REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ciolacu: România nu poate fi o societate modernă dacă nu se respectă drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Ciolacu: România nu poate fi o societate modernă dacă nu se respectă drepturile persoanelor cu dizabilităţi

A.F. 30 iulie 2024 | 00:00 174

România nu poate să fie o societate modernă, bazată pe respect dacă nu se implică mai mult pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţii, a declarat, luni, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Ciolacu: Romania nu poate fi o societate moderna daca nu se respecta drepturile persoanelor cu dizabilitatiMarcel Ciolacu

Şeful Executivului a participat, la Palatul Victoria, la semnarea parteneriatului "Şanse egale pentru o viaţă independentă", încheiat între Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Protocolul a fost semnat de Daniela Tonci, preşedintele CNDR, şi Sebastian Hotca, preşedinte ANPC.

"În acest moment, mă consider mai norocos decât dumneavoastră, iar acest lucru nu trebuie să mă bucure, acest lucru trebuie să mă oblige. Consider că trebuie cu toţii să ne implicăm mai mult, cu toţii avem o obligaţie faţă de dumneavoastră, avem o obligaţie faţă de societatea pe care ne-o dorim în România. România nu poate să fie o societate modernă şi o societate bazată pe respect dacă nu ne implicăm mai mult pentru dumneavoastră", a afirmat Ciolacu.

Potrivit acestuia, legislaţia în materie trebuie pusă în aplicare prin implicarea tuturor actorilor din societate, iar statul trebuie să joace rolul de liant în toate aceste demersuri.

"Este, din punctul meu de vedere, insuficient să avem legislaţie, e un lucru obligatoriu. Această legislaţie trebuie pusă şi în practică. Această legislaţie nu poate fi pusă în practică decât implicându-ne cu toţii şi mă bucur imens de mult că astăzi avem şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi care au hotărât, cu toate că legislaţia ar fi cerut peste un an aceste lucruri să fie puse în practică, să creăm deja anumite centre-pilot sau exemple-pilot, ceea ce va dovedi buna practică şi cât de mult vă ajută pe dumneavoastră. Cu toţii avem o datorie să ne implicăm şi nu vom putea singuri, ne trebuie şi autorităţile, şi Parlamentul, şi Guvernul, şi dumneavoastră, şi autorităţile locale şi centrale, dar mai ales mediul de afaceri şi cred că aici statul român trebuie să fie liantul şi să găsească, în afară de promovarea acestor exemple, o implicare astfel încât cât mai mult mediul de afaceri să vină partener la acest efort", a evidenţiat premierul.

El a punctat că dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilităţi trebuie întărit, anunţând că va propune o modificare a legii în acest sens.

"Până acum legislaţia te lasă, dacă nu îndeplineşti să te încadrezi în această lege, să plăteşti statului anumiţi bani. Cred că e o abordare greşită. Eu cred că, dacă nu ai posibilitatea să angajezi, acest lucru trebuie să ni-l spuneţi dumneavoastră, Consiliul Naţional. Dacă o autoritate locală doreşte să nu aplice această lege, atunci trebuie să aibă o negaţie de la dumneavoastră. Şi eu o să propun această modificare a legislaţiei, pentru că dreptul la muncă şi dreptul de a fi implicaţi în societate e cel mai important şi multe persoane dintre dumneavoastră vor să aibă acest drept, nu vor să nu aibă acest drept pentru că există o crăpătură în lege astfel încât angajatorul să aibă şi alte posibilităţi", a explicat Ciolacu.

Prim-ministrul a dat asigurări că atât el, cât şi Guvernul pe care-l conduce se vor implica în problematica ce ţine de persoanele cu dizabilităţi pentru ca acestea să aibă parte de o viaţă cât mai normală în România, la fel ca şi ceilalţi cetăţeni.

"Aveţi un partener în mine şi în Guvernul României şi îl felicit şi pe domnul director de la ANPC şi pe reprezentanţii Auchan, din câte am înţeles. Cred că e un început discret, dar un exemplu care ne va obliga în viitor să ne implicăm şi mai mult. Şi eu vă garantez şi vă promit că veţi vedea o implicare din partea mea şi a Guvernului român. Vă spun încă o dată, este insuficient să plătim alocaţii sau să facem legi. Nu cred că prioritar pentru dumneavoastră este ca statul să mărească anumite sume - este foarte important şi acest lucru, dar nu este determinant, determinant este accesul dumneavoastră la o viaţă cât mai normală, la fel ca noi toţi", a subliniat premierul.

La eveniment au mai participat ministrul Economiei, Radu Oprea, şi un reprezentant al grupului Auchan, retalier care a implementat, deja, ca proiect pilot, un traseu de accesibilizare la cumpărături pentru persoanele cu dizabilităţi în unul dintre magazinele sale din Bucureşti.

Membru cu drepturi depline al European Disability Forum, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) este o organizaţie de tip federaţie, fără scop patrimonial, neguvernamentală, umanitară, apolitică, non-profit, formată din organizaţii reprezentative la nivel naţional pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, potrivit site-ului www.fcndr.ro.

CNDR s-a înfiinţat în anul 2004 la solicitarea Comisiei Europene, ca cerinţă a aderării României la Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016