REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
22.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Cine sunt cei aproape 2 milioane de români cărora nu le va crește pensia, după recalculare

Cine sunt cei aproape 2 milioane de români cărora nu le va crește pensia, după recalculare

Virgil STOIAN 21 iulie 2024 | 00:00 337

1.750.000 de pensii nu vor crește la recalculare. Recalcularea pensiilor se realizează conform unei formule clare, iar toți pensionarii vor primi pensia recalculată la 1 septembrie. Între 15 august și 31 august, pensionarii vor primi adeverințele cu noile valori ale pensiilor.

Cine sunt cei aproape 2 milioane de romani carora nu le va creste pensia, dupa recalculare

Din aceste adeverințe, pensionarii vor afla ce pensie vor primi începând cu septembrie, în urma recalculării.

Reprezentanții Ministerului Muncii și Casei de Pensii au oferit diverse estimări privind numărul pensiilor care vor crește. În România, în iunie 2024, erau înregistrați 4.745.651 de pensionari, cu 1.953 mai puțini față de luna precedentă.

3.000.000 de români vor avea pensia mai mare

Șeful Casei de Pensii a declarat că numărul pensiilor care vor crește este de 3.000.000. Astfel, 1.750.000 de pensii nu vor crește la recalculare, ceea ce înseamnă că unul din trei pensionari nu va beneficia de creșteri ale pensiei.

„În prima etapă beneficiază toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate.

Cine sunt cei aproape 2 milioane de romani carora nu le va creste pensia, dupa recalculare

Dintre aceștia, peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase.

Mă refer aici la punctele de stabilitate, care reprezintă o noutate în noua lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate”, a declarat Daniel Baciu.
Ce este „mica recalculare”

De la 1 septembrie va începe mica recalculare. Aceasta oferă posibilitatea pensionarilor care au avut venituri nepermanente să aducă dovezi că au beneficiat de sporuri, prime, sume de bani pentru ore suplimentare sau de noapte, care nu sunt reflectate în pensie. Acest lucru se aplică doar pensionarilor care au ieșit la pensie înainte de 2001.

Mai multe detalii despre adeverințele privind veniturile nepermanente:

„În etapa a II-a, vorbim doar despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care în prezent nu sunt luate în calcul la pensie. Acest lucru se va întâmpla în termen de 6 luni, începând cu 1 septembrie. Este vorba despre acordul global, care reprezintă cel mai mare spor, aici se vor vedea cele mai mari creșteri.

Avem termen până în februarie 2025 să recalculăm toate aceste pensii, noi numim această etapă a doua mică recalculare. De ea beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în sectoarele de activitate unde au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii acordate sporadic”, a declarat șeful CNPP la Antena 3 CNN.

Cine sunt cei aproape 2 milioane de romani carora nu le va creste pensia, dupa recalculare

Formula de recalculare

VPR (81 lei) X numărul de puncte.

Punctele: puncte de contributivitate + puncte de stabilitate + puncte pentru perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte pentru fiecare an).

Puncte de stabilitate 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 - 30 de ani de muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in noua legea au disparut cei cu grupe de munca deci legea actioneaza in trecut si actioneaza dur ptr ca lor nu li se va mari pensia mai multi ani dupa cum a spus si seful casei de pensii dupa ce multi altii au observat asta iar inflatia va reduce mult puterea de cumparare in acest timp; e o taiere mascata din pensie in urmatorii 2 - 3 ani iar taierea va fi mare; inca o escrocherie ordinara a mafiei psdnl pe spinarea amarastenilor
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712