REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.5° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
23.5° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Ciolacu: Doar cu energie accesibilă pentru economie şi populaţie se poate trece la obţinerea de energie curată, verde

Ciolacu: Doar cu energie accesibilă pentru economie şi populaţie se poate trece la obţinerea de energie curată, verde

Victor ROTARU 25 iulie 2024 | 00:00 146

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că doar cu securitate energetică, energie accesibilă pentru economie şi populaţie şi competitivitate economică se poate face pasul decisiv spre următorul obiectiv esenţial - obţinerea de energie curată, verde.

Ciolacu: Doar cu energie accesibila pentru economie si populatie se poate trece la obtinerea de energie curata, verde

El a participat la Forumul de afaceri organizat, la Palatul Parlamentului, cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat.

 "Organizarea acestui eveniment arată, de fapt, cât de strâns este parteneriatul dintre Ministerul Energiei din România şi Departamentul pentru Energie din Statele Unite ale Americii. Energia şi clima sunt domenii inseparabile, nu putem construi politici într-un domeniu fără să ne gândim la celălalt. (...) Provocările din aceste domenii sunt globale, iar, prin urmare, trebuie să găsim soluţii globale. Împreună cu partenerii europeni şi cu cei americani, putem propune soluţii eficiente pentru energie şi climă. Putem doar dacă lucrăm sincronizat să vorbim pe o singură voce şi să schimbăm lumea prin puterea exemplului! Când spun 'noi' nu mă refer doar la politicieni, ci şi la oamenii de afaceri, cercetători, experţi şi societatea civilă", a declarat Ciolacu.

El a subliniat că reducerea costurilor energiei pentru toţi consumatorii, individuali şi industriali, este o problemă ce trebuie abordată "frontal".

"Sistemele noastre energetice trebuie să fie capabile să furnizeze energie în orice moment şi în condiţii de stres intern ori extern tuturor consumatorilor, oriunde. Reducerea costurilor energiei pentru toţi consumatorii, individuali şi industriali este o problemă ce trebuie abordată frontal. Şi noi, ca întreaga Europă, riscăm scăderea avantajului competitiv din cauza preţurilor ridicate la energie. Trebuie să inversăm această tendinţă imediat", a afirmat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, este urgentă modernizarea capacităţilor de producţie de energie şi a liniilor de transmisie, care să poată "stabiliza sistemul energetic, permiţând şi circulaţia liberă a energiei, într-o piaţă unică, dar una funcţională".

Totodată, el a punctat că se impune diversificarea surselor de energie şi a mijloacelor de producţie, iar în contextul războiului din Ucraina şi a apropierii iernii este nevoie de acţiune imediată pentru a susţine Republica Moldova, Ucraina, toate ţările din regiune cu vulnerabilităţi.

"De aceea, îmbunătăţim capacităţile de interconectare cu toate ţările din jur. Coridorul trans-balcanic şi Coridorul vertical, la care lucrăm cu partenerii din Bulgaria, Turcia şi Grecia, sunt proiecte vitale pentru regiune în domeniul gazelor. Alături de Turcia şi Azerbaidjan am deschis un nou potenţial uriaş de cooperare atât în privinţa gazelor, cât şi a energiei, iar prin Coridorul verde am cooptat noi state precum Georgia şi Ungaria la acest efort regional fără precedent", a explicat Marcel Ciolacu.

Premierul a trecut în revistă şi alte proiecte majore dezvoltate de România în domeniul energiei.

"Investim miliarde de euro în noi capacităţi de obţinere a energiei din surse regenerabile şi urmărim dublarea capacităţii nucleare a României. Sunt cele mai mari investiţii din istorie în toate mijloacele de producţie de energie. Vrem să modernizăm sectorul energetic şi să-l facem mai rezistent la şocuri regionale sau globale. Începem proiectul Neptun Deep, proiect crucial de explorare a gazelor în Marea Neagră, care va dubla capacitatea de producţie de gaze a României şi va transforma ţara în cel mai mare producător din UE începând cu 2027. Totodată, construim un sistem de transport de curent continuu de înaltă tensiune ce duce energie din Azerbaidjan, Georgia şi România către Ungaria şi restul Europei", a transmis Ciolacu, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016