REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.7° Constanța Lun., 19 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6826
27.7° Constanța Luni, 19 August 2024 Anul XX Nr. 6826
 

Cioloș: Ciolacu... vorbește gura fără el despre aderarea României la Schengen!

Cioloș: Ciolacu... vorbește gura fără el despre aderarea României la Schengen!

Victor ROTARU 30 decembrie 2023 | 00:00 1760

Miercuri, 27 decembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat faptul că, începând cu luna martie a anului 2024, vor fi eliminate controalelor la granițele aeriene și maritime pentru România. Se pare că premierul s-a bucurat prea devreme, fostul șef al Guvernului, Dacian Cioloș, declarând faptul că după afirmația lui Marcel Ciolacu negocierile au fost întrerupte. 

Ciolos: Ciolacu... vorbeste gura fara el despre aderarea Romaniei la Schengen!

După 13 ani, în sfârșit, România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”, a transmis Marcel Ciolacu miercuri, 27 decembrie. 

Ciolos: Ciolacu... vorbeste gura fara el despre aderarea Romaniei la Schengen!Foto cu rol ilustrativ

Cioloș: Ciolacu... vorbește gura fără el

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, europarlamentarul Dacian Cioloș a transmis faptul că nu este vorba despre nici o aderare: „Nu este decisă nicio aderare. Eu nu am văzut pe nimeni să spună că e decisă o aderare. Ciolacu... vorbește gura fără el. Mie nu mi se pare deloc că dânsul este implicat în negocieri ca să știe despre ce vorbește. Au fost zilele trecute niște negocieri politice, trilaterale, între Bulgaria, România și Austria, care urmau să ajungă la un acord politic, pe baza căruia, pe urmă, să ia consiliul o decizie înainte de sfârșitul anului. Abia cu o astfel de decizie, luată de toate statele membre reprezentate de miniștrii interni și ambasadori puteam vorbi de o aderare. Știm că au fost aceste negocieri politice între Austria care blochează decizia și Români și Bulgaria, țările direct interesate, și am văzut după declarația pompoasă a lui Ciolacu că e rezolvată problema cu aeroporturile și cu porturile, am văzut declarația ministrului de interne austriac care spune că nimic nu e decis momentan. Ciolacu, dacă au existat niște negocieri, pare că le-a aruncat în aer prin felul în care a comunicat public. Austria s-a simțit foarte deranjată de ieșirea publică a premierului Ciolacu înainte de un acord final.

Ciolos: Ciolacu... vorbeste gura fara el despre aderarea Romaniei la Schengen!Dacian Cioloș 

Doar înțelegerea pe o primă etapă, cu aeroporturile și maritimă, nu înseamnă aderare la Schengen. Aderarea la Schengen este atunci când ai întreg procesul agreat. Chiar dacă aderarea se face pe etape. Austria a confirmat că nu există deocamdată un acord pentru frontierele terestre. Un astfel de acord putea fi negociat dacă cei în cauză stăteau la masa negocierilor până la un acord final și nu ieșea premierul în mod triumfalist să arunce eventuale succese de etapă care nu au niciun impact. Este foarte probabil să fie păstrat acest acord cu frontierele maritime și aeriene la 1 martie, dar ar fi foarte periculos ca România și Bulgaria să accepte această desfășurare, fără să existe un acord politic și cu aderarea cu frontierele terestre că asta ar însemna să înghițim gălușca pe jumătate și mai mică decât cea normală. Noi avem un drept, nu e o favoare care ni se face, care o negociem acum. Este o țară care blochează în mod cinic aderarea și noi trebuie să susținem prin negocieri tot dreptul de a adera, chiar dacă procesul o să fie în etape, dar decizia trebuie să fie luată. Dacă acceptăm doar prima bucată, riscăm să rămânem așa până la „Sfântu’ Așteaptă” cu aderarea pentru frontierele terestre, care este cea mai importantă”, a mai adăugat fostul premier al României.  

„Eu nu mai cred ce spune Ciolacu“

Dacian Cioloș a mai transmis faptul că nu este nici o victorie a actualului Guvern o viitoare aderare la spațiul Schengen, fiind un drept al României: „Este în aer o decizie privind aderarea. Anul acesta nu mai avem nici un consiliu de miniștri de interne, CO-REPER-ul ar fi putut să ia o decizie zilele trecute, dar după declarațiile premierului Ciolacu, negocierile au fost întrerupte. Anul acesta nu văd cum mai poate fi luată o decizie. Ar putea fi luată o decizie la începutul anului următor, dacă vor fi reluate negocierile, dar după ieșirea aceasta a lui Ciolacu nu știu în ce măsură va mai exista încredere între parteneri să continue negocierile cu rezultate favorabile. Faptul că premierul Ciolacu s-a aruncat cu capul înainte, a dat peste cap și reținerea Bulgariei și i-a enervat pe austrieci și nu știu dacă mai e pe masă posibilitatea continuării negocierilor pentru ca la începutul anului următor să putem avea o astfel de decizie. Eu nu mai cred ce spune Ciolacu, nu-l mai cred de anul trecut când și el și Ciucă se lăudau că sigur vom adera la Schengen în 2023, nu s-a întâmplat acest lucru, a fost un eșec lamentabil. Nu este nici un succes al PSD-ului. PSD-ul a aruncat în aer posibilități de a adera la Schengen în mai multe reprize. În 2016 negociasem cu Germania, Olanda, Franța, care se opuneau atunci aderării la Schengen, știu că dacă în 2017 am fi putut închide MCV-ul, și l-am fi putut închide dacă n-ar fi aruncat PSD-ul cu Dragnea legile justiției, în 2018 puteam adera la Schengen, tot din cauza PSD-ului s-a aruncat atunci o posibilitate. Nimeni nu se poate lăuda cu aderarea la Schengen în 2023 sau 2024, pentru că sunt 13 ani de când trebuia să aderăm.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Austria Este O Țară De c****t
1
0
Daca e cineva care sa-l critice pe Ciolacu,acestia suntem noi,populatia Romaniei. Ciolos ar fi bine sa inchida fleanca,cata vreme prezenta lui in politica a fost si este ,asa cum au dovedit-o actiunile lui,un mare basinoi. E ca si cum analfabetii ar critica medicii ca au scrisul urat,cam pe acolo este asemanarea.
1
4
pop sa-i s**i covrigu lu ciolacu daca-ti place asa mult nu uitati ca vizele ptr canada au fost ridicate de ciolos ptr ca a i-a santajat cu semnarea acordului comercial cu ue, asa se vorbeste in politica si cu toata antipatia ptr cilos ca e neoliberal am mai mult incrdere in el decat in covrigari si ciuci si alte aratari comunistoide
4
4
Te a intrebat cineva ce parere ai, LOOSERE! Care e contributia ta la Schenghen? MCV ul ala nenorocit acceptat de tine si betiva de Macovei. Si acum te ai trezit deodata! Taci din gura javra! Te a pus Soros sa vorbesti?
4
7
Omul asta macar se zbate sa faca ceva. Tu ce 3,14zda ma-tii ai facut ca prim ministru, b0ule?
5
8

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212