REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.1° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
30.1° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Cinema: Bellochio şi copilul evreu furat în numele papei

Cinema: Bellochio şi copilul evreu furat în numele papei

A.F. 30 octombrie 2023 | 00:00 277

Steven Spielberg a fost interesat de acest caz, însă în cele din urmă cineastul italian Marco Bellocchio a fost cel care a realizat un lungmetraj pe baza acestuia, redeschizând o pagină sumbră din istoria antisemitismului Bisericii Catolice, cu o peliculă despre răpirea unui copil evreu din Bologna la ordin papal, notează AFP.

Cinema: Bellochio si copilul evreu furat in numele papeisursa foto: The Italian Cultural Institute Melbourne / Facebook

"Kidnapped" ("Rapito" în original) revine asupra cazului lui Edgardo Mortara, născut la mijlocul secolului al XIX-lea. Acest copil a fost botezat în secret de către moaşa sa, apoi luat de lângă părinţi în 1858, la vârsta de şapte ani. O răpire la ordinul autorităţilor papei antisemit şi conservator Pius al IX-lea, pentru a fi educat în religia catolică la Roma.

După Brigăzile Roşii (în miniseria "Esterno Notte") sau lupta împotriva Mafiei ("Il Traditore"), Bellocchio se ocupă de data aceasta de un caz care a ţinut prima pagină a ziarelor la vremea lui, apoi a căzut într-o relativă uitare.

"Este un episod important din istoriei italiene pentru că este una dintre ultimele răpiri efectuate în numele bisericii în Italia", povesteşte cineastul, al cărui film, care ajunge în noiembrie în cinematografele din Europa, denunţă atât dogma, cât şi prozelitismul.

La acea vreme, Papa era suveranul statelor papale, iar Italia era în curs de unificare.

"Forţele liberale, progresiste, au interpretat acest eveniment ca fiind unul barbar, iar acest mic fapt a provocat un mare scandal în întreaga lume", a continuat el, în timpul unui interviu acordat în luna mai la Cannes, unde filmul său s-a aflat în competiţie.

Sub forma unei fresce istorice, filmul urmăreşte lupta familiei Mortara împotriva bisericii pentru recuperarea micuţului Edgardo, culminând cu un proces intentat de noile autorităţi laice fostului inchizitor al oraşului, creierul răpirii.

Pe lângă miza politică, există şi o dimensiune intimă, într-o familie prinsă în istoria Italiei în momentul în care aceasta se scria, în timpul Risorgimento-ului, al unificării ţării.

Edgardo însuşi pare prins într-un "sindrom Stockholm", sfâşiat între loialitatea faţă de familie şi cea faţă de catolicism. Va deveni preot, nu va părăsi niciodată ordinul şi va încerca până la sfârşit să-şi convertească mama.

Povestea, care arată şi antisemitismul lui Pius al IX-lea, l-a interesat pe Steven Spielberg, regizorul filmului "Schindler's List".

Marco Bellocchio povesteşte că în cel mai recent film al lui Spielberg, "The Fabelmans", extrem de autobiografic, regizorul prezintă un adolescent evreu hărţuit de camarazii săi care îl acuză că l-a "ucis pe Hristos".

Acest atac antisemit clasic l-a inspirat pe Bellocchio pentru una dintre cele mai puternice secvenţe din "Kidnapped", în care Edgardo îndepărtează cuiele de la mâinile şi de la picioarele unui Iisus aflat pe cruce.

Regizorul în vârstă de 83 de ani, unul dintre cele mai mari nume ale cinematografiei italiene contemporane, a atacat neobosit instituţiile şi biserica, în special în 2002 cu filmul "Il sorriso di mia madre", prezentat la Cannes.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513