REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cine va repara lucrările de mântuială făcute la Ambulatoriul din Eforie Sud?!

Cine va repara lucrările de mântuială făcute la Ambulatoriul din Eforie Sud?!

Ana Maria LIPAN 4 ianuarie 2023 | 00:00 1683

Contractul pentru efectuarea lucrărilor de renovare la Ambulatoriu de specialitate din cadrul Spitalului de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală Eforie Sud, a fost obținut de societatea Malcons-Com, deținută de Liliana Manole. Firma nu e nici pe departe la prima colaborare cu statul, în trecut obținând numeroase astfel de contracte. De data aceasta se va ocupa de remedierea situației dezastruoase cauzate de lucrările de mântuială realizate de Cisgaz Instal Construct, contractată pentru proiectul: "Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud", desfășurat în 2014-2016.

Malcons-Com urmează să repare stricăciunile cauzate de Cisgaz Instal Construct, firma contractată pentru proiectul: "Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud", desfășurat în 2014-2016. Societatea  Lilianei Manole, a obținut contractul pentru realizarea lucrărilor de renovare la Ambulatoriu de specialitate din cadrul Spitalului de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală Eforie Sud, situat pe Str. Republicii, nr. 7. Valoarea acestuia este de 246.278,64 lei.

Precizăm că, în perioada 2014-2016, ambulatoriul  a beneficiat de un proiect de reabilitare al cărui cost s-a ridicat la suma de 3.494.315,32 lei. Rezultatele acestuia au fost însă catastrofale, după încheierea lucrărilor sesizându-se numeroase deficiențe, inclusiv găuri în tavanul fals, prezența urmelor de infiltrații, cabinete fisurate, geamuri termopan care nu etanșează corespunzător şi nu numai. Pentru a evita un nou dezastru Consiliul Județean își rezervă de data aceasta “dreptul în mod unilateral de a suspenda executarea contractului, motivat, fără ca executantul să fie îndreptățit a solicita orice costuri suplimentare/daune aferente suspendării.”

Printre lucrările ce urmează să fie executate se numără reparații la nivelul plăcilor de rigips, anume decopertarea plăcilor afectate și înlocuirea lor, aplicarea de glet special pentru și aplicarea de glet pe întreaga suprafață a plăcii și șlefuirea suprafețelor. Se vor realiza și lucrări de zugrăveli, ce presupun îndepărtarea rugozităților, curățarea suprafețelor, aplicarea de amorsă și vopsea lavabilă în straturi duble.

Vor beneficia de reparații și verificare și instalațiile electrice, instalațiile sanitare, dar și tâmplăria PVC.

Trecut anevoios la Ambulatoriul Eforie Sud

Ambulatoriul a beneficiat de asistenţă financiară nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), implementând proiectul: "Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud", finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenţie 3.1 — Reabilitarea/ modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate. Proiectul care a avut valoare totală de 3.494.315,32 lei (inclusiv TVA), din care lucrări Construcţii + Montaj de 2.437.748,29 lei (exclusiv TVA), a fost derulat în perioada 2014-2016, având o durată de verificare post implementare de 5 ani, respectiv până la 01.11.2021. Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului de Ortopedie, Traumatologie, Recuperare Medicală din Eforie Sud a făcut obiectul unor investiţii, atât în infrastructură, cât şi în echipamente, aparatură şi dotări, astfel încât, această unitate medicală să se ridice la standardele funcţionale şi de calitate corespunzătoare, contribuind astfel la creşterea calităţii serviciilor medicale.

Principalele deficiente constatate după încheierea proiectului de reabilitare


În sălile de Tratament au fost sesizate multiple deficiențe, printre care: zone cu urme de pete și fisuri în sala de Kinetoterapie 1, zone cu fisuri care se extind la nivelul faianței aplicate identificate pe peretele dinspre camera tehnică din sa1a de Hidroterapie (duș subacval, băi galvanice, parafina) și zone cu găuri și pete cauzate de infiltrații la nivelul tavanului fals. În sala de Electroterapie 2 în tavanul fals s-a format o gaură, de asemenea sunt prezente pete din infiltrarea apei, iar în cabine sunt zone cu fisuri şi urme de pete, pereții din sala în care se află echipamentele electronice (U.P.C.) prezintă zone cu fisuri, iar atunci când condiţiile meteorologice sunt nefavorabile, geamurile termopan nu etanşează corespunzător.

La bazinele de tratament există pierderi de apă (scurgeri în subsolul clădirii, acolo unde corespunde partea inferioară a bazinului), astfel încât bazinele nu au putut fi utilizate niciodată în scop terapeutic, vopseaua din interiorul bazinelor prezintă urme de crăpături, iar în anumite zone s-a desprins şi s-a curăţat. Stâlpii de susţinere şi zona din dreptul stâlpilor prezintă și ele fisuri (lucrări, care nu au făcut parte din proiectul autorizat si executat).

Nereguli depistate și pe terasa circulabilă


Pe terasa circulabilă au fost descoperite următoarele nereguli: hidroizolaţia bituminoasă de pe acoperişul bazinelor prezintă crăpături; coşul centralei şi bara care delimitează terasa circulabilă sunt deteriorate, prezentând urme de rugină; zidul de protecţie, care delimitează terasa circulabilă s-a crăpat şi prezintă zone unde acoperişul a căzut. La intrarea care duce către Centrala termică sunt prezente fisuri în zona buiandrugului de la uşa de intrare aferenta centralei termice și urme de mucegai.

Date despre firma contractată pentru renovare

Societatea Malcons-Com a înregistrat în anul fiscal 2021 o cifră de afaceri de 2.431.209 lei, profit ce se ridică la valoarea de 336.722 lei, datorii de 84.314 și 12 angajați. Unic asociat este Liliana Manole. Firma are un istoric lung de colaborări cu statul.

Cât despre firma care mai mult a stricat decât a reparat, în speță Cisgaz Instal Construct, aceasta are sediul în Ploiești și este deținută de Dragoș Cismaru. Acesta a primit în 2015, de la CJ, 3 milioane de lei pentru reabilitarea ambulatoriului. În 2021, a avut cifra de afaceri de 14 731 lei, profit de doar 7 960 lei și datorii de 205 566 lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu cârpeală nu o sa ieșim din noroi niciodată!!! Demolată și ridicată o construcție noua!!! Politicieni de cacat
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510