REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
30.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cod roșu de caniculă, pentru mai mult de jumătate de țară. Valul de căldură va persista

Cod roșu de caniculă, pentru mai mult de jumătate de țară. Valul de căldură va persista

A.F. 13 iulie 2024 | 09:20 1824

Potrivit ANM, sâmbătă şi duminică este cod portocaliu de caniculă în Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali iar pentru cea mai mare parte a ţării a fost emis cod roşu. Luni și marți, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice.

Cod rosu de canicula, pentru mai mult de jumatate de tara. Valul de caldura va persista

„Valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade, iar pe litoral de 32...35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, avertizează meteorologii.

Pentru cea mai mare parte a ţării a fost emis cod roşu.  

„În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, a precizat ANM.  

Meteorologii anunţă că valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Cod rosu de canicula, pentru mai mult de jumatate de tara. Valul de caldura va persista

Recomandările medicilor

Pentru a ne proteja de efectele negative ale caniculei, este esențial să luăm măsuri preventive. Iată 5 sfaturi utile pentru a te proteja de zilele toride de vară, oferite de medici.

„Măsurile de prevenție sunt cele mai importante. Cea mai importantă măsură este hidratarea. Oameni buni, când mergeți la mare, pe plajă, luați-vă apă cu voi, nu bere sau suc. Aceste băuturi deshidratează, cresc inflamația în corp, vă obosesc corpul.

În al doilea rând, folosiți protecție solară, cremă cu SPF30+, cel puțin. Eu folosesc 50+, reaplicată la fiecare 2 ore. Pe lângă asta, purtați haine deschise la culoare, pălării cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV.

În al treilea rând, evitați expunerea la soare la ore de vârf. Limitați timpul petrecut în aer liber între 10:00 și 16:00, când radiațiile UV sunt cele mai intense.

În al patrulea rând, monitorizați semnele de suprasolicitare termică. Fiți atenți la semnele de epuizare și insolație.

În al cincilea rând, adaptați activitățile pentru copii și seniori”, spun medicii.

În caz de insolație, medicii recomandă hidratantele orale și antipireticele. Pe lângă aceste tratamente, sunt eficiente și metode naturale precum starea la umbră, purtarea hainelor deschise la culoare și aplicarea compreselor reci pe zonele supraîncălzite ale corpului.

„Insolația apare din cauza expunerii prelungite la soare și poate duce la simptome grave. Multă lume crede că o insolație este cauzată de statul direct în soare. De regulă așa se întâmplă. Când stai la soare, corpul tău se încinge prea tare, nu se poate răci și apare acea insolație. Dar o insolație poți să faci și în umbră. Dacă stai la căldură mare, la plajă în umbră, totuși razele solare iradiază de pe nisip. Ele pot să treacă prin acea umbrelă din material sub care te ascunzi și chiar și în acel caz poți să faci insolație.

Medicamentele recomandate în cazul unei insolații sunt: hidratante orale și antipiretice, cum este paracetamolul. Metodele naturale pe care poți să le folosești sunt să stai la umbră, să porți haine deschise la culoare și să aplici comprese reci peste zonele care sunt încălzite”, a mai spus medicii.

Cod rosu de canicula, pentru mai mult de jumatate de tara. Valul de caldura va persista

Restricții de trafic în țară

Ca urmare a temperaturilor extreme din acest week-end, pentru care Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări COD ROȘU de caniculă, în perioada 13-14.07.2024, în intervalul orar 10:00 - 20:00, sunt instituite restricții de tonaj pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe toate sectoarele de drumuri naționale, drumurile expres și autostrăzi din județele: Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Măsura este impusă pentru prevenirea degradărilor provocate de circulația traficului greu și prevenirea deformațiilor majore ireversibile, cu pierderea stabilității straturilor rutiere.

Excepții:

- transporturi de persoane;

- transporturi de animale vii și produse perisabile de origine animală sau vegetală;

- vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;

- transporturi funerare;

- transporturi poștale;

- transporturi de echipamente de prim ajutor;

- transporturi pentru distribuire de carburanți;

- transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;

- transporturi pentru tractări vehicule avariate;

- transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;

- transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;

- transporturi de apă îmbuteliată;

- transporturi produse provenite din exploatări agricole;

- transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, conducătorii auto sunt sfătuiți să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

Cod rosu de canicula, pentru mai mult de jumatate de tara. Valul de caldura va persista

Zile de foc, la malul mării

Municipiul Constanța se află astăzi și mâine sub COD PORTOCALIU. Se așteaptă un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Conform atenționării meteorologice emise de A.N.M, valul de căldură va persista și se va intensifica în zona litoralului. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi în general de 35...40 de grade, iar pe litoral 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând nopțile tropicale.
 
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța asigură: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.

Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale. 
 
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă recomandă: 
 
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00; 
 
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; 
 
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius; 
 
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; 
 
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. 
 
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; 
 
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; 
 
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). 
 
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită; 
 
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate. 
 
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și  0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Restricții de tonaj, pe DN 39 Agigea - Vama Veche

Până la data de 15.07.2024, ora 06:00, sunt instituite restricții de tonaj, pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone, pe DN 39 Agigea - Vama Veche, în perioada desfășurării Festivalului BEACH, PLEASE, din stațiunea Costinești, județul Constanța. Această măsură a fost luată pentru evitarea ambuteiajelor, reducerea riscului accidentelor rutiere și protejarea participanților la trafic și la eveniment! În acest interval de timp, autocamioanele vor circula pe ruta alternativă de pe DN 38.

Cod rosu de canicula, pentru mai mult de jumatate de tara. Valul de caldura va persista

Unde va fi cod roșu de caniculă luni și marți

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Unde va fi cod portocaliu de caniculă luni și marți

În Maramureș și în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare, subliniază meteorologii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
GL 13 XUJ CT 23 SDN DB 14 AXO CT 16 ESR fac taxi fara acte in gara Mangalia si politia doarme iar lui unchiu i-au luat numerele ca el are acte. Romania...
0
0
În toată Europa este ok doar la prostii de r*mâni...moooie !
2
6

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510