COD ROȘU de ninsori! Ministrul Mediului a convocat Comitetul pentru situații de Urgență
COD ROȘU de ninsori! Ministrul Mediului a convocat Comitetul pentru situații de Urgență
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMinistrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat joi Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), ca urmare a avertizărilor meteorologice transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a dispus ca instituțiile abilitate să fie informate în timp real despre evoluția fenomenelor meteorologice și fie pregătite pentru intervenție, dacă situația o va impune.
„ANM a emis primul cod roșu pentru acest sezon de iarnă, o schimbare radicală termică cu minime negative în toată țara. Vreau să fim siguri că monitorizăm cu atenție situația și asigurăm transmiterea tuturor informațiilor necesare și către Ministerul Transporturilor și Ministerul Energiei. Pentru a mă asigura de o comunicare rapidă, am avut chiar în această dimineață o discuție telefonică cu directorul CNAIR, Cristian Pistol. Voi discuta și cu ministrul energiei, Sebastian Burduja și îi voi transmite concluziile Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă convocat astăzi. Colegii de la ANM vor transmite toate informațiile privind evoluția meteo și către aceste ministere pentru a putea fi pregătite, la nevoie”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
La întâlnire au participat reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ai Administrației Naționale ”Apele Române”, ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) și ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Comitetul de astăzi vizează avertizările meteorologice pe care ANM le-a actualizat în această dimineață, este primul cod roșu pentru fenomene de iarnă din sezonul rece care tocmai a început. Vitezele vântului la rafală vor fi de peste 120 km/h, la altitudini mai mari de 1700 metri, în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița, unde va fi viscol foarte puternic care va putea determina reducerea vizibilității spre zero și troienirea stratului de zăpadă”, a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.
Specialiștii INHGA au informat că în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat probleme din punct de vedere hidrologic, iar pe baza prognozelor și în funcție de evoluția situației meteo, este posibil ca în cursul zilei de mâine să fie emise atenționări hidrologice de cod galben, însă fără probleme deosebite.
Specialiștii ANAR nu anticipează probleme care să fie provocate de cantitățile de precipitații care urmează să cadă, pentru că, în acest moment, gradul de umplere al lacurilor este de aproximativ 55%. Dacă vor apărea situații locale, specialiștii ANAR din teritoriu vor fi pregătiți de intervenție.
Vremea extremă ajunge în zonele montane înalte. Meteorologii au emis cod roșu de viscol pentru șapte județe din România. Vântul va sufla cu 120 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă la minimum, conform stirirpesurse.ro.
Valul de aer polar îşi face deja simţite efectele în toate colţurile României. Deja multe oraşe din ţară au fost complet acoperite de nea. Drumarii acţionează pe drumurile din judeţele Galaţi, Cluj sau Iaşi. La Braşov autorităţile au lucrat intens toată noaptea pentru a menţine pistele aeroportului curate.
Braşovenii s-au trezit de dimineaţă cu oraşul acoperit de zăpadă. Pe aeroportul internaţional s-a acţionat continuu pentru curăţarea pistelor.
Şi în judeţul Neamţ stratul de zăpadă a fost unul consistent.În judeţul Cluj și Buzău, multe drumuri au fost complet acoperite de zăpadă.În judeţul Galaţi drumarii au acţionat pe tot parcursul nopţii cu lame şi material antiderapant pentru curăţarea Drumului Naţional 24 D.
Meteorologii au actualizat miercuri și extins avertizările meteo de precipitații moderate cantitativ, ninsori la munte și vânt și anunță că se va depune strat de zăpadă consistent. O informare meteorologică va viza toată țara până sâmbătă seară.
O avertizare cod galben de ninsori și viscol a intrat în vigoare miercuri la ora 20.00 și va fi în vigoare până joi, la ora 10. La munte, temporar ninsorile vor fi intense și viscolite și se va depune strat de zăpadă, local de peste 10...20 cm. Vor fi rafale în Carpații Occidentali cu viteze în general de 50...60 km/h, iar în Carpații Meridionali și Orientali de peste 70...90 km/h.
În Transilvania, apoi și în Moldova vor predomina ninsorile, iar local se va depune strat de zăpadă, în general, de 5...10 cm. Vântul va avea intensificări, cu viteze de 40...50 km/h.
Constanța, sub cod galben de vânt!
Primăria Municipiului Constanța informează cetățenii cu privire la atenționările meteorologice emise pentru județele Constanța și Tulcea:
Joi, 21 noiembrie, este în vigoare un cod galben de vânt până la ora 23. În Dobrogea, vântul va avea intensificări, cu rafale de 50-70 km/h. Mâine, 22 noiembrie, începând cu ora 06 și până la ora 20, este emis un alt cod galben de vânt. În această perioadă, în județele Constanța și Tulcea, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 50-70 km/h.
Facem apel la populație să respecte următoarele măsuri de siguranță:
• Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor de electricitate, panourilor publicitare, precum și a imobilelor aflate în construcție.
• Conducătorii auto sunt rugați să evite oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor.
Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala orice problemă la următoarele numere de telefon:
• Dispecerat Primăria Municipiului Constanța: 0241/550055
• Dispecerat Direcția Generală Poliția Locală: 0241/484205 și 0341/922
• Dispecerat Serviciul Protecție Civilă: 0737/552271
Vă rugăm să vă protejați atât pe dumneavoastră, cât și bunurile personale!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News