turiștii. Dacă anul trecut se zvonea că doar apa din dreptul litoralului românesc este infectată cu holeră, vecinii din Bulgaria fiind bine mersi la acest capitol, iată că anul acesta nici n-au pășit bine turiștii pe nisip că a apărut un nou zvon, cum că în apa Mării Negre este o poluare masivă. Potrivit reprezentanților OMD Mamaia Constanța, cel care a aruncat acest zvon este Adrian Bîlbă, fostul director de la Delfinariu. Aflat în studioul Replica de Constanța, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a transmis faptul că nici nu se pune problema de o poluare masivă, fiind vorba doar de resturi de cereale.

Cine si de ce tot imprastie fake-news-uri despre litoralul romanesc?! Video

În ultimii ani, nu a existat sezon estival care să nu înceapă cu un zvon menit să țină departe turiștii de litoralul românesc, și mai ales de Mamaia. Și anul acesta, odată cu debutul sezonului estival au început să curgă și fakenews-urile. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat pentru Replica faptul că: „Este regretabil că există oameni, care în căutarea unui grad de atenție mai mare, sau în dorința de a apărea pe sticlă, se hazardează în a face afirmații pe care tot ei le dezmint. Responsabilitatea pentru tot ceea ce însemnă poluare marină revine ANR-ului, fiind vorba de Marea Neagră, ABADL-ul are și el atribuții în acest sens. Din analizele pe care le-au făcut nu a rezultat nicio poluare. Mesajul nu a fost transmis de către o persoană oficială, de aceea trebuie să ținem cont de ceea ce oficialii ne comunică. În urma cu un an sau doi, în urma unei explozii în Ucraina, apăruse zvonul că toate acele scurgeri, potențiale scurgeri radioactive, ar ajunge în apa de îmbăiere a Mării Negre, un alt zvon fals, care nu face bine turismului. Un zvon care vine din Ucraina sau București, poate îl înțeleg, dar un zvon de la constănțenii care nu-și dau seama că ceea ce spun ei poate să aibă un impact asupra celor din județ care desfășoară activități aici sau muncesc aici, este regretabil. Am discutat cu organele abilitate în acest domeniu, mi-au spus că nici nu se pune problema prezenței de hidrocarburi, era vorba de niște cereale. Nu există nici un pericol din acest punct de vedere pentru floră, faună sau pentru turism.

Cine si de ce tot imprastie fake-news-uri despre litoralul romanesc?! VideoSilviu Coșa

Coșa: „Era vorba de niște rămășițe de cereale, nu vorbim de hidrocarburi”

Legat de „poluarea masivă” din acest an, prefectul a transmis faptul că: „Era vorba de niște rămășițe de cereale, nu vorbim de hidrocarburi, nu vorbim de punerea în pericol a cetățenilor care vin la mare. Ani trecuți cei de la DSP au făcut analize ale apei de îmbăiere în mod periodic, aveau loc creșteri, dar nu era pentru mai mult de o zi. Eu am avut o discuție cu reprezentanții OMD-urilor la nivel de județ și cel din Mamaia, i-am rugat să fie atenți la astfel de zvonuri, să le confirme sau infirme când apar, și dacă consideră că interesele patronatele care fac parte din OMD-uri să nu aibă nici o reținere în a întreprinde măsurile legale. Este răspunderea lor, există aceste structuri OMD, ei sunt cei mai îndreptățiți să aibă grijă de imaginea litoralului. Noi intervenim doar atunci când este un caz deosebit.

Video:

De asemenea și reprezentații OMD Mamaia Constanța au tras un semnal de alarmă legat de „poluarea” din Marea Neagră.

Cine si de ce tot imprastie fake-news-uri despre litoralul romanesc?! Video

Afirmațiile făcute de Adrian Bîlbă sunt cu rea intenție și au ca scop să strice imaginea litoralului românesc și să alunge turiștii către alte destinații. Aceasta este o încercare flagrantă de a discredita eforturile noastre continue de a asigura un mediu curat și sigur pentru turiști. În această perioadă critică, când industria turismului se străduiește să se redreseze, astfel de dezinformări sunt extrem de periculoase. Dacă va fi necesar, vom acționa în instanță pentru a proteja interesele comunității și ale industriei turistice locale“, a declarat George Măndilă, președinte OMD Mamaia Constanța.

Cine si de ce tot imprastie fake-news-uri despre litoralul romanesc?! VideoAdrian Bîlbă

Au existat și constatări oficiale ale Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral:

1. Informația inițială: În cursul zilei de 19 iunie 2024, Dispeceratul ABADL a fost informat de către reprezentantul Serviciului poluare al Autorității Navale Române – Căpitănia Constanța, că o navă ARSVOM s-a deplasat în teren, în urma sesizării unei posibile poluări pe Marea Neagră în zona plajei „Reyna” - Constanța.
2. Verificarea în teren: Serviciul MRCC din cadrul Autorității Navale Române informează că, în urma deplasării în teren, nu s-a constatat prezența de irizații de hidrocarburi în apă.
3. Constatări ale inspectorilor: Inspectorii ABADL s-au deplasat în zonă, unde au constatat că nu se observă irizații de produs petrolier în apă și pe plajă.
4. Analiza probelor: A fost prelevată o probă de apă din zonă, de către ARSVOM, probă analizată de către laboratorul ABADL, din care nu rezultă prezența produsului petrolier.

Măsuri legale:
„Primăria Constanța și OMD Mamaia Constanța vor lua toate măsurile necesare pentru a combate astfel de acțiuni și pentru a asigura o informare corectă și transparentă a publicului. Dacă va fi necesar, se va acționa în instanță împotriva celor care lansează astfel de informații false, pentru a proteja reputația litoralului românesc și pentru a descuraja viitoare tentative de dezinformare.

Consecințele dezinformării:
Dezinformarea poate avea consecințe grave, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru comunitatea locală și industria turismului. Este esențial ca publicul să fie corect informat pentru a evita panica inutilă și pentru a menține încrederea în siguranța și calitatea litoralului românesc. Acțiunile de dezinformare, precum cele întreprinse de Adrian Bîlbă, subminează eforturile de a promova litoralul ca o destinație turistică de încredere și atractivă.

Angajamente pentru protejarea litoralului:
Primăria Constanța și OMD Mamaia Constanța își reafirmă angajamentul de a proteja și conserva ecosistemul Mării Negre. Eforturile noastre sunt concentrate pe menținerea unui mediu sigur și atractiv pentru turiști, asigurând în același timp protecția resurselor naturale și a biodiversității.

Apel la responsabilitate și informare corectă:
Solicităm cetățenilor să nu se lase influențați de informații neverificate și alarmiste și să consulte sursele oficiale pentru informații corecte și actualizate. Informarea corectă și responsabilă este esențială pentru prevenirea panicii și pentru menținerea încrederii în destinațiile turistice românești.

Sprijinul comunității locale:
Îndemnăm comunitatea locală, operatorii de turism și toți cei implicați în industria turismului să sprijine eforturile noastre de a menține litoralul românesc o destinație sigură și atractivă. Colaborarea și solidaritatea sunt vitale pentru succesul acestor eforturi și pentru depășirea provocărilor generate de astfel de dezinformări.

Primăria Constanța și OMD Mamaia Constanța reafirmă angajamentul lor de a asigura un mediu curat și sigur pentru toți vizitatorii și locuitorii orașului și de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja și promova litoralul românesc“, a transmis OMD Mamaia Constanța.

Nu putem ști cine se află în spatele acestor campanii menite să țină cât mai departe turiștii de litoralul românesc, însă problema pare că nu are rezolvare, din moment ce an de an apar astfel de zvonuri care nu au o bază științifică în spate sau nu sunt spuse de vreun oficial.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
OMD face deplasari costisitoare in strainatate, sedinte prin sali de conferinte in Mamaia unde se imbuiba cu capelnita. Apropo, La Paris i-ati convins pe francezi sa vina in vacanta la Mamaia??? Actiuni utile? ZERO. Vorbarie si concerte de 3 lei in mizeria aia de piateta Cazino, pe langa cladiri in paragina si boscheti. Super! Bravo OMD! Ce de treaba faceti voi, pe banii contribuabililor... Marile institutii ale statului roman care fac UN MARE NIMIC ...
6
0
S-a masurat poluarea apei si in portul Constantza ?,pentru ca multe vapoare schimba uleiul si la adapostul nopti uleiul ars se poate sa fi fost aruncat in mare caci daca nu sunt prinsi in fapt oameni lor nici un comandant nu poate fi acuazat,pentru ca poluarea asta a aparut diminratza la lumina zilei fiind purtata de curentzi marini.
5
3
nu intereseaza pe nimeni in afara de prefect cerealele si zvonurile de urme de motorina in apa turistii care vor veni vor judeca numai preturile si calitatea serviciilor care stie tot globul ca sunt nesimtit de mari si respectiv la cele mai scazute standarde iar bulgarii, turcii si grecii sunt cu foarte multe clase peste noi iar astea tin numai de patroni ei sunt singurii vinovati cand vorbim de litoral si autoritatile ca nu fac suficiente controale si nu asigura respectarea legilor si in primul rand siguranta alimentara a turistilor faceti un interviu cu cei de la urgente sa vedeti cate toxinfectii alimentare au pe sezon
5
3
Minciuni sfruntate ale autoritatilor. Autoritati care stiu doar sa ameninte, pe principiul comunist al pumnului in gura! Pluteste pacura pe mare dar ”ni se pare”... Toti cei care vad cu ochii lor marea mizerabila sunt p****i, doar ei, cei din institutiile care fac manevrele - politicieni corupti si securisti, toti imbuibatii-sunt destepti. Mintiti cu nerusinare, cand de fapt ar trebui sa verificati navele care deverseaza santinele in mare! Dar ce sa vezi: autoritatile romane stau in birouri pe salarii uriase, cu burtile umflate de prime si nu verifica nimic. Verifica doar sa isi puna in functii securistii si nomenclaturistii-toti niste incompetenti! Marea Neagra e o latrina si asta o stim cu totii! Asa ca... mancati bors!
9
4
Protectia mediului apele romane ar trebui să verifice zilnic cu ambarcațiuni tot litoralul romanesc de la nord la sud Pe timpul comuniștilor era peste in mare și nimeni nu făcea deversări legile erau dure Azi fiecare face ce vrea și pe mare și pe uscat totul e o junglă Legile sânt de doi lei amendă Din mare a dispărut până și guvizii oare peștii au fugit că marea e prea curată in zona r*mânia În Mamaia preturile au luat-o razna r*mânii se uită la bani și calitate În CT aproape că nu ai ce să vizitezi Navele de pasageri în Grecia Italia etc oferă turiștilor plimbări și vizite în multe locuri din zonă In CT te plimbi jumate de oră pe mare cu niste dughene Navele de pasageri puteau fi folosite pentru turism adevărat în Deltă pe Dunăre în sudul litoralului chiar și excursii cu pasagere in Bulgaria Turcia Grecia etc
11
2
Care fakenews cand la bulgari preturile sunt la jumate si serviciile mai bune, va denigrati singuri cu japca pe turisti
14
2
Litoralul romanesc e de c***t si e falimentar! OMD sunt niste hoti! Prostii care platesc taxa de promovare, ar trebui sa le f**a o judecata la javrele care le mananca banii degeaba si si-au angajat pilele. Da romanu e sclav!
11
3
Ba comunistule, nu mai bate campii cu taranistii! lasa vrajeala ca nu tine. Nu sunt toti nascuti in 2000, comunistule
5
5
daca e vorba de ABADL, au gasit resturi de zer. fake news, sint facute de cei care detin unitati horeca, pri preturile si serviciile oferite(sanchi), prin metodele prin care iau pielea de pe turisti. hotelurile din mamaia au fost date de pomana de taranistii. si atunci te intrebi, de ce nu sint profitabile? vor impozit mic, vouchere, ochelari de cal la turisti, etc..
11
3
O parte de vina va apartine .Faceti numai ce va ordona patronul
10
0
in mamaia nord deverseaza imobiliarii aia la greu chestii prin conducte direct in mare si nu e "feic niuz"
10
2
Ale dreaku cereale, sunt negre si uleioase, nu mai mancati kko! Isi vor da seama turistii cand vor face baie...
17
4
Voi cei de la acest ziar aruncați cu fake news zilnic despre litoralul r*mânesc
12
6
De la cerealele ukrainiene ca ele plutesc ptr ca au multe pesticide in ele.
12
20

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515