REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
20.4° Constanța Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

CJ Tulcea a recuperat terenul concesionat de la fostul senator Traian Rece cu prețul ridicol de 19 dolari/ha/an

CJ Tulcea a recuperat terenul concesionat de la fostul senator Traian Rece cu prețul ridicol de 19 dolari/ha/an

Andreea POPA 26 iulie 2024 | 00:00 322

Fostul senator PSD Traian Rece a pierdut cea mai importantă afacere a familiei sale, după ce Curtea de Apel Brăila a decis definitiv ca județul Tulcea să reintre în posesia terenului de peste 4.300 de hectare pe care administrația locală i l-a concesionat politicianului în 1998. Rece nu a mai plătit de ani de zile concesiunea, oricum ridicolă, de numai 19 dolari pe hectar, dar a continuat să cultive terenul și să scoată milioane din agricultura prestată în Delta Dunării.

CJ Tulcea a recuperat terenul concesionat de la fostul senator Traian Rece cu pretul ridicol de 19 dolari/ha/anTraian Rece

Una dintre cele mai mari amenajări agricole din Delta Dunării a reintrat în posesia județului Tulcea, după ce Curtea de Apel Brăila a respins definitiv procesul intentat de firma fostului senator Traian Rece, care voia să prelungească o concesiune datând din 1998 cu un preț ridicol, de numai 19 dolari/ha/an. 

Este vorba despre un teren de 4.362 de hectare, cultivat cu floarea soarelui și porumb, de pe care fostul senator PSD câștiga milioane de euro, fără a plăti un cent județului Tulcea. Așa se face că bugetul județului Tulcea a fost păgubit cu 10 milioane de euro, în timp ce firma familiei Rece continua să ceară în instanță prelungirea concesiunii pe care oricum nu o plătea. 

Fostul senator Rece a prejudiciat județul Tulcea cu 10 milioane de euro

Suprafața a fost concesionată de Consiliul Județean Tulcea în 1998 firmei Agrodelta Sireasa SA pentru 20 de ani, iar la finalul contractului societatea a refuzat să accepte noile prețuri minimale stabilite de consilierii județeni, dar și să predea terenul, pe care a continuat să-l cultive, fără a mai plăti niciun fel de redevență județului Tulcea.

După 7 ani de zile, Curtea de Apel Brăila a decis, definitiv, să oblige concesionarul Agrodelta Sireasa SA să predea terenul către Consiliul Județean Tulcea, care are deja un client dispus să plătească de 20 ori mai mult decât redevența ridicolă de 19 dolari/ha/an, pe care Traian Rece oricum nu o mai plătea. Procedura a fost îndeplinită de un executor judecătoresc din Constanţa, însoţit de reprezentanţi ai Jandarmeriei Române.

CJ Tulcea a recuperat terenul concesionat de la fostul senator Traian Rece cu pretul ridicol de 19 dolari/ha/an

„Nu am încasat redevenţa de aproape 6 ani. Firma plătea o redevenţă de aproximativ 19 dolari pe an, de hectar, iar acum redevenţa (în baza contractului încheiat cu o societate din Mahmudia, n.red.) este de aproape 20 de ori mai mare”, a precizat şeful Serviciului Domeniu Public şi Privat al judeţului Tulcea din cadrul Consiliului Județean, Nicuşor Condrat. Oficialul CJ Tulcea a confirmat că prejudiciul adus de firmă se ridică la 10 milioane de euro. 

Profituri nete de 4 milioane de euro de când nu a mai plătit un leu bugetului tulcean

Agrodelta Sireasa SA se mai află într-un litigiu cu județul Tulcea, pentru o altă suprafață de 5.056 de hectare de teren agricol în Pardina și ostrovul Tătaru. 

Firma fostului senator constănțean Traian Rece a făcut milioane de euro din folosirea terenului furat practic de la Consiliul Județean Tulcea. Numai de când a refuzat pur și simplu să mai plătească vreun leu bugetului tulcean, Agrodelta Sireasa SA a declarat afaceri de peste 27 de milioane de lei (5,5 milioane euro) și profituri nete cumulate de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro). 

Agrodelta Sireasa SA îi are ca acționari pe Traian Rece - 72%, Matei Alexandru Rece și Mihai Cătălin Rece, fiecare cu 9%. În 2022, Traian Rece declara că nu a mai plătit niciun leu județului Tulcea pentru că el își apăra investiția.

„Eu îmi apăr dreptul. Când s-a făcut privatizarea, am cumpărat o fermă cu un teren concesionat până în anul agricol care începea în 2017. În contract scria că înțelegerea contractuală se poate prelungi încă 20 de ani. Nu scria în ce condiții, cu acordul ambelor părți sau altceva. Eu îmi apăr investiția, am făcut la Sireasa una dintre cele mai frumoase ferme din România”, explica Traian Rece, în aprilie 2022.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436