REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° ConstanÈ›a Lun., 30 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6868
11.4° ConstanÈ›a Luni, 30 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6868
 

Cod portocaliu de vreme rea, la Constanța; copaci doborâți de furtună și localități fără curent electric

Cod portocaliu de vreme rea, la Constanța; copaci doborâți de furtună și localități fără curent electric

M.P., A.F. 30 septembrie 2024 | 00:00 4950

Codul portocaliu de vreme rea a lăsat mai multe localități din judeÈ›ul ConstanÈ›a fără curent electric. De asemenea, militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaÈ›i să intervină în mai multe zone pentru a degaja copacii doborâÈ›i de furtună. Din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele pentru transportul maritim È™i fluvial în porturile ConstanÈ›a Nord, ConstanÈ›a Sud È™i Mangalia.

Cod portocaliu de vreme rea, la Constanta; copaci doborati de furtuna si localitati fara curent electric

Plouă în mai multe localități din judeÈ›ul ConstanÈ›a. Băneasa, Oltina È™i Seimeni au rămas fără curent electric.

 

Cod portocaliu de vreme rea, la Constanta; copaci doborati de furtuna si localitati fara curent electric

 

​Update, ora 23.30:

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al PoliÈ›iei Române informează că au fost suspendate manevrele pentru transportul maritim È™i fluvial în porturile ConstanÈ›a Nord, ConstanÈ›a Sud È™i Mangalia, din cauza vântului puternic.

Update, ora 24.00:

Militarii au fost solicitaÈ›i să intervină în Mangalia, pe strada Petru Maior intersecÈ›ie cu Libertății pentru a degaja un copac căzut pe mijlocul drumului, strada este blocată. A intervenit SecÈ›ia Mangalia cu o autospecială de stingere cu apă ÅŸi spumă.

Update 30 septembrie, ora 00.30:

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaÈ›i să intervină în noaptea de duminică, 29 septembrie, spre luni, 30 septembrie a.c., pe DN22C, între Medgidia È™i Mircea Vodă, acolo unde două benzi de circulaÈ›ie de pe DN22C au fost blocate de un copac căzut pe carosabil, din cauza vântului puternic. A fost anunÈ›ată SecÈ›ia Drumuri NaÈ›ionale (SDN) ConstanÈ›a, iar la faÈ›a locului a intervenit SecÈ›ia Mangalia cu o autospecială de stingere cu apă ÅŸi spumă.

Update 30 septembrie, ora 01.00:

Pompierii au fost solicitaÈ›i să intervină în noaptea de duminică, 29 septembrie, spre luni, 30 septembrie a.c., în ConstanÈ›a, pe strada Celulozei, nr. 8., acolo unde un transformator electric a luat foc. La faÈ›a locului a intervenit o autospecială de stingere cu apă ÅŸi spumă de la DetaÈ™amentul Palas.

Update 30 septembrie, ora 01.20:

Militarii au mai fost solicitaÈ›i să intervină luni, 30 septembrie a.c., pe DN39, între CostineÈ™ti È™i 23 August, pentru degajarea unui copac care a căzut pe carosabil, din cauza vântului care sufla cu putere.

Update 30 septembrie, ora 01.40:

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaÈ›i să intervină luni, 30 septembrie a.c., în Medgidia, pe strada Mărgăritarului nr. 22, la blocul 1IC, acolo unde un apartament de la demisol È™i subsolul unui bloc au fost inundate.

Autoritățile s-au mobilizat

Reamintim că municipiul ConstanÈ›a se află din această seară, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, sub Cod Portocaliu de ploi torenÈ›iale È™i intensificări ale vântului.

În aceste condiÈ›ii, echipe mixte ale Primăriei Municipiului ConstanÈ›a, S.C. RAJA SA È™i ale operatorului de salubrizare s-au mobilizat pentru decolmatarea rigolelor de scurgere a apelor pluviale, pentru a preveni formarea de acumulări de apă sau refulări ale sistemului de preluare a apelor pluviale.
 
O atenție sporită se acordă zonelor cu risc de inundații, unde echipele Confort Urban au montat saci cu nisip pentru a preveni inundarea locuințelor. Totodată, aceste zone din oraș vor fi monitorizate atent de echipele Primăriei Constanța pentru a interveni dacă situația o impune.

Având în vedere că vântul va sufla cu putere, cu rafale în general de 70...85 km/h, echipele de È›apinari sunt pregătite să interveni pentru eliberarea căilor de acces blocate de copaci sau crengi rupte.

„Facem apel către cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum ÅŸi a imobilelor aflate în construcÅ£ie, iar conducătorii auto sunt rugaÈ›i să evite oprirea sau staÅ£ionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor precum È™i peste gurile de scurgere, rigolele È™i căminele de vizitare pentru a nu îngreuna intervenÈ›ia echipelor mixte, acolo unde va fi cazul“, au transmis reprezentanÈ›ii primăriei ConstanÈ›a.

Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului ConstanÈ›a – 0241/550055
Dispecerat DirecÅ£ia Generală PoliÈ›ia Locală – 0241/484205 È™i 0341/922
Dispecerat Serviciul ProtecÈ›ie Civilă– 0737552271.

Precizăm că duminică, 29 septembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o sedință de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu, È™eful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, domnul colonel Florea Constantin È™i alÈ›i reprezentanÈ›i din cadrul MAI. În urma È™edinÈ›ei, au fost stabilite o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situaÈ›iei, menite să protejeze, în primul rând, vieÈ›ile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum È™i bunurile acestora.

 

Cod portocaliu de vreme rea, la Constanta; copaci doborati de furtuna si localitati fara curent electric

Astfel, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns s-au dispus următoarele:

-    evacuarea preventivă a persoanelor din zonele de risc de la nivelul a 23 de localități din judeÈ›ul GalaÈ›i (Băneasa, BălăbăneÈ™ti, BereÈ™ti, BereÈ™ti-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, FârțăneÈ™ti, FolteÈ™ti, FrumuÈ™iÈ›a, GriviÈ›a, Jorăști, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului);

-    executarea unor lucrări de consolidare a digurilor cu saci de nisip la nivelul judeÈ›elor GalaÈ›i È™i Vaslui, în zonele cu potenÈ›ial pericol, din cauza depunerilor È™i colmatării cursurilor de apă ca urmare a precipitaÈ›iilor È™i viiturilor manifestate în perioada anterioară;

-    transmiterea prognozelor, avertizărilor, înÈ™tiințărilor È™i informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;

-    menÈ›inerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace È™i echipamente pentru asigurarea acÈ›iunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forÈ›e È™i mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;

Cod portocaliu de vreme rea, la Constanta; copaci doborati de furtuna si localitati fara curent electric

-    instituirea permanenÈ›ei la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;

-    monitorizarea în teren a cursurilor de apă vizate de avertizările/atenÈ›ionările hidrologice periculoase emise;

-    activarea grupei operative È™i a centrelor judeÈ›ene de coordonare È™i conducere a intervenÈ›iei, în 29 judeÈ›e (AB, AG, BC, BR, BT, BV, BZ, CL, CT, CV, DB, GJ, GL, GR, HD, HR, IF, IL, IS, NT, OT, PH, SB, SV, TL, TR, VL, VN, VS) È™i municipiul BucureÈ™ti aflate sub avertizare cod portocaliu;

-    dublarea efectivelor la nivelul Inspectoratelor JudeÈ›ene pentru SituaÈ›ii de Urgență aflate sub avertizare cod portocaliu È™i roÈ™u;

-    emiterea a două mesaje de informare a populaÈ›iei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul municipiului BucureÈ™ti È™i judeÈ›ul Ilfov.

MenÈ›ionăm faptul că autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluÈ›ia fenomenelor meteorologice È™i hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcÈ›ie de evoluÈ›ia situaÈ›iei din teren.

Având în vedere avertizările meteorologice emise de ANM, recomandăm cetățenilor să adopte un comportament preventiv, pentru preîntâmpinarea situaÈ›iilor care le pot pune în pericol viaÈ›a È™i bunurile.

Mai multe informaÈ›ii despre modul de comportare iÌ‚n cazul producerii unor situaÈ›ii de urgență pot fi obținute prin accesarea Platformei NaÈ›ionale de Pregătire în SituaÈ›ii de Urgență ( https://fiipregatit.ro ) È™i aplicaÈ›ia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store È™i Google Play.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515