REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.1° Constanța Lun., 19 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6826
21.1° Constanța Luni, 19 August 2024 Anul XX Nr. 6826
 

Ciucă: Popunerea comasării alegerilor locale cu europarlamentarele nu e a PNL

Ciucă: Popunerea comasării alegerilor locale cu europarlamentarele nu e a PNL

Victor ROTARU 1 februarie 2024 | 00:00 322

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că propunerea de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare nu aparţine PNL, menţionând că se poate găsi o logică pentru acest demers şi poate fi o soluţie, dar că acest lucru încă nu s-a discutat în forurile de conducere ale partidului pentru a se lua o decizie.

Ciuca: Popunerea comasarii alegerilor locale cu europarlamentarele nu e a PNLNicolae Ciucă

"Intenţia de comasare a apărut anul trecut şi noi am vorbit despre comasare anul trecut, luând în calcul tocmai această succesiune de etape electorale - patru, chiar cinci cu al doilea tur la prezidenţiale - şi, practic, tot ceea ce înseamnă timpul din mai, când începe campania, până în 8 decembrie, când se finalizează ultimul tur al alegerilor parlamentare, toată lumea este ocupată şi focalizată pe desfăşurarea alegerilor. Între timp este nevoie şi de guvernare, între timp este nevoie şi de coerenţa anului şcolar, între timp ne uităm chiar şi la cheltuieli, pentru că trebuie să spunem, la nivelul Ministerului de Interne, au fost alocate 4 miliarde de lei pentru pregătirea şi desfăşurarea alegerilor, dincolo de celelalte sume care sunt alocate la celelalte instituţii. Şi atunci, dacă s-ar putea identifica o soluţie prin care să micşorăm acest număr al chemării la urne a cetăţenilor, ar fi cât se poate de potrivit", a explicat Ciucă, la Antena 3 CNN, întrebat în legătură cu propunerea de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare.

El a adăugat că s-a discutat despre o comasare a alegerilor care să respecte prevederile constituţionale, şi anume alegerile locale, cu primul tur de la prezidenţiale, dar între timp a apărut şi ideea comasării localelor cu europarlamentarele.

"Între timp, a apărut şi această nouă propunere, nu este de la Partidul Naţional Liberal, nu este de la noi şi trebuie să recunoaştem, să fim oneşti şi să spunem că nu este de la noi. Şi sigur şi aceasta poate să fie o soluţie", a adăugat liderul PNL.

Ciucă a explicat argumentele care stau în favoarea comasării alegerilor locale cu cele prezidenţiale.

"Acum, dacă privim şi analizăm care ar fi argumentele, putem să spunem că, atunci când vorbim de locale cu prezidenţiale, oamenii se duc la urne să aleagă persoanele, în comună să aleagă primarul, în municipiu şi aşa mai departe, deci este vorba de o alegere a unei persoane şi am zis că acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelul preşedintelui, aleg persoana pentru a ocupa cea mai înaltă funcţie din stat. Aici era şi logica politică şi electorală", a precizat Ciucă.

Potrivit acestuia, şi în privinţa comasării localelor cu europarlamentarele "se poate găsi o logică".

"Discutăm, practic, de ceea ce înseamnă valorile şi beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană - Europa regiunilor - şi alegerile locale în modul în care s-a reuşit să se implementeze proiectele europene, să se atragă şi să se absoarbă beneficiile din partea finanţărilor europene pentru dezvoltarea comunităţilor la nivelul fiecărei aşezări în parte, că sunt comune, municipii şi aşa mai departe. Şi aici putem să vorbim la nivelul administraţiei liberale, pentru că dacă ni se ridică această minge, este păcat să nu o folosim, administraţiile liberale, şi putem să dăm exemple, am văzut în municipii, (...) au făcut o treabă foarte bună în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene şi dezvoltarea infrastructurii la nivel local, plus dezvoltarea infrastructurii de interconectare şi asigurarea unor condiţii de viaţă şi de trai europene", a mai explicat Ciucă.

Întrebat care sunt şansele ca această comasare să se întâmple, Ciucă a precizat că subiectul nu a fost analizat în Biroul Politic Naţional al partidului.

"Noi, în momentul în care discutăm, nu am dus subiectul să-l analizăm la nivelul Biroului Politic Naţional. Nu putem să luăm o decizie doar la nivelul Executivului. Este nevoie să discutăm în partid, să avem o analiză la nivelul juriştilor din partid, să vedem care sunt limitările sau poate există prevedere în momentul de faţă astfel încât să nu fie nevoie de modificări legislative, astfel încât un astfel de demers să se înfăptuiască", a spus liderul liberal, adăugând că decizia trebuie să garanteze participarea la vot a unui număr cât mai mare de cetăţeni.

Legat de acuzaţiile conform cărora PNL doreşte comasarea alegerilor în beneficiul partidului, el a spus că Partidul Naţional Liberal şi-a asumat să intre în alegeri prin forţe proprii, sub mottoul: "Prin noi înşine".

"Nu are de ce să ne fie teamă sau ruşine să ieşim în alegeri. Este adevărat ne aflăm la guvernare din 2020, tot ceea ce presupune procesul acesta al guvernării presupune eroare, presupune nemulţumire, nu toate deciziile au fost pe măsura aşteptărilor cetăţenilor şi atunci există această erodare care se vede în sondaje, doar că nu sunt cifre care să ne sperie. Deci nu avem de ce să ne temem. Am făcut lucruri la guvernare. Trebuie să spunem că în 2021 am avut o creştere economică de 5,7%, în 2022 am avut o creştere economică de 4,6%. Am reuşit să realizăm cea mai mare absorbţie de fonduri europene în anul 2022 - 11,3 miliarde, ceea ce a reprezentat la vremea respectivă 20% din cât absorbise România din 2007 până în 2022, investiţii străine directe - am avut 10,9 miliarde. Am reuşit să startăm peste 2.000 de şantiere în toată ţară. Deci nu avem de ce să ne fie teamă", a arătat Nicolae Ciucă, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu e pnl dar va place.ce scarbe sunteti!
0
0
Mizerii de oameni politici. Mint de ingheata Marea Neagra. Ne-au mintit ca vor anula pensiile speciale si pensiile nesimtite. In semn de protest nu ma mai prezint la vot. Sa mearga sa voteze nemernicii si nesimtitii cu pensii speciale.
1
0
pulea va mai voteaza, grupare de hoti sub umbrela de "partid politic".
0
0
A lui Mutu
2
0

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212