REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° ConstanÈ›a Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
28.4° ConstanÈ›a Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Ciucă: România susţine deschis Republica Moldova şi Ucraina în aspiraţiile lor europene

Ciucă: România susţine deschis Republica Moldova şi Ucraina în aspiraţiile lor europene

Victor ROTARU 24 mai 2024 | 00:00 53

România susÅ£ine deschis Republica Moldova ÅŸi Ucraina în aspiraÅ£iile lor europene ÅŸi "sunt vizibile" progresele acestor două ţări pe calea reformelor, dar "acest drum nu e deloc uÅŸor", a transmis preÅŸedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Black Sea and Balkans Security Forum, de la BucureÅŸti.

Ciuca: Romania sustine deschis Republica Moldova si Ucraina in aspiratiile lor europeneNicolae Ciucă

"În regiunea Mării Negre, Ucraina luptă pentru democraÅ£ie ÅŸi libertate, pentru apărarea lumii bazată pe reguli ÅŸi a securităţii noastre, a tuturor. Aderarea Ucrainei ÅŸi Republicii Moldova la UE face parte dintr-un proces mai larg de transformare a regiunii Mării Negre într-un spaÅ£iu al securităţii militare ÅŸi prosperităţii economice. Sunt vizibile progresele acestor două ţări pe calea reformelor, dar acest drum ne e deloc uÅŸor", a subliniat Ciucă.

El a adăugat că România are expertiză, ÅŸtie ce înseamnă un proces de aderare ÅŸi mai apoi o integrare profundă în structurile europene ÅŸi reducerea decalajelor economice faţă de statele dezvoltate, exprimându-ÅŸi încrederea că ambele state "au toate premisele" necesare aderării.

"Eu unul sunt încrezător, pentru că ambele state au toate premisele necesare aderării: voinţă politică puternică, ataÅŸament pentru valorile europene, determinarea de a face reforme, sprijin popular crescut în favoarea integrării în Uniunea Europeană ÅŸi numeroase oportunităţi. Åži UE are, la rândul său, de câÅŸtigat din integrarea celor două state", a spus Ciucă.

Ciucă a menÅ£ionat că cele două ţări trebuie să lucreze pe câteva direcÅ£ii de acÅ£iune clare, în vederea integrării lor în UE.

"Este necesar să se lucreze pe câteva direcÅ£ii de acÅ£iune clare, în sprijinul integrării Republicii Moldova ÅŸi a Ucrainei. Ucraina nu trebuie doar să se apere, ci să câÅŸtige războiul cu Rusia. Sprijinirea celor două state pentru a-ÅŸi spori rezilienÅ£a ÅŸi pentru lupta împotriva dezinformării ruseÅŸti (...). Eu cred că, dincolo de sprijinul pe care îl primiÅ£i de la partenerii externi, este absolut important să determinaÅ£i sprijinul intern, ÅŸi am înÅ£eles temerea dumneavoastră faţă de ceea ce înseamnă propaganda, slăbirea acestor trăiri ÅŸi simţăminte faţă de beneficiile pe care poate să le aducă statutul de stat membru al Uniunii Europene. Ca atare, în această direcÅ£ie trebuie să se îndrepte toate demersurile noastre ÅŸi să continuăm ca, dincolo de deciziile pe care dumneavoastră le luaÅ£i, să existe această coordonare pentru complementarea parcursului fiecăreia dintre ţări (...). Lupta pentru acest obiectiv nu va fi uÅŸoară. Ca atare, dincolo de ceea ce faceÅ£i dumneavoastră, este în continuare nevoie să sprijinim Ucraina pentru efortul de război, să poată să reziste. (...) Să sprijinim Ucraina, Republica Moldova ÅŸi celelalte ţări, în procesul de aderare, fiecare pe drumul său", a conchis Ciucă, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016