REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Cioloș, despre aderarea la Schengen: Este un eșec major al lui Iohannis și al Guvernului

Cioloș, despre aderarea la Schengen: Este un eșec major al lui Iohannis și al Guvernului

Victor ROTARU 5 decembrie 2023 | 00:00 3221

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reunește, la Bruxelles, pe agenda discuțiilor aflându-se ca subiect posibil și aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Europarlamentarul Eugen Tomac a transmis faptul că pe 5 decembrie se va discuta subiectul aderării însă nu va fi supus la vot, acesta spunând că România a ratat intrarea în Schengen anul acesta, iar anul viitor nu există aproape nicio șansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare și apoi alegerea unei noi Comisii Europene. Contactat de către reporterii Replica de Constanța, europarlamentarul Dacian Cioloș este de părere că se va lua o decizie politică până la finalul acestui an, iar aderarea propriu-zisă a României la Spațiul Schengen se va face anul următor. 

Ciolos, despre aderarea la Schengen: Este un esec major al lui Iohannis si al GuvernuluiDacian Cioloș

România și Bulgaria au primit, în cadrul Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022, un vot negativ din partea Olandei și Austriei pentru aderarea la Spațiul Schengen. Acum, România și Bulgaria rămân în cărți pentru aderarea la Schengen, părerile fiind împărțite. Contactat de către reporterii Replica, europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat: „Cei responsabili în momentul de față, referitor la subiectul Schengen, sunt cei din Guvern, iar în mod specific Ministrul de Interne și Președintele României. Cei doi sunt membrii de Consilii la nivel european unde se iau decizii în acest subiect, restul sunt povești. Nici nu are rost să fie pus pe agendă subiectul, dacă nu există certitudinea unui vot favorabil.

Cioloș: Ar trebui contactată Austria și văzut dacă își poate schimba poziția

Eu am participat la sute consilii de miniștrii când am fost comisar și știu cum se negociază. Odată s-a votat și s-a respins și a doua oară nu se mai pune subiectul pe agendă decât atunci când președinția în exercițiu a Consiliului are garanții că decizia favorabilă va fi luată. În momentul de față sunt două Guverne care blochează decizia, Olanda și Austria. Olanda este gata să-și ridice veto-ul față de Bulgaria. Eu am mai avut discuții cu Mark Rutte (prim-ministru al Țărilor de Jos) și el a spus că după ce trec alegerile, va conduce Guvernul până la instalarea noului guvern olandez, care nu se va întâmpla înainte de începutul anului viitor și ei pare că sunt gata să-și ridice veto-ul și atunci Austria rămâne singură, izolată. Eu nu știu ce discută Guvernul României, pentru că ei nu spun public aceste lucruri, dar ar trebui contactată Austria și văzut dacă își poate schimba poziția”, a mai adăugat Dacian Cioloș.  

Ciolos, despre aderarea la Schengen: Este un esec major al lui Iohannis si al GuvernuluiFoto cu rol ilustrativ

„Nici nu aș concepe să nu intrăm până la sfârșitul anului”

Dacian Cioloș consideră că România poate primi un vot pozitiv până la finalul anului, iar aderarea să se facă etapizat: „Putem avea o decizie politică până la sfârșitul anului acesta, chiar dacă aderarea efectivă se va petrece în cursul anului următor. Eu mă aștept să avem o aderare la Schengen cu aeroporturile în primul trimestru al anului următor, și o aderare la Schengen cu frontierele terestre undeva în a doua jumătate a anului viitor. Așa s-ar putea negocia diplomatic, austriecii să spună că au rezistat, dar au fost de acord cu aderare în etape, și noi să avem o decizie politică până la finalul anului, ca să nu mai stăm anul viitor când vor fi alegeri europene și nu o să mai stea nimeni să discute de aderarea României și Bulgariei la Schengen. Există o responsabilitate directă a Guvernului și dacă nu se întâmplă până la sfârșitul anului, este un eșec major al acestui Guvern și al Președintelui, pentru că subiectul este pe agendă de ani de zile. Noi de un an și jumătate avem o fereastră de oportunitate cum nu am mai avut de multă vreme pentru aderarea la Schengen și felul în care s-a negociat și se negociază este catastrofal. Dacă noi aderăm până la sfârșitul anului nu îl văd ca pe un succes al României și al Președintelui Iohannis și al Guvernului. Nu ai cum să vorbești de un succes când tu aderi la Schengen 12 ani după ce ai fi avut dreptul să faci asta. Este un lucru firesc, normal. Nici nu aș concepe să nu intrăm până la sfârșitul anului. Noi dacă intrăm în 2024 fără aderarea la Schengen, eu dacă aș fi în locul președintelui României nu aș mai vota nici un subiect în Consiliul European până nu se rezolvă problema aceasta. Este de neacceptat, este vorba de bun simț la nivel european. Nu poate să vină nici un alt stat membru și nici președintele Consiliului să ceară reprezentanților României să discute și să voteze alte decizii importante pentru UE cât timp subiectul nu este rezolvat.” 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
EU cred ca deja postam in milogii Europei...asta ne mai lipsea, ca t****i, hoti etc etc am fost deja catalogati...vina nu Este a lor ci a noastra...a celor pe care I am ales...sa ne reprezinte...ca de fiecare data insa am ales gresit...multe ar fi de adaugat...oameni simpli sufera din cauza unor nemernici de politicieni...
0
0
Dragilor: daca incompetenta ar fi fapta penala, 90 % dintre Bugetari incepand cu Presedintele, PM Ciolan, ministrii guvernului,secretarii de stat,Primarii, ar avea dosare penale,condamnari unele chiar pe viata !!! Asa sunt de incompetenti ,hoti,dobitoci,zic ei smecheri......niste hahalere !!
0
0
Ciolos ar fi facut multe chestii mari,daca ramanea premier si poate apoi ar fi fost ales de gloata presedinte. Scolit de marele Bivolaru,adept al reciclarii pisatului,acest monument al speciei umane este asa de pretios, incat precis invidia strainilor ca noi avem asa valori face sa nu intram in Schengenul vietii.
2
0
Usor de dat vina pe alții ,dar intreb europarlamentarii in afară de salarii babane ce fac pentru r*mânia??În afară de vreo 3 europarlamentari (niciunul de la Renew,USR!)restul se îndoapă bine si-i doare in cot de r*mânia și r*mâni!!!
6
0
Nu vom intra in Shengen si datorita tie,nu ati facut nimic pt.romani si pt.Romania si veniti acum si ii criticati pe altii.RUSINE!
4
0
Avem acelasi partid la guvernare ca cel care a primit un sut in..dos la Consiliul JAI din octombrie 2012....Scurt ! Daca insista vor primi probabil doua suturi
4
2
lasa ca votam aur ca nu mai avem ce pierde, zburati toti la alegeri
5
1
Dar tu ce ai pazit acolo bai maimutoiule, acum dai vina pe altii!!!
5
1
rezultatele sint dupa priceperea tuturor politrucilor! de unde a reaparut asta? nu-i mai sint neamurile securiste la butoane?
5
1
Acesta care a vandut Romania sa se duca acolo de unde estte condus!
8
5

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677