REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
22° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Cioroianu: Nu cred că este o ţară în UE care să-şi dorească războiul; calea spre pace e problema

Cioroianu: Nu cred că este o ţară în UE care să-şi dorească războiul; calea spre pace e problema

Victor ROTARU 1 iunie 2024 | 00:00 158

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat, joi, la Târgu Mureş, că nu crede că există vreo ţară în interiorul Uniunii Europene care să-şi dorească războiul, dar că drumul spre pace este problema şi trebuie definiţi bine termenii despre ce înseamnă această pace în viziunea statelor membre.

Cioroianu: Nu cred ca este o tara in UE care sa-si doreasca razboiul; calea spre pace e problemaAdrian Cioroianu

"Mi se pare absolut normal, adică e propriu lumii democratice ca diversele ţări să vorbească pe diverse voci. Nu e nimic contradictoriu. Avem un comisar pentru afaceri externe, dar practic fiecare ţară are propria sa politică externă. Deci, până aici nimic surprinzător. În definitiv, cu toţii ne dorim pacea. Adică nu cred că este o ţară în interiorul Uniunii Europene care să-şi dorească războiul. Doar că drumul sau calea spre pace o constituie problema. Şi din acest punct de vedere, pe mine nu mă alarmează faptul că diverse ţări văd diverse soluţionări ale unui conflict care, în ultima instanţă, ne deranjează pe toţi", a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Cioroianu.

Potrivit acestuia, singurul om din zonă care nu îşi doreşte pacea este Vladimir Putin şi nu e o perspectivă tocmai corectă să se creadă că guvernul de la Bucureşti, Sofia sau Varşovia şi-ar dori mai puţin pacea decât guvernul de la Budapesta.

"Ce înseamnă pace? Să laşi bătăuşul din curtea şcolii să terorizeze toţi colegii? Pentru că asta face Rusia, de fapt. A dori pacea în relaţia cu un bătăuş care îşi ameninţă vecinii de bancă nu e chiar cea mai bună alegere. Cred că niciun diriginte la clasă nu lasă bătăuşul să-şi facă de cap. Problema e că, evident, noi n-avem un diriginte. În lumea occidentală nu există cineva care să ne urecheze. Nici măcar Bruxelles-ul nu-l trage de urechi pe domnul Orban (Viktor, n.r.). Poate să spună orice, nu riscă nimic, dar în acelaşi timp, dorindu-ne pacea, din păcate avem de-a face cu un vecin agresiv şi, dacă îmi permiteţi, eu aş spune că Ungaria este în egală măsură ameninţată, aşa cum este şi România sau Polonia. Faptul că Ungaria s-ar afla într-un paradis al securităţii, în timp ce noi, toţi ceilalţi, suntem în conflict cu Rusia lui Putin, e fals. Putin, de fapt, luptă împotriva întregului Occident, să fie foarte limpede", a afirmat Cioroianu.

Faptul că în UE există păreri contradictorii cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, susţine Adrian Cioroianu, este în beneficiul lumii occidentale, fiindcă asta îl împiedică pe Vladimir Putin să spună că tot Occidentul este împotriva lui.

"Dacă toţi am gândi la fel şi am fi de acord cu ajutorul pentru Ucraina, atunci lui Vladimir Putin i-ar fi cu atât mai uşor să spună că luptă împotriva întregului Occident. Oricum o spune el, zice că luptă cu Occidentul colectiv. Întrebarea mea este cum se acomodează unele regimuri europene, cum ar fi regimul domnului Orban, cum se simte atunci când spune Vladimir Putin că luptă împotriva Occidentului colectiv? Evident că şi Ungaria face parte din acest Occident şi bănuiesc că este deranjat de afirmaţia domnului Putin. Altfel, cred că pluralitatea de voce a Uniunii Europene serveşte unei cauze a libertăţii şi a democraţiei într-o democraţie. Nu toţi cred că toţi vorbesc la fel. E bine că unii vor mai mult, alţii poate mai puţin. Şi nu mi se pare deloc o dovadă de slăbiciune, ci mai curând o dovadă de normalitate", a precizat Adrian Cioroianu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e ca ucigasul putin trebuie mmmwit cu mult kkkt pentru a ceda si a se duce in gatzii ma-sii.
2
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016