REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Coasta de Azur, Grecia, Praga și Varna, locurile unde studenții sunt cumpărați cu sejururi de lux?!

Coasta de Azur, Grecia, Praga și Varna, locurile unde studenții sunt cumpărați cu sejururi de lux?!

Mirela PASCAL 17 martie 2023 | 00:00 2764

O lege care ar trebui să ridice nivelul de pregătire al angajaților din instituțiile publice, garantându-le accesul la cursuri de formare profesională, a fost transformată într-o uriașă afacere turistică. Însă, sunt și situații în care, prin intermediul unor proiecte realizate cu fonduri europene sau din bugetul de stat, angajații beneficiază de sejururi gratis la munte sau la mare. Un astfel de proiect va scoate din țară peste 50 de studenți și cadre didactice de la Ovidius, și nu numai, care își vor face bagajele și vor ateriza în Grecia, Franța și Bulgaria, unde vor petrece timp de cinci zile. Ca un detaliu important… este foarte probabil ca fericiții beneficiari să prindă și Paștele acolo!

Coasta de Azur, Grecia, Praga si Varna, locurile unde studentii sunt cumparati cu sejururi de lux?!Grecia

Mii de funcționari sunt trimiși anual în stațiuni de pe litoral sau la munte, câte cinci/ șapte zile, la hoteluri de trei și patru stele, unii însoțiți de familie și cu servicii all inclusive asigurate. Acestea, sub umbrela unor așa-zise cursuri de formare profesională. O noutate este că astfel de sejururi au loc și sub umbrela unor proiecte cu fonduri europene, unde sunt puși la bătaie zeci de mii de euro. De exemplu, 54 de persoane de la Universitatea Ovidius, studenți și cadre didactice, vor zbura, la propriu… nu la munte și în țări precum Grecia, Bulgaria sau Franța. În ce context? Vă explicăm mai jos!

Ministerul Educației și Cercetării a lansat, în Decembrie 2020, proiectul „Start în carieră prin master didactic”, dedicat masteranzilor din opt universități inclusiv  Universitatea ”Ovidius” din Constanța. Mai exact este vorba despre un program pilot de studii universitare de master didactic, la forma de învățământ cu frecvență care se adresează absolvenților cu diplomă de licență sau echivalentă, care doresc să se orienteze către cariera didactică. 

Astfel, pe parcursul a 30 de luni – în perioada decembrie 2020–iunie 2023 – proiectul a generat, pentru membrii grupului țintă, beneficii precum dezvoltarea și implementarea unui sistem de master didactic inovator, participarea masteranzilor și a cadrelor didactice universitare la un program de master modern și eficient și crearea de abilități si competențe practice în vederea desfășurării unei activități didactice viitoare de calitate.

Voiaj în Grecia, Bulgaria și Franța, cinci zile… pentru 80.000 de euro

Cu câteva luni înainte de încheierea proiectului pilot, Universitatea Ovidius Constanța îi scoate din țară pe beneficiarii proiectului, studenți și cadre didactice implicate, și-i trimite în Grecia, Franța și Bulgaria.

Coasta de Azur, Grecia, Praga si Varna, locurile unde studentii sunt cumparati cu sejururi de lux?!În acest sens, a organizat o licitație în vederea organizării de voiajuri cu servicii complete, perioada ”schimbului de experiență„ cu Universitatea din Ioannina-Grecia, Universitatea din Clermont Auvergne (UCA)-Franța și Universitatea Tehnică din Varna-Bulgaria fiind stabilită pentru intervalul 12 aprilie-20 mai. Vor fi alese, din intervalul specificat, cinci zile pe care 54 de persoane, studenți și cadre didactice, le vor valorifica, chipurile, pentru îmbunătățirea calității si eficientei învățământului terțiar. Valoarea contractului este de  391 983.00 lei, echivalentul a 80.000 de euro. Grupul țintă va fi cazat la hoteluri de minim trei stele și vor beneficia de mic dejun, prânz și cină.

Coasta de Azur, Grecia, Praga si Varna, locurile unde studentii sunt cumparati cu sejururi de lux?!Universitatea din Clermont Auvergne (UCA)-Franța

50 de studenți, la Constanța

La o scurtă căutare pe internet despre proiectul cu pricina, aflăm, așa cum am spus și mai sus, că a fost lansat în 2020 de Ministerul Educației. Pe pagina de facebook creată special pentru acest proiect nu s-au mai postat informații din iulie 2021…adică de un an și jumătate. Iar pe pagina Universității Ovidius aflăm că partenerii proiectului sunt  facultățile Științe inginerești aplicate, Administrarea afacerilor, Psihologie și Biologie, iar coordonatorul de proiect este Cristian Petre, asistent universitar doctor la Universitatea "Ovidius", Constanța, Facultatea Psihologie și Științele Educației.

Coasta de Azur, Grecia, Praga si Varna, locurile unde studentii sunt cumparati cu sejururi de lux?!

Înscrierile la Ovidiu în cadrul programului de master didactic al Universității Ovidius din Constanța s-au făcut în 2021, programul de studii de master didactic având o durată de doi ani și s-a adresat absolvenților cu diplomă de licență sau echivalentă, care doresc să se orienteze către cariera didactică. Au fost puse la bătaie 13 locuri la Administrarea Afacerilor, 12 locuri la Biologie, 13 la Psihologie și 12 locuri la Științe Inginerești Aplicate. În total 50 de locuri fără taxe.

Studenții de la ASE București ajung pe Coasta de Azur, la Praga și în Spania

De precizat faptul că studenții din Constanța nu sunt singurii cu astfel de privilegii. Și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași trimite în vacanță, imediat după Paște, în perioada 23 - 28 aprilie, 18 persoane, mai exact în Pavia, Italia, pentru suma de 130.661 lei.

Dar și ASE București, care a pus la bătaie aceeași sumă de 80.000 de euro, pentru 54 de persoane, studenți și cadre didactice. Cei de aici vor merge în Franța, pe Coasta de Azur, în Spania, în perioada 27 martie - 31 martie. Alți studenți, tot de la ASE, ajung la Universitatea din Castellon, în perioada 17-21 aprilie, în timp ce alți 18 zboară spre Cehia, la Universitatea de Economie și Afaceri din Praga, în perioada 24-28 aprilie.

Coasta de Azur, Grecia, Praga si Varna, locurile unde studentii sunt cumparati cu sejururi de lux?!Coasta de Azur

Așadar, și studenții ajung să se bucure de sejururi de lux fără să scoată din buzunar vreun leu, nu numai bugetarii. Sigur, de data aceasta nu vorbim de cheltuieli pe banii statului, ci de bani europeni.  Chiar și așa, este ne neînțeles de ce îmbunătățirea calității și eficientei învățământului terțiar nu se poate realiza acasă și este nevoie de cheltuieli exorbitante pe cazări și condiții de lux prin străinătate!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Masteratul n ar prea avea nimic în comun cu plimbările în scop turistic.Caci turistic este.Invatamantul terțiar ar trebui legat de ceva gen cercetare,documentare,etc.,chestii ce nu prea au nimic în comun cu Ibiza sau cu plajele n general.Ca organizatorii au găsit portițe sub diferite nume,acoperiri,e ceva normal la noi.Suntem o tara de șmecheri. Zic ei ca plătește UE.E,noi plătim taxe statului iar acesta plătește taxe la UE.Asa ca nu mai credeți ca i gratis.Tara de descurcăreți.
1
0
Sefa Vancea ii ard eu pe sifonarii aia care baga pe cometarii pe astia care au burse de 2500 ron/luna
0
0
Nu sunt cumparati ca acesti studenti sunt acgajati sau odraslele angajatilor! Nu se sesizeaza nimeni ca incaseaza si burse nesimtite?de sefa aia de la taxe de ce nu ziceti ca si ea este studenta?
8
3
Studenti la 59 de ani, angajati ai UOC,copii de cadre didactice, astia sunt studentii si iau burse de 2500 ron/luna Dir juridic Dan Loredana,fata Dianei Vancea, dir resurse umane, sef spatii de invatamant Canea c-tin,sef cantina Manea Razvan, sef serviciu RUF Mata Sonia,sef protectia muncii Perju D-tru,magazia UOC Cati si Zoe , fetele de la juridic, de la contabilitate, si mai sunt.
9
5

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166