REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.1° Constanța Sâm., 14 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6852
20.1° Constanța Sâmbătă, 14 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6852
 

CJUE: Alocațiile mai mici pentru copiii imigranților încalcă dreptul UE

CJUE: Alocațiile mai mici pentru copiii imigranților încalcă dreptul UE

Replica API 22 ianuarie 2022 | 02:00 1089

Austria îi discriminează pe imigranţi plătind mai puţine alocaţii familiale lucrătorilor ai căror copii rămân în ţară, a transmis joi avocatul general al Curţii de Justiţie a UE, cu referire la una din reformele-cheie adoptate în timp ce extrema-dreaptă a fost la guvernare alături de conservatori, relatează AFP, potrivit Agerpres, citat de stiripesurse.ro.

"Cetăţenii din alte state membre trebuie să poată beneficia de aceleaşi alocaţii şi avantaje fiscale ca austriecii (...), deoarece ei contribuie la finanţarea sistemului social şi fiscal austriac la fel ca aceştia", potrivit lui Richard de la Tour.

Concluziile sale, extrem de aşteptate în ţările de origine ale imigranţilor vizaţi, nu sunt obligatorii pentru CJUE, dar în majoritatea cazurile sunt urmate de această instanţă cu sediul la Luxemburg.

"Stabilirea cuantumului prestaţiilor în funcţie de reşedinţa membrilor de familie reprezintă o încălcare a dreptului la liberă circulaţie conferit cetăţenilor Uniunii", a adăugat avocatul general într-un aviz comunicat presei.

Legea intrată în vigoare la începutul lui 2019 constituie printre altele "o discriminare indirectă bazată pe naţionalitate" fără nicio justificare, deoarece aceste familii nu primesc decât 6% din prestaţiile familiale şi, prin urmare, "nu pun în pericol echilibrul financiar" al sistemului, subliniază el.

Această reformă, votată în momentul în care conservatorii guvernau în Austria în coaliţie cu extrema-dreaptă, a fost denunţată de mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. Comisia Europeană a depus o plângere pentru încălcarea dreptului UE în mai 2020.

De la adoptarea reformei, plata alocaţiilor familiale este indexată cu nivelul de trai din ţara unde îşi au reşedinţa copiii imigranţilor.

Acest lucru a însemnat scăderea semnificativă a alocaţiilor pentru 125.000 de tineri, în special din Europa Centrală şi de Est.

Menită a face o economie de 114 milioane de euro pe an potrivit fostului cancelar conservator Sebastian Kurz, această reformă controversată a adus de fapt la buget 62 de milioane de euro în 2019.

Justiţia austriacă a respins deja alte reduceri de ajutoare pentru imigranţii care nu stăpânesc bine limba germană sau care au în grijă o familie numeroasă, adoptate în perioada când extrema-dreaptă s-a aflat la putere.

De atunci, iniţiatorii reformelor, Kurz şi vicecancelarul de extremă-dreapta Heinz-Christian Strache, au părăsit viaţa politică în urma unor scandaluri de corupţie

Conservatorii sunt în continuare la putere, însă în coaliţie cu ecologiştii, care s-au opus acestor măsuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Date emigrantilor nu incalca dreptul UE?
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
20466423235
5/49
818616137
joker
2831331245